Update articol:

Barna: Guvernul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti

Sursa Facebook

S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să funcţioneze

Vicepremierul Dan Barna a declarat că Executivul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea Centrului Cyber şi a fost decis un grup de lucru interministerial pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să funcţioneze.

„Un al doilea memorandum important e cel de operaţionalizare a acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti. S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să funcţioneze, să devină operaţional şi să îl avem ca instituţie cu care România să poată conta în scenariul european”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, potrivit news.ro.

Pe 6 ianuarie, Executivul a aprobat un memorandum privind aspecte organizatorice pentru operaţionalizarea Centrului de competenţe industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică al UE – Centrul Cyber, prima structură a Uniunii Europene care va avea sediul în România.

memorandumul a vizat desemnarea instituţiei coordonatoare şi constituirea unui Grup de lucru interinstituţional pentru identificarea setului de măsuri necesar operaţionalizării Centrului CYBER.

Documentul a propus desemnarea Ministerului Finanţelor ca instituţie responsabilă cu operaţionalizarea Centrului CYBER în România.

„În acest sens, propunem constituirea în cadrul Ministerului Finanţelor a unei structuri funcţionale care va avea rolul de Unitate de Operaţionalizare a Centrului Cyber, prin intermediul căreia se va asigura interfaţa între angajaţii viitorului Centru cu autorităţile şi instituţiile din România. Propunem ca Ministerul Finanţelor să fie instituţia responsabilă cu elaborarea cadrului normativ prin care se va asigura bugetul necesar închirierii şi administrării sediului Centrului CYBER de la Bucureşti (chirii şi utilităţi), pe o perioadă de 10 ani”, conform documentului.

Pentru asigurarea de către Ministerul Finanţelor a cadrului legal în vederea operaţionalizării cât mai urgente a acestui centru la Bucureşti, se impune constituirea cu celeritate a unui grup de lucru interinstituţional, denumit în continuare GLI-CYBER, care va opera sub autoritatea Ministrului Finanţelor şi care va fi format din reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea/ soluţionarea aspectelor legate de operaţionalizarea Centrului, inclusiv aspectele vizând domeniul comunicaţiilor şi securităţii cibernetice, precum şi ai altor instituţii relevante deopotrivă pentru operaţionalizarea şi urmărirea îndeplinirii acestui obiectiv important pentru România.

„GLI-CYBER va fi constituit prin Ordin al Ministrului Finanţelor, iar atribuţiile acestuia, precum şi nivelul de reprezentare solicitat din partea instituţiilor mai sus menţionate, vor fi detaliate în actul de constituire”, potrivit sursei citate.

Ţara noastră a fost desemnată, la finalul anului trecut, ca statul membru Uniunii Europene care va găzdui sediul Centrului Cyber.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020