Cu o prezență de peste 25 de ani în România, BAT este cel mai mare jucător al pieței locale de tutun și cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an la rând. Însă o poziție de top nu se poate atinge fără investiții constante în inovație – care este abordarea BAT față de inovație și cum plănuiește compania să-și mențină poziția de lider?
Fred Monteiro: Într-adevăr, BAT este liderul pieței locale a tutunului, cu o cotă de piață de peste 50%. Anul trecut, compania a contribuit la bugetul statului cu circa 11 miliarde de lei (2.2 miliarde euro) sub formă de taxe și accize, ceea ce reprezintă o creștere față de anul precedent cu 10%. Astfel, BAT este pentru al doilea an consecutiv cel mai mare contribuabil la bugetul de stat.
Mai mult, în cei peste 25 de ani de prezență în România, impactul BAT în economie este de peste 125 de miliarde de euro*. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro – în medie 1 miliard de euro anual – reprezintă contribuția directă la bugetul statului, sub formă de taxe și accize. Vom continua să investim aici și să construim un viitor mai bun – A Better Tomorrow™, iar pentru aceasta este nevoie de un mediu economic stabil și de un cadru fiscal echilibrat pentru toate produsele cu nicotină. Salutăm, în acest context, recentele modificări aduse Codului Fiscal prin care s-a stabilit un calendar predictibil de creștere a accizelor pentru următorii cinci ani, pentru toate produsele din tutun și nicotină.
Desigur, piețele și cerințele consumatorilor sunt în permanentă schimbare și o companie precum BAT, activă în peste 175 de țări de peste 120 de ani, trebuie să își adapteze strategia și să inoveze continuu, pentru a-și menține poziția de lider. La nivel global, BAT a demarat o călătorie de transformare pentru un viitor mai bun, un deziderat concretizat în principal prin reducerea impactului asupra sănătății. În acest sens, cercetarea științifică și inovația sunt fundamentale în atingerea acestui obiectiv, prin dezvoltarea unei noi categorii de produse cu risc redus**.
Investim circa 400 de milioane de lire sterline anual în cercetarea științifică și dezvoltarea noilor categorii de produse care nu implică arderea tutunului, oferind în prezent un portofoliu divers care include produse care încălzesc tutunul, produse de vapat și produse moderne cu nicotină pentru uz oral.
În 2018 am lansat în România glo, cel mai inovator produs al companiei pentru încălzirea tutunului, care se bucură de o creștere foarte bună pe piață. Aproximativ 300,000 de dispozitive glo sunt utilizate de consumatori adulți din România, iar fabrica noastră din Ploiești, a doua ca mărime a grupului din Uniunea Europeană și între primele cinci la nivel global, este unul dintre principalii producători de consumabile din tutun pentru glo din Europa.
Unul dintre principalele noastre obiective este ca tot mai mulți consumatori să aleagă noile noastre categorii de produse ca alternativă la fumat. În prima jumătate a anului 2022, 20.4 milioane de consumatori utilizau produsele noastre care nu implică arderea tutunului, o creștere de 2.1 milioane față de 2001. Este un pas semnificativ în susținerea strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului și de tranziție de la fumat la produse cu risc redus** pentru milioane de consumatori din lumea întreagă.
BAT este un important producător și exportator în România, prin intermediul fabricii sale de la Ploiești. Care este abordarea companiei față de sustenabilitate și impactul activității de producție asupra mediului?
Fred Monteiro: Suntem foarte mândri de faptul că putem contribui semnificativ la balanța comercială a României. Potrivit datelor publice furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în 2021 produsele din tutun au generat o contribuție de peste un miliard de euro la balanța comercială a țării. Investițiile noastre în fabrica de la Ploiești se ridică până în prezent la 500 de milioane de euro și în fiecare an BAT exportă peste 60% din volumele produse aici în zeci de țări din întreaga lume.
În 2020, BAT a anunțat asumarea unor obiective ambițioase de reducere a impactului asupra sănătății, de atingere a excelenței în protejarea mediului, dezvoltarea unui impact social pozitiv și întărirea practicilor comerciale responsabile. Iar țintele asumate sunt foarte clare: 50 de milioane de consumatori să aleagă noile categorii de produse ale companiei până în 2030; neutralitatea emisiilor de carbon în toate unitățile de producție până în 2030 și pe întregul lanț valoric până în 2050; 100% energie regenerabilă până în 2030; creșterea cantității de apă reutilizată cu 30% până în 2025; zero deșeuri la groapă din unitățile noastre de producție până în 2025; eliminarea plasticului non-necesar de unică folosință și toate ambalajele să conțină plastic reciclabil până în 2025.
Și avem deja rezultate: anul trecut, BAT a înregistrat o reducere cu 42.7% a emisiilor în Scop 1 și 2 față de valoarea de referință din 2017. De asemenea, 64.4% din energia electrică utilizată în unitățile de producție este obținută din surse regenerabile.
În România, ca parte a pilonului nostru de protejare a mediului, dezvoltăm permanent acțiuni interne menite să reducă cantitea de deșeuri și să operăm cu responsabilitate de-a lungul întregului lanț valoric. Mai mult, ne dorim ca și partenerii comerciali și consumatorii să fie alături de noi în acest demers, drept pentru care în 2019 am lansat campania ”Alege asumat un oraș curat”, prima campanie care pune la dispoziția publicului în patru mari orașe din țară circa 1.000 de scrumiere stradale special create pentru colectarea chiștoacelor, utilizate ulterior în recuperare energetică în fabrici de ciment. Potrivit estimărilor publice recente ale CIROM, industria de ciment din România înlocuiește aproximativ 40% din energia obținută din combustibili fosili tradiționali cu resurse alternative provenite din deșeuri. Astfel, nu se mai depozitează aproximativ 600.000 tone deșeuri/an, se salvează aproximativ 350.000 tone/an de combustibili fosili și se evită generarea a aproximativ 350.000 tone/an de CO2.
În 2021, am demarat și programul de colectare selectivă a versiunilor anterioare ale dispozitivului glo, produsul nostru pentru încălzirea tutunului, și până acum peste 11.000 de dispozitive au fost colectate în vederea reciclării.
O altă inițiativă recentă constă în instalarea a cinci copaci cu panouri solare în centrul Bucureștiului, care oferă o sursă verde de energie pentru încărcarea a circa 70 de dispozitive electronice zilnic, în format wireless și USB – este o formă prin care promovăm astfel de surse verzi de energie și invităm comunitatea să se bucure de un colț de relaxare și wifi gratuit.
Care este impactul BAT pe piața de muncă din România? Câți angajați are BAT?
Fred Monteiro: BAT este un angajator important în România, cu peste 3.000 de angajați direct în cele trei entități economice prezente în piață (dintre care circa 1.000 de colegi lucrează în fabrica de la Ploiești). BAT creează alte 30.000 de locuri de muncă indirect pe lanțul de aprovizionare și distribuție.
Investim permanent în dezvoltarea profesională a angajaților noștri pentru a păstra o ofertă profesională competitivă și, la aniversarea celor 25 de ani în România, suntem mândri de rezultate remarcabile în acest domeniu. Circa 50% dintre colegii noștri lucrează în companie de peste zece ani, dintre care aproximativ 80 de oameni au fost angajați în urmă cu 25 de ani.
Studiul de piață Randstad Employer Brand 2022 a relevat BAT Trading ca fiind cel mai apreciat angajator în segmentul local de FMCG. Această recunoaștere din partea angajaților activi în economie sau care aspiră la un rol în cadrul BAT România reprezintă o recomandare extrem de valoroasă pentru noi ca angajator și o dovadă în plus a reputației solide privind cultura noastră organizațională.
Care este abordarea companiei privind contrabanda și contrafacerea de produse?
Fred Monteiro: În 25 de ani, BAT a devenit un partener de încredere al autorităților implicate în combaterea traficului ilicit de produse, un fenomen cu implicații severe la nivel social și economic. În fiecare an, derulăm campanii de informare prin intermediul platformei Stop Contrabanda (www.stopcontrabanda.ro) și susținem eforturile autorităților în reducerea traficului ilicit. Recent, BAT a donat Poliției de Frontieră Române 300 de camere speciale de supraveghere care, alături de cele 250 donate anul trecut, facilitează monitorizarea a circa 500 de kilometri de graniță, un sfert din granița României cu spațiu non-UE. Am demarat de asemenea campania anuală de informare în peste 50 de puncte de control vamal, prin care informăm pasagerii asupra prevederilor legale și a cantităților de țigarete permise de lege în trecerea graniței.
În 2021, circa 116 milioane de țigarete de contrabandă au fost capurate de autoritățile române, cu 5 milioane mai mult comparativ cu anul precedent. Deși piața neagră a țigărilor se menține la un nivel relativ constant în perioada recentă de circa 8% din totalul pieței de țigări, această valoare înseamnă de fapt pierderi la bugetul de stat de aproximativ 2 miliarde de lei anual și produse necontrolate și netaxate, care prezintă riscuri majore la adresa siguranței consumatorilor, a dezvoltării economice și a companiilor legitime din România. Rețele de crimă organizată își diversifică constant operațiunile și metodele: anul acesta, cinci fabrici ilegale de țigarete au fost identificate și dezasamblate de către autorități. Recentele modificări aduse Codului Vamal sunt foarte utile în susținerea eforturilor autorităților, care trebuie să-și păstreze vigilența în contracararea noilor forme de contrabandă care pot impacta veniturile la bugetul de stat.
Reducerea contrabandei înseamnă creșterea veniturilor la bugetul de stat, iar BAT a plătit la bugetul de stat în 2021 cu circa 1.25 miliarde de lei mai mult decât în anul precedent, ajungând astfel la o contribuție de 11 miliarde de lei sub formă de taxe și accize.
Investițiile BAT impactează o serie de domenii. Ce alte sectoare de activitate beneficiază de prezența BAT în România?
Fred Monteiro: Companiile globale contribuie nu doar la creșterea economiei locale, ci pot genera de asemenea stabilitate, investiții, dezvoltarea infrastructurii, dezvoltare socială și oportunități economice. Pentru BAT, sustenabilitatea este în centrul afacerii noastre și ne-am angajat în construirea unui viitor mai bun – A Better Tomorrow™ – ceea ce implică o atenție sporită pentru proiecte cu impact pozitiv în societate și dezvoltarea comunităților în care activăm.
În acest sens, suntem un suporter dedicat al culturii și comunității artistice din România și investim peste 1 milion de euro anual în organizarea de evenimente culturale, inclusiv mari festivaluri din România precum Electric Castle, Summer Well, Art Safari sau Romanian Creative Week.
De asemenea, BAT investește constant în campanii de informare privind reglementările în vigoare și argumentele pentru care persoanele minore nu ar trebui să aibă acces la produse din tutun și nicotină. În fieccare an derulăm astfel de campanii adresate partenerilor comerciali prin care comunicăm cadrul legal actualizat, iar anul acesta circa 32.000 de magazine partenere s-au alăturat campaniei noastre de zero toleranță privind vânzarea de produse cu nicotină minorilor. Din 2019, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a devenit partener în această campanie, subliniind astfel importanța responsabilității în practicile comerciale.
Ca cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României și unul dintre cei mai importanți investitori pe piața locală, considerăm că stabilitatea și predictibilitatea reprezintă condiții esențiale pentru consolidarea dezvoltării economice. După 25 de ani de prezență locală, ne păstrăm angajamentele asumate și continuăm să investim pentru un viitor mai bun în România.
___________________________
*Analiză socio-economică realizată de Civitta, 2021
**Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență.