Update articol:

Austria: Fostul lider al extremei drepte, Heinz-Christian Strache, va fi judecat pentru corupţie începând cu 6 iulie

Fostul lider al extremei drepte austriece va fi judecat începând cu 6 iulie pentru “corupţie”, în urma scandalului Ibizagate care a dus la căderea guvernului, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a tribunalului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Heinz-Christian Strache, de asemenea fost vicecancelar, este acuzat că a obţinut o finanţare de 10.000 de euro pentru partidul său, Partidul Austriac al Libertăţii (FPO), în contrapartidă la “susţinerea sa pentru modificarea unei legi’ care să-i permită unei clinici să fie agreată de asigurările sociale.

În 2019, coaliţia dintre conservatori şi extrema dreaptă s-a prăbuşit în urma unei capcane întinse preşedintelui FPO, filmat fără ştiinţa lui într-o vilă din Ibiza. Înregistrarea video, realizată în 2017 în timp ce Heinz-Christian Strache candida în alegerile legislative, îl arată gata să se compromită în schimbul unor finanţări oculte. Difuzarea înregistrării de mass-media a intervenit după ce Heinz-Christian Strache a intrat în guvern, provocând căderea coaliţiei în Austria şi declanşarea de anchete.

Tocmai în acest context a fost confiscat telefonul mobil al lui Heinz-Christian Strache şi schimburi de SMS-uri au dezvăluit că el a intervenit în 2018, când se afla la putere, pentru a obţine agrearea clinicii de către sistemul de securitate socială.

Proprietarul acestei clinici, specializată în chirurgie estetică, era un donator al FPO ce îl invitase pe iahtul său pe Strache, care riscă acum o pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 5 ani de închisoare.

Potrivit presei, proprietarul clinicii este de asemenea inculpat. El a declarat în faţa unei comisii parlamentare că Heinz-Christian Strache a petrecut patru zile cu el în vacanţă, în casa sa din Corfu, în 2016.

Cei doi neagă faptele care le sunt reproşate. Procesul care va avea loc la tribunalul regional din Viena este prevăzut să dureze patru zile.

 

Locuinţa fostului vicecancelar austriac Heinz-Christian Strache a fost percheziţionată

 

 

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupţie

 

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (06/07/2022)

Convocare AGAE din 19(22) august 2022

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/07/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

WTI Light Sweet TURBO LONG 1.0/99.35/102.35 (EBWTITL75) (06/07/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 06 si 07 Iulie 2022

STK EMERGENT (STK) (05/07/2022)

Emisiune unitati de fond - Rectificare