Update articol:

Autoritatea pentru Digitalizarea României lansează procesul de consultare publică privind utilizarea inteligenţei artificiale în România

OCTAVIAN OPREA Sursa foto: Facebook

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), a demarat miercuri prima etapă a procesului de consultare publică privind utilizarea inteligenţei artificiale în România.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis miercuri AGERPRES, consultarea publică privind dezvoltarea şi implementarea inteligenţei artificiale (AI) în România este o etapă esenţială în configurarea primului cadru naţional pentru utilizarea noilor tehnologii.

“Inteligenţa Artificială are capacitatea de a revoluţiona activitatea administraţiei publice. Datorită AI, vom putea beneficia de servicii publice mai bune, de sisteme de transport mai sigure, de produse şi servicii personalizate, mai ieftine şi mai durabile. De asemenea, AI va duce la apariţia unor noi profesii, pe măsură ce industriile bazate pe aceste tehnologii se dezvoltă. Obiectivul nostru concret este asigurarea unor servicii digitale de calitate pentru cetăţeni şi companii. Avem nevoie de o cooperare solidă cu toţi stakeholderii, pentru că transformarea digitală a sectorului public se realizează cu aceleaşi tehnologii din mediul de business. Strategia naţională în AI trebuie să fie asumată de toţi actorii relevanţi din domeniu şi să reflecte pe deplin perspectivele şi nevoile de dezvoltare, sens în care lansăm astăzi prima etapă a consultării publice. ADR va rămâne un partener activ, deschis discuţiilor, pentru armonizarea punctelor de vedere ale organizaţiilor şi coagularea iniţiativelor în domeniul AI”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele ADR.

În acest context, ADR şi UTCN invită toate părţile interesate să contribuie cu experienţe relevante şi informaţii actualizate despre utilizarea AI în România atât în mediul academic, cât şi în mediul de afaceri şi cel asociativ.

Derulat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi finanţat din fonduri UE, proiectul “Cadru strategic pentru adoptarea şi utilizarea de tehnologii inovative în administraţia publică 2021-2027 – soluţii pentru eficientizarea activităţii” va definitiva cadrul strategic naţional şi instrumentele de finanţare pentru participarea României la reţele şi ecosisteme europene de management al datelor ştiinţifice – open science, pentru adopţia tehnologiilor de tip blockchain în domenii cheie de intervenţie guvernamentală, precum identitatea persoanelor şi gestiunea documentelor din domeniul educaţiei, dar şi pentru definitivarea cadrului naţional în domeniul inteligenţei artificiale, tehnologie care – prin aplicaţiile sale complexe – prezintă un impact major asupra îmbunatăţirii calităţii vieţii cetăţenilor şi dezvoltării afacerilor.

Chestionarul de consultare privind dezvoltarea şi implementarea Inteligenţei Artificiale în România este disponibil în perioada 14 iulie – 14 septembrie şi poate fi completat la adresa https://bit.ly/ADRConsultarePublicaAI.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER