Update articol:

BEI sprijină extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale din România

Împrumut de 50 milioane EUR pentru finanțarea conductei care leagă resursele noi de gaze identificate în Marea Neagră către rețelele naționale și europene de transport al gazelor • BEI:  Bulgaria, România, Ungaria și Austria vor beneficia de noua conexiune • BEI:  Împrumutul va contribui la diversificarea furnizării de gaze naturale în Europa, permițând producătorilor off-shore să-și exporte gazele către UE

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă TRANSGAZ, societatea naţională de transport de gaze din România, 50 de milioane de euro – prima tranșă a unui împrumut aprobat de 150 de milioane de euro – pentru finanțarea unei noi conducte, potrivit unui comunicat al BEI. Această tranzacție este susținută de Fondul european pentru investiții strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa sau “Planul Juncker”.

Noua conductă va lega resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul de transport al gazului BRUA (care leagă Bulgaria, România, Ungaria și Austria), conectând astfel sistemele de transport din Europa Centrală şi de Sud-Est și  Europa de Vest.

BEI susţine: “Această conexiune la rețeaua europeană de transport de gaz va permite exportul de gaze către țările europene vecine. Acest proiect implică construirea unei noi conducte de transport de 308 km, împreună cu infrastructura asociată la sol. Noua conductă va fi conectată la sistemul existent de transport al  gazelor și la noul coridor de transport BRUA din Podișor, situat la vest de București”.

Ca parte a proiectului, BEI, prin intermediul Centrului consultativ european pentru investiții, care este pilonul consultativ al planului Juncker, va sprijini Transgaz în elaborarea unei evaluări strategice de mediu pentru planul său de dezvoltare pe 10 ani.

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: “Acest proiect, susținut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate în Marea Neagră, situate în UE. Aceasta consolidează legăturile cu rețeaua de transport de gaze din Europa de Vest și, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze. În fine, va consolida competitivitatea în sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetățenilor și economiei UE”.

Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energetică, a declarat: “Salut acest nou proiect susținut de Planul de investiții pentru Europa, deoarece va contribui la sporirea securității energetice și a diversificării în regiune, deja caracterizat de o vulnerabilitate severă față de aprovizionarea cu gaze naturale. Este o altă cărămidă în construirea Uniunii Energetice, ceea ce face ca energia în UE să fie mai sigură, mai accesibilă și mai durabilă. De asemenea, este o veste bună pentru consumatorii care vor vedea, în cele din urmă, că facturile la gaz vor scădea.”

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat: “Cooperarea fructuoasă între Banca Europeană de Investiții și Transgaz vizează asigurarea finanțării proiectelor de investiții ale companiei, adică investiții strategice care facilitează îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă și competitivă a infrastructurii de transport gaze, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz și consolidarea securității și solidarității energetice.
Anul trecut, BEI a semnat două contracte de finanțare cu Transgaz, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, pentru implementarea primei faze a proiectului de interes comun (BRUA). Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie încorporat în Sistemul național de transport al gazelor și transportat pe piața românească și UE, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze către România și pentru UE și pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii români. Sprijinul financiar al BEI va contribui în mod semnificativ la extinderea infrastructurii naționale de transport al gazelor “.

La începutul anului 2017, BEI a semnat două contracte cu Transgaz – pentru câte 50 de milioane de euro fiecare – beneficiind și de garanții EFSI pentru finanțarea primei faze a secțiunilor românești ale proiectului BRUA.

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021