Update articol:

Australia anulează acorduri cu China privind iniţiativa “Belt and Road”

Australia a anulat miercuri două acorduri încheiate de statul său Victoria cu China pentru emblematica iniţiativă “Belt and Road” promovată de Beijing, decizie în urma căreia ambasada Chinei în Australia a avertizat că relaţiile deja tensionate dintre aceste două ţări ar putea avea şi mai mult de suferit, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul australian de externe, Marise Payne, a anunţat că în total vor fi anulate patru acorduri încheiate cu China pentru iniţiativa “Belt and Road”, printre care şi cele două semnate de statul Victoria în anii 2018 şi 2019. ”Consider că aceste patru înţelegeri sunt inadecvate politicii externe a Australiei sau contrare relaţiilor noastre externe”, a indicat şefa diplomaţiei australiene.

Decizia a fost calificată de ambasada chineză la Canberra drept ”o nouă mişcare nerezonabilă şi provocatoare a Australiei împotriva Chinei”.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat începând din anul 2018, când Australia a fost prima ţară care a interzis participarea companiei chineze Huawei la realizarea reţelei sale 5G. Un nou motiv de tensiune a fost generat anul trecut de solicitarea guvernului australian pentru efectuarea unei anchete independente privind originea noului coronavirus.

Ultima decizie a Australiei ”este menită să deterioreze şi mai mult relaţiile bilaterale şi în final (Australia) îşi va face rău singură”, a mai transmis miercuri ambasada Chinei la Canberra.

Iniţiativa “Belt and Road”, sau Noul drum al mătăsii, are ca obiectiv deschiderea de noi conexiuni comerciale pentru companiile chineze şi se bazează în special pe realizarea unor mari proiecte de infrastructură.

Luni, ministrul de externe al Noii Zeelande, Nanaia Mahuta, a declarat că ţara sa îşi va asuma o poziţie mai independentă faţă de China, delimitându-se astfel de alianţa strategică a celor ‘Cinci Ochi’ (Five Eyes), din care face parte alături de SUA, Marea Britanie, Australia şi Canada, grup creat ca un parteneriat între serviciile de informaţii din cele cinci ţări, dar pe care în ultimii ani membri ai acestuia l-au invocat pentru a aborda alte chestiuni, precum situaţia din Hong Kong sau încălcarea drepturilor minorităţii uigure din provincia chineză Xinjiang.

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021