Decizia CJUE de astăzi va impacta nu doar opinia publică din România, dar va avea și efect concret în relația pe care debitorii în CHF o au cu băncile lor, susţine avocatul Adrian Cuculis.
Potrivit unei decizii a Curtea de Justiție a Uniunii Europene de astăzi, în contractele de împrumut indexat într-o monedă străină, încheiate în Polonia, clauzele abuzive referitoare la diferența de curs valutar nu pot fi înlocuite cu dispoziții generale ale dreptului civil polonez.
vezi mai jos decizia in limba romana:
Adrian Cuculis explică: “Este prima dată în practica CJUE, cu privire la contractele în CHF, când această instanța europeană, spune negru pe alb că aceste contracte în CHF pot fi anulate dacă, prin eliminarea clauzelor de natură abuzivă, ele nu pot continua.
Salvgardarea acestor contracte în România este posibilă în schimb, prin anularea clauzelor de natură abuzivă cum ar fi mecanismul de schimb valutar.
Decizia dată în Polonia nu cred că îi va ajută în vreun fel pe polonezi ci mai degrabă ne va ajuta pe noi în România. Este tipul de decizie cerută de un stat ce îi este favorabilă altui stat.
CJUE specifică destul de clar că în mecanismul gândit de către Raiffeisen Bank, prin anularea clauzelor abuzive din acel contract și prin imposibilitatea efectivă de a suplini cu o normă de drept comun contractul, se impune mai degrabă o anulare a acestuia și nu o modificare, ce repet, este imposibilă.
Astfel, dacă în Polonia nu se poate menține contractul, în România prin anularea clauzei de risc valutar, din contra, contractul poate să funcționeze mult mai bine și fără inventarea unei alte norme de calcul a monedei CHF.
În consecință, dacă la noi în contract, este considerată că abuzivă clauză de risc valutar, atunci, se aplică fără probleme regulă generală și anume cursul este stabilizat la momentul semnării contractului. Pe când în Polonia, varianta dată de către CJUE este anularea contractului.
Astfel prin constatarea nulității contractului, părțile tot vor trebui să restituie prestațiile efectuate, fapt ce iarăși ar fi o problema pentru împrumutați.
Cred că decizia CJUE trebuie speculată de către ambele părți, asta pentru a fi un echilibru contractual și băncile să înțeleagă faptul că un echilibru oferit consensual contractului de credit, este esențial”.