Update articol:

Banca Reglementelor Internaţionale recomandă: Companiilor ar trebui să li se atribuie “ratinguri verzi”, pentru a le determina să îşi reducă emisiile de CO2

Companiilor ar trebui să li se atribuie “ratinguri verzi”, comparabile cu scorurile de credit, pentru a le determina să îşi reducă emisiile de CO2, a apreciat luni Banca Reglementelor Internaţionale, instituţie denumită şi banca centrală a băncilor centrale, transmite Reuters.

Un studiu publicat în raportul trimestrial al BRI arată că “obligaţiunile verzi” nu au un impact de durată asupra intensităţii de carbon a firmelor, în condiţiile în care după o scădere iniţială, această intensitate tinde să revină la nivelul anterior.

În consecinţă, BRI susţine că un sistem de ratinguri care să fie concentrat pe eficienţa generală de CO2 a unei companii şi care să poată fi utilizat de investitori şi decidenţi pentru a putea compara firmele între ele, ar oferi un mai bun stimulent.

“Pe ansamblu, nu există dovezi solide că o emisiune de obligaţiuni verzi este asociată, în timp, cu o reducere a intensităţii de carbon la nivelul firmelor”, susţin cercetătorii de la BRI care au studiat aproximativ o mie de firme. “Recompensarea reducerii intensităţii de carbon (cu un sistem de ratinguri) este o modalitate eficientă de a reduce emisiile de carbon la nivelul firmelor, fără a încuraja firmele să reducă activitatea economică sau să divizeze operaţiunile”, adaugă cercetătorii BRI, potrivit Agerpres.

Sistemul actual de clasificare utilizează trei tipuri diferite de emisii, cunoscute sub denumirea de ‘scopes’. Scope 1 acoperă emisiile directe ale unei firme. Scope 2 se referă la emisiile indirecte ce sunt asociate cu generarea sau achiziţiile de energie. Scope 3 acopera toate celelalte emisii indirecte precum cele din activităţile logistice, călătoriile de afaceri ale angajaţilor şi sistemele de distribuţie.

Guvernele din întreaga lume caută modalităţi prin care să folosească puterea pieţelor financiare în lupta împotriva schimbărilor climatice. Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza o parte importantă a taxonomiei privind finanţarea durabilă, care va defini ce investiţii pot fi considerate “verzi”, în timp ce băncile centrale caută şi ele modalităţi prin care să recompenseze firmele cu comportament ecologic şi să penalizeze poluatorii în cadrul programelor lor de achiziţii de obligaţiuni sau în operaţiunile de creditare.

Banca Reglementelor Internaţionale a propus un sistem cu zece trepte de rating, care ar începe de la GGGGG pentru cele mai “verzi” firme şi ar ajunge la PPPPP pentru cei mai gravi poluatori.

“Stimulentele pentru firme ar trebui să fie aliniate cu obiectivele în materie de climă”, susţine raportul BRI.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/09/2020)

Aprobare Tribunal - fuziune prin absorbtie a companiilor de servicii energetice

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/09/2020)

Contract de imprumut cu Gocab Software

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/09/2020)

Convocare AGOA - 23 (26) octombrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/09/2020)

Comunicat referitor la AGOA din 12.10.2020