Update articol:
Scrisoare către premierul Viorica Dăncilă,

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze: OUG 114 descurajează puternic viitorul investițiilor offshore și onshore în România

Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze a trimis o scrisoare guvernului român pentru a sublinia îngrijorarea în ceea ce privește plafonarea prețului pentru gazul produs pe piața internă și obligația de vânzare pentru producătorii români, conform OUG 114/2018.

Asociația consideră că acest lucru pune în pericol șansele României de a deveni al treilea cel mai mare producător de gaze din Europa, datorită rezervelor din Marea Neagră.

Pe scurt, scrisoarea subliniază că: – Plafonarea prețului gazelor și obligațiile de vânzare elimină, în esență, conceptul de piață liberă a gazului în România, cu impact și asupra regiunii și lasă țara mult în urma eficienței dorite. Aceste măsuri descurajează puternic viitorul investițiilor offshore și onshore în România.

  – Un cadru legislativ și fiscal stabil și previzibil reprezintă nucleul necesar pentru orice investiție și este de o importanță deosebită în această industrie.

Conform Asociației, OUG 114 va avea afecta și eforturile de investiții în coridoarele de infrastructură din regiune. Astfel de investiții vor fie extrem de greu de justificat sau de finanțat fără posibilitatea de a tranzacționa în mod liber gazul peste granițe, în conformitate cu cel de-al treilea pachet energetic al UE.

“De asemenea, menționăm că, în conformitate cu dreptul comercial al UE, orice derogare de la principiul liberei circulații a mărfurilor, care nu este strict în conformitate cu legislația UE, contravine cerințelor legale ale UE”, mai arata sursa citata, care adauga: “În cele din urmă, cu respectarea deplină a dreptului de a reglementa, vă rugăm să ne permiteți să subliniem că taxa de 2% din cifra de afaceri realizată din activitățile care fac obiectul licențelor acordate de ANRE pare disproporționată față de costurile de funcționare ale ANRE, afecteaza in mod evident producatorii de gaze naturale, deoarece nu poate fi transferată utilizatorilor finali”.

OMV și Exxon, care trebuie să ia o decizie cu privire la exploatarea gazelor din Marea Neagră, fac parte din această Asociație. Membrii Asociației produc 85% din gazele și petrolul din Europa.

BVBStiri BVB

UAMT S.A. (UAM) (30/10/2020)

Raport semestrial consolidat S1 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (30/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017