Update articol:
PROIECT EDITORIAL SUSȚINUT DE HUAWEI

Beneficii și aplicabilitate a tehnologiei 5G în îngrijirea medicală

tehnologie 5G in servicii medicale

Odată cu apariția utilizării comerciale a 5G și integrarea și aplicarea completă a tehnologiilor de vârf, cum ar fi Big Data, Internet +, AI și blockchain, asistența medicală 5G a devenit din ce în ce mai puternică și vitală, jucând un rol important în promovarea dezvoltării industriei medicale.

5G poate fi utilizat pe scară largă în diferite activități și proceduri medicale, inclusiv consultații la distanță, ultrasunete la distanță, chirurgie la distanță, salvare de urgență, predare/învățare la distanță, monitorizare la distanță, îngrijire medicală mobilă, management inteligent al spitalului și diagnostic asistat de AI.

Consultații la distanță

Resursele medicale ale României sunt distribuite inegal, ceea ce face dificilă obținerea de servicii medicale în timp util și de înaltă calitate pentru persoanele care locuiesc în zone rurale sau în comunități izolate. Consultarea tradițională la distanță utilizează conexiuni prin cablu pentru comunicații video, rezultând costuri ridicate de construcție și întreținere și mobilitate redusă. Funcția de mare viteză a rețelelor 5G acceptă consultarea HD la distanță 4K / 8K și transmiterea rapidă și partajarea datelor de imagine medicală. Experții pot desfășura consultări oricând și oriunde, îmbunătățind precizia diagnosticului și eficiența îndrumării și promovând utilizarea resurselor medicale de înaltă calitate.

Ecografie de la distanță

Comparativ cu tehnologiile CT și rezonanță magnetică, ultrasunetele depind în mare măsură de metodele de scanare ale medicilor. O sondă este similară ochiului medicului atunci când se efectuează o examinare cu ultrasunete. Diferiți medici ajustează poziția de scanare a sondei în funcție de propriile metode și selectează secțiunea de scanare pentru a diagnostica pacientul, rezultatul verificării finale putând fi diferit. Criza de resurse umane din sectorul medical face de altfel ca nu toate spitale să dispună de medici ecografiști experimentați. Prin urmare, un sistem cu ultrasunete de la distanță, care acceptă o calitate înaltă a imaginii și transmisie instantanee trebuie să fie stabilit pentru a benefica pe deplin de capacitățile de diagnostic de înaltă calitate ale experților disponibili, pentru a oferi ghidare și control al calității serviciilor trans-regionale și trans-spitalicești și pentru a asigura standardizarea și raționalitatea operațiilor cu ultrasunete în spitalele rurale sau îndepărtate.

Ecografia la distanță permite experților să opereze brațele robotizate pentru a efectua examinări cu ultrasunete. Ecografia la distanță poate fi utilizată în spitalele de nivel superior și inferior din consorțiile medicale și în zonele îndepărtate pentru a îmbunătăți capacitățile serviciilor medicale primare. Funcția de latență la nivel de milisecundă a 5G permite medicilor experimentați să controleze brațele robotizate pentru a efectua teste cu ultrasunete la distanță în timp real. În comparație cu liniile private tradiționale și rețelele Wi-Fi, rețelele 5G pot rezolva următoarele probleme: liniile private dificile și costisitoare din zonele îndepărtate, cum ar fi spitalele de bază, transmiterea nesigură a datelor Wi-Fi în spitale și latența lungă a tele-comenzii.

Chirurgie la distanță

Cu roboții din industria medicală și sistemele de interacțiune audio și video HD, medicii chirurgi pot efectua operații la distanță, beneficiari putând fi în special pacienții din instituțiile medicale din mediul rural sau aflați la distanță, în comunități mai izolate. Rețelele 5G simplifică mediile de rețea cu fir și Wi-Fi în sălile de operații, ușurând accesul la rețea și reducând costurile de construcție. Tehnologia 5G permite stabilirea rapidă a unui canal de comunicare dedicat între spitale, asigurând în mod eficient stabilitatea în timp real și securitatea operațiilor la distanță. Medicii pot controla procesul de intervenție chirurgicală și stările pacientului oricând și oriunde, realizând un control și o îndrumare chirurgicale precise de la distanță între regiuni. Se reduce totodată costul pacienților care solicită tratament medical. În plus, rețelele 5G pot fi utilizate pentru a construi rapid medii de comunicare necesare pentru operații la distanță în medii speciale, cum ar fi zonele epidemice, îmbunătățind capacitățile serviciilor de urgență ale personalului medical și medical.

Salvare de urgență

Dezvoltarea medicinii de urgență  este dezechilibrată de multe ori între zonele rurale și urbane, putând fi îmbunătățită. Se manifestă atât probleme legate de găsirea de personal, cât și de asigurarea echipamentului. Atunci când niciun specialist sau medic generalist nu este disponibil la fața locului, semnele vitale ale pacientului și informațiile critice de alarmă pot fi transmise către experți la distanță prin intermediul rețelelor fără fir, iar îndrumarea la distanță de la experți este crucială pentru salvarea vieții pacienților. Monitorizarea de la distanță permite spitalelor să afle condiția pacienților în timp util, să formuleze planuri de urgență și să pregătească resursele în prealabil, realizând o interconectare perfectă între tratamentul pre-spitalicesc și cel spitalicesc. Transmiterea în timp real a informațiilor de monitorizare a dispozitivelor medicale, a localizării vehiculului și a imaginilor video în interiorul și exteriorul vehiculelor prin rețeaua 5G facilitează consultarea pacientului și îndrumarea de la distanță. Colectarea, procesarea, stocarea, transmiterea și partajarea informațiilor de prim ajutor pre-spitalicești pot îmbunătăți cu siguranță eficiența managementului pacienților, a tratamentului și calitatea serviciilor medicale. Tehnologiile de date mari pot explora și utiliza pe deplin valoarea datelor și informațiilor medicale , ajutând la evaluare și la luarea deciziilor în gestionarea situațiilor de urgență. Cloudul de asistență medicală 5G EDGe oferă transmisii de date medicale sigure și fiabile, partajarea resurselor de informații și interconectarea sistemului, oferind suport tehnic puternic pentru primul ajutor pre-spitalic și asistență medicală inteligentă.

Educație medicală la distanță

Educația medicală se referă la educarea și formarea personalului medical. Educația medicală continuă include conferințe, discuții de caz, demonstrații operaționale tehnice, ateliere de instruire și publicarea de lucrări. Ea poate fi organizată offline sau, de la distanță, online. Instruirea pentru educație medicală la distanță include trei tipuri de produse: platformă de predare bazată pe sisteme de conferințe audio și video, platformă de predare bazată pe scenarii de aplicații și platformă de predare bazată pe dispozitive VR / AR. Platforma de predare bazată pe sisteme de conferințe audio și video este utilizată în principal pentru instruirea didactică, cum ar fi discutarea cazurilor și partajarea înregistrărilor de cazuri. Funcțiile de bază sunt sistemul de conferințe audio și video și partajarea PPT. În plus față de dispozitivele audio și video, platforma de predare bazată pe scenarii trebuie să se conecteze la dispozitive medicale pe baza unor scenarii specifice, cum ar fi demonstrația de chirurgie a cateterului cardiac, demonstrația de neurochirurgie și demonstrația cu ultrasunete B. Platforma virtuală de predare bazată pe AR / VR folosește dispozitive portabile precum ochelarii AR / VR și modele digitale 3D pentru predare și instruire. În comparație cu modul tradițional, platforma oferă conținut mai captivant și mai interactiv și reduce costurile.

Demonstrația chirurgicală 5G este un program de instruire pentru practicienii din secțiile de chirurgie generală, anestezie, cardio și neurochirurgie, scopul fiind de a îmbunătăți experiența de caz și nivelul de practică al personalului medical și de asistență medicală din departamentele de chirurgie conexe. Funcțiile de bază ale sistemului de demonstrație chirurgicală 5G includ colectarea de imagini chirurgicale, difuzarea operației, instrucțiuni chirurgicale și aplicații mobile, cum ar fi telefoanele mobile. Sistemul de demonstrație medicală 5G se aplică mai multor scenarii de service din sala de operații, cum ar fi observarea operației în timp real în sălile de clasă, instruirea chirurgicală în cabinetul directorului, vizionarea operațiilor în spitale din afara spitalelor, difuzarea conferințelor academice și instrucțiunile chirurgicale la distanță pe dispozitivele mobile.

Monitorizare de la distanță

Monitorizarea de la distanță este un mod de monitorizare care utilizează tehnologii de comunicații fără fir pentru a monitoriza semnele vitale ale pacienților în timp real, continuu și pentru o lungă perioadă de timp, și pentru a transmite datele despre semnele vitale obținute și informațiile critice de alarmă către personalul medical prin comunicare wireless. Cu latența redusă și capacitățile de poziționare precise ale 5G, dispozitivele de monitorizare portabile pot raporta continuu informații despre locația pacientului în timpul utilizării, colectează, procesează și calculează informațiile despre semnele vitale și pot transmite informațiile către centrul de monitorizare la distanță. Personalul medical de la distanță poate vizualiza starea pacientului în timp real, face diagnosticarea și stabilește tratamentul în timp util.

Sănătate mobilă

Asistența medicală mobilă extinde îngrijirea medicală a medicului și a asistentei la patul pacientului. Personalul medical poate utiliza rețelele 5G pentru a implementa colectarea mobilă și transmiterea de mare viteză a datelor de imagine și a semnelor fizice, precum și consultarea HD mobilă. Aceasta rezolvă problema securității slabe a rețelei Wi-Fi și îmbunătățește calitatea și eficiența rundelor de secție și a serviciilor de asistență medicală. În plus, în secțiile speciale, cum ar fi secția de radiologie și secția de boli infecțioase, personalul medical poate controla roboții asistenților medicali pentru a se muta pe un pat de spital desemnat pentru a completa serviciile de asistență medicală la distanță, protejând în același timp siguranța personalului medical.

Management inteligent al campusului

Monitorizarea în timp real a semnelor pacientului, gestionarea securității personalului spitalului și gestionarea ciclului de viață complet al dispozitivelor medicale sunt cerințe comune în construcția inteligentă a spitalelor. Funcția masivă de conectare 5G este utilizată pentru a construi IoT pentru asistență medicală în spitale. Prin ea se  conectează dispozitive medicale masive și active nemedicale în spitale pentru a implementa servicii cum ar fi gestionarea activelor spitalicești, expedierea de urgență a spitalelor, gestionarea personalului medical, gestionarea stării dispozitivelor, securitatea controlului accesului, monitorizarea în timp real a semnelor pacienților, îmbunătățirea eficienței managementului spitalului și experienței pacientului.

Diagnostic și tratament asistat de AI

Odată cu dezvoltarea tehnologiei informatice și a tehnologiei imagisticii medicale, imagistica medicală s-a dezvoltat treptat de la examinarea auxiliară la cel mai important diagnostic clinic și diagnostic diferențial din medicina modernă. Pe baza datelor de imagine PACS, soluția de asistență medicală inteligentă 5G utilizează tehnologii de date mari și inteligență artificială pentru a construi aplicații de diagnostic și tratament asistate de AI. Modelează și analizează datele medicale de imagine, analizează afecțiunile bolii și se concentrează, oferind suport pentru luarea deciziilor medicilor, îmbunătățind eficiența și calitatea medicală, poate rezolva multe probleme în domeniul imagisticii medicale, de exemplu, oferta este dezechilibrată, numărul de medici imagistic este insuficient, în special numărul de medici cu experiență clinică bogată și calitate ridicată este insuficient. Rezultatul diagnosticului este determinat de observația vizuală și de experiența medicilor de imagistică, iar rata diagnosticului greșit și a diagnosticului greșit este ridicată. Limitat de viteza medicului imagist care citește filmul, durează mult etc.

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (04/03/2021)

Obtinerea certificatului de inregistrare mentiuni

PATRIA BANK S.A. (PBK) (04/03/2021)

Actualizare Prezentare investitori

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (04/03/2021)

Notificare inchidere etapa 2 majorare capital social, intermediar Tradeville

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (04/03/2021)

Aprobare oferta publica de cumparare actiuni emise de Evergent Investments SA