Update articol:

Austria: Fostul lider al extremei drepte, inculpat pentru corupţie

fotoservice.bundeskanzleramt.at

Fostul şef al extremei drepte şi ex-vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost inculpat pentru “corupţie”, o premieră după scandalul Ibizagate care a provocat căderea guvernului, a anunţat joi parchetul, relatează AFP.

Acuzaţia vizează “acordarea de avantaje” lui Heinz-Christian Strache în contrapartidă la “susţinerea sa pentru modificarea unei legi” pentru a permite unei clinici să fie agreată de asigurările sociale, au explicat procurorii într-un comunicat.

În 2019, coaliţia între conservatori şi extrema dreaptă a căzut după o capcană întinsă preşedintelui Partidului austriac al libertăţii (FPOe), filmat într-o vilă din Ibiza.

Acest video, turnat în 2017, pe când Strache era candidat în alegerile legislative, îl prezintă gata să se compromită în schimbul unor finanţări oculte.

Difuzarea materialului în mass-media a avut loc odată ce acesta a devenit numărul doi al guvernului, şi a provocat un seism politic în Austria şi deschiderea mai multor anchete.

În cadrul acestor anchete, telefonul mobil al lui Strache a fost confiscat şi schimburile de mesaje au dovedit că el a intervenit, după venirea la putere, în 2018, pentru a obţine agrearea unei clinici de către sistemul de securitate socială.

Proprietarul acestei clinici, specializate în chirurgie estetică, era un donator al FPOe şi l-a invitat pe Strache pe iahtul său.

Pedeapsa pe care o poate primi Strache pentru această infracţiune merge de la 6 luni până la 5 ani de închisoare.

Potrivit presei, proprietarul clinicii, audiat de parchet pentru o donaţie de 10.000 de euro către FPOe, este de asemenea inculpat.

De asemenea, el a declarat în cadrul unei audieri la o comisie parlamentară că Heinz-Christian Strache a petrecut patru zile împreună cu el în vacanţă în casa sa din Corfu (Grecia), în 2016.

 

Germania: Un detectiv particular considerat a fi artizanul scandalului Ibizagate a fost arestat la Berlin

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER