Update articol:

Biden soseşte astăzi în Israel, pentru o vizită cu mize mari în Orientul Mijlociu

Biden SUA

Președintele american Joe Biden sosește miercuri în Israel pentru a începe o călătorie cu mize mari în Orientul Mijlociu, dominată de eforturile de a convinge aliații din Golf să pompeze mai mult petrol și să apropie Israelul și Arabia Saudită, scrie Reuters.

Biden va petrece două zile la Ierusalim pentru discuții cu liderii israelieni înainte de a se întâlni vineri cu președintele palestinian Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată.

După aceea, el va lua un zbor direct din Israel către Jeddah, Arabia Saudită – o premieră pentru un președinte american – pentru discuții cu oficialii saudiți și pentru a participa la un summit al aliaților din Golf.

Oficialii americani spun că vizita – prima a lui Biden în Orientul Mijlociu în calitate de președinte – ar putea face pași înainte spre normalizarea relaţiilor între Israel și Arabia Saudită, inamici istorici, dar și doi dintre cei mai puternici aliați ai Americii în regiunea turbulentă.

Preşedintele Biden îşi justifică deplasarea în Arabia Saudită într-un amplu articol de presă: “De ce mă duc în Arabia Saudită”

 

„Facem pași treptat către acest scop”, a spus un oficial israelian. „Faptul că președintele Biden vizitează Israelul și de aici va zbura direct în Arabia Saudită arată o mare parte din dinamica care a evoluat în ultimele luni”.

Călătoria lui Biden urmărește să promoveze stabilitatea regională, să aprofundeze integrarea Israelului în regiune și să contracareze influența iraniană și agresiunea din partea Rusiei și Chinei.

„Această călătorie va consolida rolul vital american într-o regiune cu consecințe strategice”, a declarat luni consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

În timpul acestei vizite, analiştii așteaptă ca Joe Biden, sub presiunea de acasă în ceea ce priveşte prețurile la benzină, care i-au afectat poziția în sondajele de opinie publică, să preseze aliații din Golf să crească producţia de petrol pentru a ajuta la scăderea prețurilor.

PRESIUNE PRIVIND VIZITA ÎN ARABIA SAUDITĂ

Piesa centrală a vizitei lui Biden va fi reprezentată de discuțiile de la Jeddah cu liderii saudiți, inclusiv cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat de comunitatea de informații din SUA că se află în spatele uciderii în 2018 a jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi.

Vizita lui Biden în Arabia Saudită nu va rezolva problemele pieței petroliere – Oil Price

Întâlnirea este o inversare a poziției anterioare a lui Biden de a face din Arabia Saudită un „paria” pentru moartea lui Khashoggi. Modul în care Casa Albă gestionează întâlnirea și dacă vor fi publicate fotografii ale acesteia vor fi urmărite îndeaproape.

„Biden are nevoie de saudiți să-și mărească producția de petrol pentru a ajuta la menținerea sub control a prețurilor globale la energie”, a scris editorul Washington Post, Fred Ryan, într-un articol de opinie de marți. „Călătoria transmite mesajul că Statele Unite sunt dispuse să privească în altă parte atunci când interesele sale comerciale sunt în joc”.

Biden va face miercuri scurte declaraţii la o ceremonie de sosire în Israel și va primi o informare de la oficialii israelieni ai apărării despre sistemul de apărare Iron Dome susținut de SUA și un nou sistem activat cu laser numit Iron Beam.

El își va aduce omagiul la Yad Vashem, memorialul Israelului pentru victimele Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial.

Israelul a fost zguduit de conflicte politice interne, coaliția fostului prim-ministru Naftali Bennett prăbușindu-se în iunie. Acest lucru l-a lăsat pe Yair Lapid ca prim-ministru interimar până când vor avea loc noi alegeri la sfârșitul acestui an, iar Biden se va întâlni cu el. Cei doi vor susține o conferință de presă comună joi.

Biden se va întâlni și cu fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu, acum liderul opoziției.

MOBILIZARE LA PALESTINIENI

Discuțiile lui Biden cu Abbas vor marca cel mai înalt nivel de contact față în față între Statele Unite și palestinieni de când fostul președintele Donald Trump a avut o abordare dură față de palestinieni la preluarea mandatului în 2017.

Tensiunile sunt mari între Israel și palestinieni cu privire la uciderea jurnalistei palestiniano-americane Shireen Abu Akleh în mai. Familia ei, care a acuzat Statele Unite că acordă impunitate Israelului pentru uciderea ei, a cerut să se întâlnească cu Biden în timpul călătoriei sale în regiune săptămâna aceasta.

Palestinienii, deși apreciază reluarea legăturilor sub conducerea lui Biden, vor ca acesta să își respecte angajamentele de a redeschide consulatul SUA la Ierusalim. Ei doresc, de asemenea, ca Statele Unite să elimine Organizația pentru Eliberarea Palestinei de pe lista americană a organizațiilor teroriste, să păstreze status quo-ul istoric din Ierusalim și să stopeze expansiunea așezărilor evreiești în Cisiordania.

Oficialii israelieni au spus că vizita lui Biden va include ceea ce ei au numit Declarația de la Ierusalim privind Parteneriatul Strategic SUA-Israel.

Un oficial a spus că declarația comună „adoptă o poziție foarte clară și unită împotriva Iranului, a programului său nuclear și a agresiunii sale în regiune și obligă ambele țări să folosească toate elementele puterii lor naționale împotriva amenințării nucleare iraniene”.

Este posibil ca Biden să se confrunte cu întrebări din partea Israelului și a statelor din Golf, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, cu privire la încercările sale de a reînvia acordul nuclear cu Iranul.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023