Autoritățile de reglementare din Asia au emis luni declarații liniștitoare că sistemele lor bancare au rămas robuste și stabile, după ce gigantul bancar elvețian UBS a acceptat să cumpere rivalul său Credit Suisse.
Autoritățile de reglementare elvețiene au jucat un rol cheie în orchestrarea preluării forțate a Credit Suisse de către UBS, pentru a opri o criză bancară mai mare care ar amenința sistemul global.
Din Hong Kong până în Australia și Singapore, autoritățile au declarat că sistemele lor bancare interne sunt stabile.
Autoritățile de reglementare din Asia au emis luni declarații liniștitoare că sistemele lor bancare au rămas robuste și stabile, după ce gigantul bancar elvețian UBS a acceptat să cumpere rivalul său Credit Suisse pentru 3,25 miliarde de dolari.
Autoritățile de reglementare elvețiene au jucat un rol cheie în orchestrarea preluării forțate a Credit Suisse de către UBS, pentru a opri o criză bancară mai mare care ar amenința sistemul global. Acordul a fost anunțat înainte de deschiderea piețelor de luni. Săptămâna trecută, Credit Suisse a înregistrat cel mai mare declin săptămânal de la debutul pandemiei de coronavirus.
Evoluțiile au loc la scurt timp după prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB), ceea ce a determinat autoritățile de reglementare din SUA să susțină depozitele neasigurate ale SVB și să ofere noi finanțări băncilor cu probleme.
Hong Kong spune că industria bancară este rezilientă
Autoritatea Monetară din Hong Kong a declarat că sectorul bancar al orașului este rezistent, cu poziții puternice de capital și lichiditate. Operațiunile Credit Suisse în oraș cuprind o sucursală supravegheată de HKMA și două corporații licențiate, supravegheate de Comisia pentru valori mobiliare și futures.
„Toți se vor deschide astăzi ca de obicei. Clienții pot continua să își acceseze depozitele prin sucursalele și serviciile de tranzacționare oferite de Credit Suisse pentru piețele de acțiuni și instrumente derivate din Hong Kong”, a spus HKMA.
„Activele totale ale Credit Suisse, Sucursala din Hong Kong, s-au ridicat la aproximativ 100 de miliarde de dolari HK, reprezentând mai puțin de 0,5% din activele totale ale sectorului bancar din Hong Kong. Expunerile sectorului bancar local față de Credit Suisse sunt nesemnificative”, a adăugat acesta.
La sfârșitul lunii februarie 2023, Credit Suisse era al nouălea cel mai mare emitent de produse structurate listate din Hong Kong, reprezentând aproximativ 4% din totalul pieței, a spus HKMA.
Singapore spune că sistemul este stabil
Într-o mișcare similară, Autoritatea Monetară din Singapore a declarat că operațiunile Credit Suisse vor continua în orașul-stat „fără întreruperi sau restricții”.
Clienții Credit Suisse vor continua să aibă acces deplin la conturile lor și „contractele cu contrapărțile rămân în vigoare. Preluarea nu este de așteptat să aibă un impact asupra stabilității sistemului bancar din Singapore”, a spus MAS.
MAS a adăugat că UBS și Credit Suisse nu deservesc clienții persoane fizice, deoarece activitățile lor principale din Singapore sunt în private banking și banking de investiții.
Banca centrală a declarat că va rămâne în contact strâns cu autoritățile de reglementare elvețiene, UBS și Credit Suisse, pe măsură ce „preluarea este are loc, pentru a facilita o tranziție ordonată, inclusiv pentru a aborda orice impact asupra ocupării forței de muncă”.
Băncile japoneze „protejate”
În ceea ce privește Japonia, este puțin probabil ca sistemul bancar al țării să fie afectat de acord, a declarat Cyrus Daruwala, directorul general al IDC Financial Services.
„Cred că expunerea la un mare administrator de avere sau un manager de active precum Credit Suisse sau UBS, în termeni generali, ar fi de aproximativ 4% din portofoliul lor”, a declarat Daruwala, luni, pentru CNBC.
Aceasta nu este „o valoare semnificativă”, a adăugat el. „Japonia a fost relativ protejată, în special de problemele Credit Suisse.”
Situațiile financiare din Australia „puternice”
Christopher Kent, guvernator adjunct al Băncii de Rezervă a Australiei, a subliniat, de asemenea, că băncile interne sunt robuste, în ciuda panicii globale declanșate de falimentele bancare din SUA.
„Condițiile de pe piețele globale de obligațiuni au fost încordate recent în urma falimentului Silicon Valley Bank din Statele Unite”, a spus el într-un discurs de luni.
„Volatilitatea pe piețele financiare australiene a crescut, dar piețele încă funcționează și, cel mai important, băncile australiene sunt incontestabil puternice.”
În general, Daruwala de la IDC a spus că băncile din regiune au o expunere „foarte, foarte mică” la Credit Suisse. „Nu cred că va provoca un efect de undă cel puțin în Asia.”