Update articol:
FORUMUL ENERGIEI 2023

Bende SÁNDOR: Forma actuală a legii offshore a fost considerată echitabilă de toți actorii implicați, anul trecut

Bende SÁNDOR, Preşedintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a vorbit, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence, despre inițiativele legislative ale Comisiei, în domeniul energiei.

El a declarat: „Anul acesta parlamentar, am avut inițiative destul de bune. În premieră europeană, avem în procedură parlamentară legea hidrogenului. Colega mea, doamna Oana Ozmen, a depus foarte mult suflet în această lege. Nu foarte multe state au asemenea legislație. Comisia pentru Industrii și Servicii putea să își dea doctoratul din această lege, pentru că, cu siguranță, nu ar fi fost un plagiat, nu aveam de unde să ne inspirăm și este o lege importantă.

O altă lege importantă pe care am depus-o în Parlamentul României, tot în procedură parlamentară, este legea offshore wind, prin care să reglementăm posibilitățile de producere a energiei electrice în zona Mării Negre, unde putem găsi un potențial destul de mare față de alte state membre din Uniunea Europeană. Noi stăm foarte bine din punctul de vedere al mixului energetic din România și iată că avem și noi o propunere legislativă care se referă la producția de energie eoliană în zona Mării Negre. Este o lege utilă, este o lege așteptată, să vedem când reușim să ajungem la final cu aceste proiecte de lege.”

Referitor la posibilitatea regândirii plafoanelor de prețuri in domeniul energiei, Bende SÁNDOR a spus: „Nu este bine ca Legislativul să se amestece în politica de preț, chiar dacă este vorba de energie electrică sau gaze naturale. Aștept, din partea breslei, să vină totuși cu un preț la utilizatorul final mai scăzut, pentru că, într-adevăr, prețul de achiziție sau prețul de producție a energiei electrice, în special, a ajuns la valori aproape la nivelul dinainte de probleme”.

El a mai precizat ca legea offshore a fost deja modificată anul trecut: „Atunci, cei care erau interesați, precum și statul român, au spus că este o lege echitabilă. Drept dovadă, anul trecut, undeva la sfârșitul lunii iunie, Black Sea Oil&Gas a început exploatarea gazelor din Marea Neagră, nu la mare adâncime, dar a început. Nu am informații că ar trebui modificată, dar dacă trebuie modificată, atunci trebuie să vedem cu foarte mare atenție din ce cauză, pentru că forma pe care a luat-o această lege anul trecut era una digerabila, cu care se poate lucra pe termen lung, dupa cum spuneau atunci toți actorii”.

Bende SÁNDOR a mai menționat că, săptămâna trecută, a avut o întâlnire cu colegi din Comisia omoloagă din Republica Moldova: ”Moldova are nevoie de ajutor în ceea ce privește energia, atât energia electrică, cât și gazele naturale. România are obligația, atât morală, cât și orice altă obligație să ajute Moldova, mai ales că este într-o anumită zonă geografică, este chiar un tampon între Ucraina și România. Moldova, fiind o țară mai mică și cu un PIB mai scăzut decât al României, este o țară expusă mai tare problemelor din sectorul energiei și obligația României este să o ajute”.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (26/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA E & O 03/04.07.2023

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2023)

Constituirea Consiliului de Administratie ca organ de conducere in urma AGA

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (26/05/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

MedLife S.A. (M) (26/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) aug 2022 - mar 2023