Update articol:

Alexandru Petrescu: Pe agenda digitală europeană, România a devenit spectator, în cel mai bun caz, dacă nu în totalitate absentă

Mai vrem să contăm în Europa Digitală? Doar câteva zile ne mai despart de finalul președinției Finlandei la Consiliul Uniunii Europene și România a reușit contraperformanța de a își estompa relevanța în spațiul administrației central-europene. Puseul de preocupare, de consistență și “de luat în serios” al îndatoririlor și drepturilor de țară membră UE, manifestat pregnant pe timpul președinției României la Consiliul UE, a rămas o amintire îndepărtată și nimic din ce a făcut România în ultimele 2 luni, sub guvernarea Orban, nu a constituit o contribuție la construcția europeană sau cel puțin o vagă reprezentare a intereselor noastre în multitudinea de dosare (directive sau regulamente) aflate într-o evoluție ce se modelează prin negocieri, circumstanțe, tranzacții de interese și discuții îndelungi, a scris Alexandru Petrescu, fostul ministru al comunicațiilor pe pagina sa de socializare.

Pe agenda digitală europeană, România a pierdut orice tracțiune, a devenit spectator în cel mai bun caz, dacă nu în totalitate absentă, așa cum s-a întâmplat pe 3 decembrie 2019, când nimeni din administrația guvernamentală cu atribuții pe comunicații nu a participat la sesiunea formală a Consiliului UE ce a avut loc la Bruxelles. Am ratat, într-un mod care, din păcate, nici nu ne mai revoltă, șansa de a contribui și marca interesele românești pe subiecte precum strategia implementării tehnologiei 5G la nivel european, procesarea etică a datelor publice, instituirea centrului european de competență și cercetare în securitate cibernetică, discuțiile pe tema taxelor în spațiul digital, strategia pe inteligență artificială, evoluții și practici care ne-ar fi ajutat să fim mai performanți în propria guvernare națională.

Viitorul României nu poate fi decât unul cu accent pe transformare digitală dacă ne dorim să recuperăm din ecartul de dezvoltare față de țările membre UE avansate. Din păcate, realiatea de azi, ne arată o Românie care una clamează – valori europene și conformare legislativă în toate sectoarele și alta face, neînțelegând participarea activă la construcția europeană, nepricepând importanța pregătirii de resursă umană cu specializare de reprezentare sectorială la nivel european și reintrând în rolul în care din păcate se pare că adminsitrația actuală se simte cel mai confortabil: nesemnificativi la masa Europei.

Am avut o tentativă de reviriment la nivel european pe perioada președinției României la Consiliul UE și pierdem pe turnantă. ‪Din 1 ianuarie 2020, începe președinția Croației – timpul trece, problemele României rămân nerezolvate și vocea ei nu mai este auzită la Bruxelles. Votul nostru de țară nu mai contează, toate țările tranzacționând peste capul nostru. Nu mai accesăm nicio configurație de alianțe, așteptăm reglementări și legislații “servite”, neregăsind în acestea aproape niciodată interesele sectorului TIC românesc . “If you’re not at the Table, you are on the Menu”.