Update articol:

BCE a lăsat nemodificate dobânzile şi va înceta achiziţiile de active la finele lunii decembrie

bce

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină nemodificată dobânda de politica monetară “cel puţin până în vara lui 2019” şi, totodată, a anunţat că achiziţiile sale de obligaţiuni vor înceta la finele acestei luni, informează AFP.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore a fost lăsată la minus 0,40%.

“Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca dobânzile cheie ale BCE să rămână la nivelurile actuale cel puţin până în vara lui 2019 sau în orice caz atâta timp cât va fi necesar pentru a se asigura o convergenţă sustenabilă a inflaţiei spre un nivel mai mic, dar apropiat, de 2% pe termen mediu”, se precizează în comunicatul BCE.

“Cu privire la măsurile de politică monetară non-standard, achiziţiile nete în cadrul programului de cumpărare de active (APP) vor înceta în luna decembrie 2018”, adaugă BCE, potrivit Agerpres.

BCE mai pesimistă cu privire la creşterea economică în zona euro dar mai optimistă cu privire la inflaţie

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus, uşor, estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, dar este mai optimistă cu privire la perspectivele de inflaţie, a anunţat, ieri,  preşedintele BCE, Mario Draghi.

În conformitate cu noile estimări ale BCE, produsul intern brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,9% în acest an, faţă de un avans de 2% cât estima în luna septembrie. Ritmul de creştere a economiei zonei euro ar urma să încetinească la 1,7% în 2019, mai puţin decât avansul de 1,8% prognozat în luna septembrie.

În schimb, BCE a revizuit în sus estimările privind creşterea preţurilor de consum în zona euro până la 1,8% în acest an, comparativ cu o inflaţie de 1,7% cât estima în luna septembrie. În 2019, inflaţia ar urma să scadă însă până la 1,6%, pentru a reveni la 1,7% în 2020 şi 1,8% în 2021, în apropiere de obiectivul ţintă al BCE care mizează pe o inflaţie mai mică dar apropiată de 2%.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a subliniat că BCE a decis să îşi modifice estimările cu privire la riscurile care planează la adresa economiei zonei euro, pentru a ţine cont de degradarea relaţiilor comerciale şi a conjuncturii. În loc să spună că riscurile sunt în general echilibrate, o formulă pe care a repetat-o de mai multe ori în ultimele luni, Mario Draghi a spus joi că “balanţa riscurilor este orientată în jos din cauza persistenţei incertitudinilor care au legătură cu factorii geopolitici, ameninţarea protecţionismului, vulnerabilităţilor de pe pieţele emergente şi a volatilităţii de pe pieţele financiare”.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014