Update articol:

Bank of China, a patra cea mai mare instituţie bancară din lume, şi-a lansat, astăzi, sucursala din Bucureşti

www.senat.ro www.senat.ro

Meleşcanu: România a acordat o atenție specială extinderii și consolidării agendei care ghidează dezvoltarea relațiilor UE-China în perspectiva unor progrese foarte importante care se prefigurează la orizontul anului viitor

 

Bank of China, a patra cea mai mare instituţie bancară din lume, şi-a lansat, astăzi, sucursala din Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de relaţii diplomatice între Republica Populară Chineză şi România.

La ceremonie au participat Excelenta Sa Jiang Yu, ambasador al Republicii Populare Chineze în Romania; Liu Liange, Preşedinte al Consiliului de Administraţie Bank of China. Din partea autorităţilor române au fost prezenţi, cu discursuri, Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, Teodor Meleşcanu, preşedintele Senatului, Florin Georgescu, Vicepreşedinte al Consiliului de administraţie şi prim-viceguvernator BNR. 

www.senat.ro
www.senat.ro

Preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Liu Liange, a declarat că, prin înfiinţarea sucursalei Bank of China de la Bucureşti, va creşte capacitatea serviciilor băncii în Europa Centrală şi de Est, participând la construirea iniţiativei “O centură, un drum”: “Europa Centrală şi de Est a fost întotdeauna o piaţă deosebit de importantă pentru Banca Chinei, care oferă deja, de ceva timp, prin intermediul instituţiilor noastre aflate în vecinătate, servicii financiare clienţilor din China şi din România. Astăzi se înfiinţează sucursala din Bucureşti, iar România devine cea de-a 60-a dintre ţările şi regiunile pe care le acoperă Banca Chinei peste hotare, marcând un punct de reper. Sperăm că prin înfiinţarea sucursalei de la Bucureşti vom creşte capacitatea serviciilor noastre în Europa Centrală şi de Est, participând la construirea iniţiativei ‘O centură, un drum’. De asemenea, vom direcţiona în mod activ întreprinderile chinezeşti în procesul de internaţionalizare să investească în Europa Centrală şi de Est şi vom susţine intens întreprinderile locale să se extindă pe piaţa din China, construind, astfel, o punte financiară solidă de cooperare sino-română”.

Liu Liange a menţionat că Banca Chinei are în prezent aproximativ 320.000 de angajaţi, cu peste 11.000 de puncte de lucru în China şi în afară. Cu active listate în valoarea totală de aproximativ 3200 de miliarde de dolari şi cu un profit net de aproximativ 30 de miliarde de dolari, Banca Chinei ocupă locul patru în topul celor 1.000 de bănci la nivel mondial publicat de revista britanică The Banker în 2019.

De asemenea, Banca Chinei s-a implicat activ în procesul de internaţionalizare a monedei chinezeşti, construind o reţea de compensare la nivel global al renminbi-ului eficientă şi convenabilă care plasează Banca Chinei pe primul loc în lume la volumul de compensare şi tranzacţii peste graniţă în moneda chinezească.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat, în cursul lunii noiembrie, într-un discurs susţinut cu ocazia aniversării a 70 de ani de relaţii bilaterale România – Republica Populară Chineză, că Bank of China intenţionează să deschidă o sucursală în ţara noastră.

Președintele Senatului României, Teodor Meleșcanu, a declarat că deschiderea Bank of China la București reprezintă un moment important deopotrivă pentru România și China, sub auspiciile aniversării a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și a 15 ani de la semnarea Declarației Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie și Cooperare.

Teodor Meleșcanu a spus: “La acest moment de încununare a demersurilor inițiate cu mai mulți ani în urmă, se cuvine să aducem mulțumiri celor care, cu insistență și pricepere economică și diplomatică, au avut contribuții majore la concretizarea acestui pas important spre dezvoltarea armonioasă și pe mai departe a relațiilor de cooperare între România și China. Mai întâi, aș dori să transmit personal conducerii Băncii Naționale a României și domnului Guvernator Mugur Isărescu personal, mulțumiri pentru contribuția valoroasă la extinderea și aprofundarea dialogului și cooperării dintre România și R. P. Chineză, pe baze competitive, pragmatice și transparente, în calitate de parteneri tradiționali și prieteni.

În egală măsură, aș dori să transmit aprecierile noastre sincere pentru eforturile ministerelor de linie și ministerelor de externe, precum și ambasadelor din cele două țări, personal ambasadorului Republicii Populare Chineze în România, precum şi ambasadorului României de la Beijing, pentru permanenta aplecare și disponibilitate de a parcurge, fără excepție, „o milă în plus” pentru ca numeroase oportunități de cooperare româno-chineze să poată prinde contur și să devină reciproc profitabile.   
În anul aniversar  2019, am constatat dinamismul dialogului politic și al schimburilor de delegații, pe linie guvernamentală, parlamentară, economică, culturală și academică la nivelul administrațiilor locale.

De asemenea, în contextul exercitării mandatului de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, România a acordat o atenție specială extinderii și consolidării agendei care ghidează dezvoltarea relațiilor UE-China în perspectiva unor progrese foarte importante care se prefigurează la orizontul anului viitor.

Acest context european favorabil ne invită să utilizăm formatele de cooperare şi instrumentele adecvate de substanțiere și intensificare a relațiilor economice și investiționale dintre România și China, în cadrul prieteniei și respectului reciproc, precum și a reperelor fundamentale ale politicii externe ale fiecăruia din statele noastre precum și a opțiunilor strategice asumate.

Dincolo de dezideratele de dezvoltare economică internă sustenabilă, România își dorește o mai bună angrenare și participare în proiectele de conectivitate regională între Europa și China, prin valorificarea platformelor de cooperare existente, precum Strategia UE privind Conectivitatea Europa-Asia sau Platforma de Conectivitate UE – R.P.Chineză. Dorim ca acestea să fie profitabile și pentru România și, de aceea, să determinăm sinergii sporite între acestea și „Formatul 17+1” (de cooperare între Europa Centrală și de Est și R. P. Chineză) sau cu proiectul „Centurii unice de legătură” Europa, dezvoltată de China ca succesoare modernă a Marelui Drum al Mătăsii.

În acest ansamblu aflat în curs de articulare intervine şi rolul deosebit de important al mediului de afaceri și al instituțiilor financiare, care sunt chemate să vină în sprijinul dezvoltării comunităților prin inițiative durabile, contribuind la apropierea și buna înțelegere dintre două regiuni și culturi străvechi. 

Îmi exprim deplina convingere în capacitatea statelor noastre și a actorilor economici din ţările noastre de a construi mai departe relațiile bilaterale complexe dintre România și R. P. Chineză și urez filialei Bank of China, un cald bun venit în România și mult succes în activitatea dumneavoastră”.

În primăvară, Mugur Isărescu a făcut o vizită la Beijing unde s-a întâlnit inclusiv cu conducerea Bank of China.

Bank of China a notificat la începutul acestui an Banca Națională a României privitor la intenția de a furniza servicii în mod direct pe teritoriul României. Banca este deținută integral de statul chinez printr-un fond de investiții și este listată pe bursele din Shanghai și Hong Kong. Chinezii sunt prezenți de asemenea în mai multe țări din regiune, printre care Ungaria, Austria, Cehia și Polonia.

Sucursala a fost înregistrată încă din octombrie 2019. În toamna acestui an, și Agricultural Bank of China, de asemenea una dintre cele mai mari bănci din China, s-a înregistrat fiscal în România.

 

BVB | Știri BVB

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinta rezultate preliminare 2023

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/03/2024)

Inregistrare teleconferinte rezultate preliminare 2023

ALRO S.A. (ALR) (04/03/2024)

Decizie impunere suplimentara de catre ANAF

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (04/03/2024)

Teleconferinta prezentare rezultate financiare preliminare 2023