Update articol:

Germania: Un detectiv particular considerat a fi artizanul scandalului Ibizagate a fost arestat la Berlin

Un detectiv particular considerat a fi artizanul scandalului Ibizagate, soldat cu căderea guvernului de dreapta din Austria anul trecut, a fost arestat la Berlin la solicitarea justiţiei austriece, relatează vineri dpa şi AFP.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei berlineze a menţionat că este vorba de un “cetăţean austriac în vârstă de 40 de ani”, care a fost reţinut joi în baza unui mandat european.

Media austriece au indicat că acesta este detectiv particular şi era considerat de mai mult timp “creierul” capcanei întinse fostului lider al extremei drepte austriece, Hans Christian Strache, într-o vilă din staţiunea spaniolă, în 2017.

După ce înregistrarea a fost difuzată de media germane, în mai 2019, Strache a renunţat la postul de vicecancelar al Austriei, iar cancelarul austriac Sebastian Kurz a pus capăt coaliţiei dintre formaţiunea sa conservatoare, Partidul Popular Austriac (OeVP) şi FPOe.

Detectivul particular reţinut în capitala germană apare şi el în înregistrarea video, ca asociat al tinerei rusoaice.

Potrivit Die Presse, acesta este bănuit de realizarea în condiţii ilegale a unei înregistrări sonore şi cinematografice.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit din considerente legislative, urmează acum să fie extrădat, fiind aşteptată o decizie în acest sens a autorităţilor germane.

Nu se ştie în schimb deocamdată unde se află femeia care a jucat rolul nepoatei de oligarh rus, notează dpa, potrivit Agerpres.

Şeful extremei dreapta austriece (FPO) și vice-cancelarul Heinz-Christian Strache a fost filmat vorbind cu cineva care se prezintă ca fiind nepoata unui oligarh rus la Ibiza, în iulie 2017, cu luni înainte de alegerile parlamentare, conform Der Spiegel și Sueddeutsche Zeitung. În film,  interlocutoarea lui Strache i-a dat de înţeles că este foarte bogată și că ar putea investi bani în Austria pentru a susţine formațiunea politică a lui Strache.

Strache, însoţit de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPOe, i-a sugerat interlocutoarei că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obţine contracte publice.

Presa germană: Vice-cancelarul austriac Christian Strache – într-un video la Ibiza, vorbind despre tranzacții cu rușii, în schimbul unui sprijin politic (vezi video)

 

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2021)

Situatia inregistrarii la RC Bucuresti a hotararilor AGOA si AGEA din 10.09.2021

MECANICA FINA SA (MECE) (22/09/2021)

Completare Raport Anual 2020 - raport consolidat

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/09/2021)

Actualizarea componentei comitetelor consultative ale societatii

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (22/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (22/09/2021)

Completarea ordinii de zi a AGEA din 20/21.10.2021