Petre Roman: Am discutat cu Mihnea de multe ori că nu este posibilă tranziţia către energia net zero, o lume fără emisii, fără aportul energiei nucleare”.
Guvernul a instituit premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură
Asociația „Ambasador Mihnea Constantinescu”, în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj-Napoca al Academiei Române, au lansat astăzi cartea de doctorat „Simularea și modelarea de procese și componente ale Centralelor Nucleare-Electrice în regim permanent și tranzitoriu” a ambasadorului Mihnea Constantinescu.
Ambasadorul Mihnea Constantinescu a murit în 18 noiembrie 2018, la vârsta de 57 de ani, la Nisa. Născut pe 13 decembrie 1961, el a fost cadru didactic al Universităţii Politehnica din Bucureşti, domeniul inginerie nucleară, specializare în care a obţinut şi doctoratul. Ulterior, a intrat în serviciul diplomatic. A deţinut în perioada mai multor guvernări funcţiile de director al Cancelariei primului-ministru, consilier de stat sau consilier diplomatic, secretar de stat şi director general pentru afaceri politice în Ministerul Afacerilor Externe.
Cora Minodora Stăvărescu, președintele Asociației Ambasador Mihnea Constantinescu, a declarat: “Asociaţia Ambasador Mihnea Constanitnescu are drept scop de a onora şi de a menţine memoria Ambasadorului Mihnea Constantinescu şi valorizarea moştenirii lui. Astăzi lansăm în spaţiul public teza de doctorat a lui Mihnea care a fost susţinută în 1996. Alături de Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române am decis că merită să o prezentăm publicului, merită să o lăsăm Politehnicii cu titlu gratuit în bibliografia studenţilor ca să poată fi studiată şi dusă mai departe. La 13 decembrie o să inaugurăm şi colţul de muzeu Mihnea Constantinescu la Muzeul Gazelor din Mediaş.
Ca proiect viitor şi ambiţios, ne dorim ca anul viitor să reuşim să statuăm această funcţie de diplomat energetician în nomenclatorul funcţiilor. Este nevoie şi ideea a pornit de la Mihnea. O să vedem şi dacă reuşim”.
Prezent la evenimentul desfăşurat la Politehnica Bucureşti, fostul premier Petre Roman a declarat: “Este o lucrare ştiinţifică cu totul remarcabilă. Mihnea face o afirmaţie extrem de importantă din perspectiva de astăzi. El spune: În sistemele complexe cum sunt centralele nucleare, estimarea precisă a parametrilor de proces este, în general, nerealizabilă. În primul rând, Mihnea Constantinescu, cu mult înaintea altora, vorbeşte în lucrare de sisteme complexe în sensul pe care îl avem noi astăzi. E o afirmaţie vizionară pentru că doar acum, graţie lucrărilor lui Giorgio Parisi care a luat premiul Nobel în 2021, vorbim de sisteme complexe, fie că e vorba de sisteme complexe naturale sau artificiale ale unor procese tehnologice. În sensul acesta estimarea este nerealizabilă în aceste sisteme complexe, fiindcă dinamica sistemelor complexe are o evoluţie către o stare haotică, o stare pe care astăzi o tratăm cu modele matematice adecvate pentru a face faţă nevoii de a – dacă nu a controla, cel puţin a ne adapta la sistemele complexe. Din această perspectivă, lucrarea de doctorat a lui Mihnea Constantinescu este extrem de interesantă. El vrea să găsească un răspuns cu privire la funcţionarea stabilă a unităţilor nucleare. (…) Am discutat cu Mihnea de multe ori că nu este posibilă tranziţia către energia net zero, o lume fără emisii, fără aportul energiei nucleare”.
Sustenabilitatea de care se vorbeşte atât de mult nu înseamnă altceva decât să atingem net zero înainte ca încălzirea globală să atingă un prag critic, a mai spus Petre Roman.
Profesor dr. inginer Horia Necula a transmis: “Mihnea a fost un vizionar şi în cercetarea ştiiţifică din energie şi nu putea să abordeze în teza de doctorat decât unele dintre cele mai complexe procese din energie, şi anume cele din centralele nuclearoelectrice. Vorbim de o teză de doctorat elaborată acum circa 30 de ani în domeniul simulării şi modelării proceselor şi componentelor din centralele nuclearoelectrice în regim permanent şi tranzitoriu, cu scop în suportul operativ al conducerii acestor centrale complexe. Sunt abordate elemente de bază pentru tot ceea ce înseamnă astăzi conceptul de inteligenţă artificială, bineînţeles cu algoritmi, instrumente informatice şi capacităţi de stocare a datelor existente la acea vreme”.
Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO, a declarat: “Citind, după aproape trei decenii, concluziile tezei lui Mihnea, nu poţi minimaliza viziunea pe care el a avut-o în ceea ce priveşte evoluţia domeniului nuclear. Dacă Mihnea ar fi continuat activitatea de cercetare, începută odată cu repartiţia dublă de care a beneficiat, ar fi acceptat provocarea şi ar fi contribuit la dezvoltarea cercetării în domeniul energeticii nucleare româneşti. Dar la fel de provocatoare şi prodigioasă a fost şi activitatea sa în instituţiile de stat în care a desfăşurat o activitate de excepţie”.
Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române a transmis: “Publicarea Tezei de Doctorat a lui Mihnea Constantinescu despre energetica nucleară: „Simularea și modelarea de procese și componente ale centralelor nuclearo-electrice în regim permanent și tranzitoriu” nu este doar o recunoaștere postumă a activității sale de cercetare academică de înalt nivel, ci și un tribut de prețuire și respect față de munca sa. Susținută la Politehnica din București, cercetarea de față reprezintă, indiscutabil, un regal științific realizat de autor pe coordonatele interdisciplinarității, iar punțile de legătură între diverse domenii, cât mai complexe cu putință, au reprezentat marea provocare pe care Ambasadorul Mihnea Constantinescu și-a asumat-o, cu mult succes, în timpul vieții sale”.
Ambasadorul Mihnea Constantinescu s-a născut în București în anul 1961, fiind cel de al treilea băiat al familiei Constantinescu. A absolvit Facultatea de Energetică a Universității Politehnice București, obținând titlul de Doctor la aceeași Universitate.
Implicarea sa în administrația publică a început imediat după Revoluția din 1989, când a obținut atribuții importante în aparatul guvernamental.
În Ministerul Afacerilor Externe a preluat prima funcție de conducere în anul 1996, devenind Director de cabinet al ministrului afacerilor externe. A contribuit substanțial la succese ale diplomației românești, din pozițiile de Director general pentru afaceri politice, Secretar de Stat coordonator, director de cabinet al mai
multor premieri români, consilier de stat, ambasador și reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitate energetică.
Ambasadorul Mihnea Constantinescu a contribuit la sporirea profilului României atât în cadrul organizațiilor regionale, ocupând poziția de Reprezentant personal al Președinției în Exercițiu a OSCE pentru Sud-Estul Europei, cât și la nivel global, prin funcția de consilier adjunct al Ministerului de externe irakian în cadrul Autorității Provizorii a Coaliției din Irak și Reprezentant special al Guvernului României în cadrul Consiliului pentru Coordonarea Internațională la Bagdad. În calitate de președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și șef al delegației României la această organizație, a avut o contribuție decisivă la recunoașterea profesionalismului diplomației românești în plan internațional. Personalitate prolifică și de înaltă ținută, a contribuit substanțial la consolidarea diplomației românești din poziții importante, precum cea de președinte al Asociației Române de Politică Externă, președinte al secției de politică externă a ADIRI, membru al Consiliului Național Român pentru Consiliul Mondial al Energiei, coordonator al Departamentului de cercetare al Academiei Diplomatice şi membru în colegiul de conducere al Academiei Diplomatice a MAE, membru fondator al Asociației Casa NATO, membru fondator al Institutului Aspen România, co-preşedinte al Comitetului pentru Politică externă al I.A.R., membru al Consiliului de coordonare al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, Secretar general al Asociației membrilor Legiunii de Onoare din România. A avut o colaborare apropiată cu Casa Regală a României, fiind membru al „Consiliului Regal” și membru al Consiliului Director al Fundaţiei „Colecţia Familiei Regale”. Pentru meritele sale deosebite a fost promovat de Președintele României, în anul 2002, în cel mai înalt grad diplomatic, cel de Ambasador.
În acest an, Guvernul a instituit premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Premiul este acordat anual, în data de 13 decembrie, de către ministrul Afacerilor Externe.