Update articol:

Autorităţile poloneze ar putea să-şi ajute băncile să depăşească problema creditelor ipotecare în franci elveţieni

Jerzy Kwiecinski Jerzy Kwiecinski

Banca Naţională a Poloniei, organismul de supraveghere a pieţelor financiare şi Ministerul de Finanţe ar putea să ajute băncile locale să depăşească problema creditele ipotecare în franci elveţieni, a declarat, vineri, ministrul Finanţelor, Jerzy Kwiecinski, transmite Reuters.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi în favoarea consumatorilor polonezi care au contractat credite ipotecare în franci elveţieni, permiţându-le acestora să ceară tribunalelor conversia creditelor în zloţi polonezi sau anularea contractelor de credit. Modificarea condiţiilor împrumuturilor, care au devenit prohibitive după ce francul elveţian s-a apreciat, înseamnă că băncile vor trebui să ramburseze sume de bani anumitor clienţi.

Avocatul Adrian Cuculis: Este prima dată când instanța europeană spune că aceste contracte în CHF pot fi anulate dacă, prin eliminarea clauzelor de natură abuzivă, ele nu pot continua (vezi decizia in limba romana)

 

“Sprijinul ar putea viza unele acte legislative care ar permite băncilor să depăşească mai uşor această problemă”, a spus Kwiecinski jurnaliştilor, fără a oferi detalii şi fără a spune dacă se referă la legislaţia actuală sau o nouă lege.

Kwiecinski a subliniat că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene va avea consecinţe importante pentru băncile poloneze.

Asociaţia de lobby a sectorului bancar din Polonia estimează costurile totale la 60 miliarde zloţi (15 miliarde dolari) dacă toţi cei care au un credit ipotecar în valută ar avea succes în justiţie, de patru ori mai mult decât profitul net înregistrat în 2018 de băncile poloneze.

Băncile poloneze sunt considerate bine capitalizate, având în vedere cerinţele stricte de capital impuse de autorităţile de la Varşovia. Analiştii susţin că băncile pot să evite pierderi viitoare prin reducerea dividendelor şi/sau a activităţii de creditare.

Cotaţia acţiunilor băncilor cu portofolii mari de credite ipotecare în franci elveţieni a recuperat vineri o parte din pierderile înregistrate joi, după anunţul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Acţiunile PKO şi ale subsidiarei poloneze a grupului spaniol Santander au înregistrat creşteri de 1% în timp ce titlurile Millennium au înregistrat un avans de 4,7%.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii