Update articol:

WCG: Băncile centrale renunţă la dolari pentru achiziţiile de aur

www.gold.org www.gold.org

Băncile au cumpărat 145,5 tone în primul trimestru, potrivit World Gold Council * Cererea de aur a crescut datorită  băncilor centrale și fonduri ETF (Exchange Traded Fund)

Achiziţiile trimestriale de aur efectuate de băncile centrale, conduse de Rusia şi China, au atins în primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani pe măsură ce ţările încearcă să îşi diversifice activele dincolo de dolari americani, transmite Bloomberg. 

www.gold.org
www.gold.org

Rezervele globale de aur au sporit crescut cu 145,5 tone în primul trimestru, o creștere cu 68% față de anul precedent, conform unui raport al World Gold Council, dat astăzi publicităţii. Rusia rămâne cel mai mare cumpărător, în condițiile în care aceasta își reduce participațiile la titlurile de stat deţinute la Trezoreria S.U.A. în cadrul unei acțiuni de de-dolarizare.

“Am văzut o continuare a cererii puternice din partea băncilor centrale”, a declarat Alistair Hewitt, șeful departamentului de informare al pieței de la World Gold Council, adăugând: “Aşteptăm la un nou an bun în ceea ce priveşte achiziţiile băncilor centrale, dar voi fi plăcut surprins dacă se vor ridica la nivelul din 2018”. 

Pe lângă cumpărătorii obișnuiți cum ar fi băncile centrale din Kazahstan și Turcia, în primul trimestru al acestui an Ecuadorul a decis să îşi majoreze rezervele de aur pentru prima dată după 2014, iar Qatarul şi Columbia au făcut şi ele achiziţii semnificative în primul trimestru. Lista cumpărătorilor de aur este dominată de ţări care încearcă să îşi reducă dependenţa de dolari şi cel mai frecvent sunt state cu o pondere mai mică a aurului în rezerve decât în cazul ţărilor din Europa Occidentală.

Achizițiile băncilor centrale au reprezentat un sprijin esențial pentru aur, contribuind la compensarea cererii reduse de la investitorii de lingouri  și monede, precum și de la utilizatorii industriali ai metalului. Aurul a urcat aproape 8% de la sfârșitul lunii septembrie și se tranzacționa miercuri, la 1.282 dolari / uncie, la Londra.

Consiliul mondial al aurului (WGC) a publicat joi un raport potrivit căruia achiziţiile strategice de aur ale băncilor centrale au făcut ca cererea mondială de aur să crească cu şapte procente în primul trimestru până la 1.053,3 tone. Pe parcursul anului 2018, băncile centrale au achiziţionat 651,5 tone de aur, cea mai mare cantitate de după 1967.

Fondurile ETF susținute de aur au înregistrat, de asemenea, o creștere: intrările trimestriale în aceste produse au crescut cu 49%, până la 40,3 t, conform WGC. Astfel, investitorii îngrijoraţi de incertitudinea economică şi politică precum şi de perspectivele unei majorări lente a dobânzilor s-au reorientat spre aur. În mod tradiţional, aurul este considerat o investiţie sigură în perioade de turbulenţe politice sau economice.

www.gold.org
www.gold.org

Cererea de bijuterii în primul trimestru a crescut cu 1%, până la 530,3 tone, stimulată de India. Un preț redus al aurului la sfârșitul lunii februarie / începutul lunii martie a coincis cu sezonul de nuntă tradițional de cumpărare a aurului, ridicând cererea de bijuterii în India la 125,4 t (+ 5% y-o-y) – cea mai mare creştere din trimestrul 1 2015.

www.gold.org
www.gold.org

În schimb, cererea de aur venită din partea investitorilor în lingouri şi monede a scăzut cu un procent, până la 257,8 tone, China și Japonia fiind principalii contribuabili la declin, conform raportului. Cererea de aur venită din partea utilizatorilor industriali a scăzut cu 3%, până la 79,3 tone.

Pe partea ofertei de aur, aceasta a rămas practic neschimbată în primul trimestru la 1.150 de tone. Consiliul mondial al aurului şi-a revizuit însă estimările cu privire la contribuţia minerilor “artizanali”. Acest sector ar fi responsabil pentru 15-20% din producţia mondială de minereu de aur. În ţări precum Zimbabwe minerii “artizanali” sunt responsabili pentru mai mult de jumătate din producţia de aur şi sunt o parte vitală a economiei. Însă, potrivit noilor reguli ale London Bullion Market Association, aceşti mineri vor avea dificultăţi în a-şi vinde aurul în mod legal deoarece producţia lor este realizată în afara oricăror norme de siguranţă sau de mediu.

 

BVBStiri BVB

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (30/07/2021)

Convocare AGA Ordinara si Extraordinara in data 10(11).09.2021

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021