Update articol:

Biden la summit-ul liderilor arabi: SUA „nu se vor îndepărta” de Orientul Mijlociu

Saudi Press Agency #SPA
  • Președintele Joe Biden a spus că SUA „nu se vor îndepărta” din Orientul Mijlociu în timp ce încearcă să asigure stabilitatea într-un colț volatil al globului, scrie CNBC.

  • Liderii a șase țări ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) – Arabia Saudită, Qatar, Bahrain, Kuweit, Oman și Emiratele Arabe Unite – plus Iordania, Egipt și Irak poartă discuții privind securitatea regională și relațiile bilaterale cu Statele Unite la summit.

  • Remarcile sale, rostite în cadrul Consiliului de Cooperare din Golf, în timp ce încheie ultima etapă a unei călătorii de patru zile, vin în timp ce regiunea se pregătește pentru o potențială confruntare cu Iranul.

  • „Nu vom pleca și nu vom lăsa un vid care să fie umplut de China, Rusia sau Iran”, a spus Biden.

Președintele Joe Biden, vorbind la un summit al liderilor arabi, a declarat sâmbătă că Statele Unite „nu se vor îndepărta” de Orientul Mijlociu în timp ce încearcă să asigure stabilitatea într-un colț volatil al globului și să stimuleze fluxul mondial de petrol pentru a inversa creșterea prețurilor la gaze, scrie CNBC.

 

Remarcile sale, rostite în cadrul Consiliului de Cooperare din Golf, în timp ce încheie ultima etapă a unei călătorii de patru zile, vin în timp ce regiunea se pregătește pentru o potențială confruntare cu Iranul.

„Nu vom pleca și nu vom lăsa un vid care să fie umplut de China, Rusia sau Iran”, a spus Biden.

Deși forțele americane continuă să țintească teroriștii din regiune și rămân desfășurate în baze din Orientul Mijlociu, Biden a sugerat că întoarce pagina după invaziile SUA în Irak și Afganistan.

„Astăzi, sunt mândru să pot spune că erele războaielor terestre din regiune, războaie care au implicat un număr mare de forțe americane, nu sunt în curs”, a spus el.

De asemenea, Biden a cerut omologilor săi, dintre care mulți conduc guverne represive, să asigure drepturile omului, inclusiv drepturile femeilor, și să le permită cetățenilor să vorbească deschis.

Înainte de discurs, Biden și-a petrecut dimineața întâlnindu-se individual cu liderii Irakului, Egiptului și Emiratelor Arabe Unite.

Biden l-a invitat pe Mohammed bin Zayed Al Nahyan, care a devenit președinte al Emiratelor Arabe Unite în urmă cu două luni, să viziteze Casa Albă anul acesta, spunând că așteaptă cu nerăbdare „o altă perioadă de cooperare puternică și în creștere” între țările lor sub conducerea șeicului.

Summitul Consiliului de Cooperare al Golfului din orașul-port Jeddah de la Marea Roșie este o oportunitate pentru Biden de a-și demonstra angajamentul față de regiune, după ce și-a petrecut cea mai mare parte a președinției concentrându-se pe invadarea Ucrainei de către Rusia și pe influența crescândă a Chinei în Asia.

Cu câteva ore înainte de începerea conferinței, Casa Albă a lansat imagini din satelit care indică că oficialii ruși au vizitat recent Iranul de două ori pentru a vedea dronele pe care vor să le achiziționeze pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Niciuna dintre țările reprezentate la acest summit nu a acționat în tandem cu SUA pentru a sancționa Rusia, o prioritate cheie a politicii externe pentru administrația Biden. În orice caz, Emiratele Arabe Unite au apărut ca un fel de paradis financiar pentru miliardarii ruși și iahturile lor de milioane de dolari. Egiptul rămâne deschis turiştilor ruşi.

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021