Update articol:

SUA „nu pleacă nicăieri”, spune reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, în condiţiile în care preşedintele Chinei Xi va vizita Arabia Saudită

Biden
  • SUA au respins vineri afirmațiile potrivit cărora o viitoare vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită semnalează scăderea influenței Americii în Orientul Mijlociu.

  • „Statele Unite sunt un partener vital nu numai pentru Arabia Saudită, ci și pentru fiecare dintre țările din regiune”, a declarat Tim Lenderking, trimis special pentru Yemen, pentru CNBC.

  • Xi este de așteptat să sosească în Arabia Saudită săptămâna viitoare pentru o întâlnire cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, la doar o lună după vizita controversată a lui Biden.

 

Administrația președintelui american Joe Biden a respins vineri afirmațiile potrivit cărora o viitoare vizită a președintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită semnalează scăderea influenței Americii în Orientul Mijlociu, insistând că SUA „nu pleacă nicăieri”.

Tim Lenderking, trimisul special al SUA pentru Yemen, a spus că sunt preconizate vizite diplomatice ale altor puteri globale, dar a spus că SUA și-au afirmat angajamentul față de regiune în urma vizitei lui Biden în iulie.

„Mesajul major pe care l-a adus președintele Biden în regiune este că Statele Unite nu pleacă nicăieri”, a declarat Lenderking pentru CNBC.

Potrivit unor informaţii, preşedintele Xi urmează să sosească în Arabia Saudită săptămâna viitoare pentru o întâlnire cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman – prima vizită oficială în străinătate a premierului chinez din 2020 – în timp ce Beijingul și Riad încearcă să-şi consolideze legăturile. Ministerul de Externe al Chinei nu a confirmat și nici nu a infirmat joi informațiile.

Ministerul de externe al Arabiei Saudite și cel al Chinei nu au fost imediat disponibili pentru a comenta atunci când au fost contactați vineri de CNBC.

Conform CNBC, faptul că preşedintele Xi este de așteptat să fie întâmpinat cu toată pompa și fanfara oferite fostului președinte al SUA Donald Trump în timpul vizitei sale din 2017 nu ajută la îmbunătățirea opticii vizitei lui Biden, care a fost o vizită discretă despre care criticii spun că a avut rezultate slabe, pe fondul legăturilor personale tensionate între cei doi lideri. Cu toate acestea, Lenderking a insistat că SUA își păstrează o prezență „vitală”.

„Statele Unite sunt un partener vital nu numai pentru Arabia Saudită, ci și pentru fiecare dintre țările din regiune”, a spus el.

„Se poate conta pe că America rămâne în vecinătate ca sprijin pentru țări și securitatea lor. Aceasta este o prioritate americană”, a adăugat el.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative