Update articol:
Raport BNR - Cotația aurului a consemnat creșteri susținute pe parcursul primelor cinci luni ale anului 2020

În 2019, BNR a verificat, pentru al patrulea an consecutiv, aurul României aflat la Banca Angliei

Stocul de aur al României s-a menținut anul trecut la nivelul de circa 104 tone, din care peste 61 de tone aflate în custodie la Banca Angliei; o acțiune de verificare la sediul acestei instituții a lingourilor a fost efectuată de către BNR în 2019, pentru al patrulea an consecutiv, potrivit raportului BNR pe 2019.

Astfel, rezervele internaționale ale României au însumat, la finalul anului trecut, 37,45 miliarde euro, în creștere cu 650 milioane euro față de sfârșitul anului 2018 (pe fondul majorării, din punct de vedere valoric, a rezervei de aur cu 789 milioane euro, ca urmare a ascensiunii prețului aurului pe piața internațională, și al reducerii rezervei valutare cu 139 milioane euro). 

Cotația aurului a consemnat creșteri susținute pe parcursul primelor cinci luni ale anului 2020 (cu peste 33 la sută, ritm anual de creștere în luna mai), până în proximitatea maximelor istorice, dată fiind funcția sa de activ de refugiu în contextul intensificării incertitudinii și al exacerbării volatilității pe piețele de capital. În timpul unor evenimente de tip black swan, precum criza sanitară provocată de COVID-19, marcate de ample perturbări de ordin social și de recesiune, sunt consemnate scăderi semnificative ale cotațiilor materiilor prime, cu excepția aurului, al cărui preț tinde să crească, potrivit BNR.

Anul trecut, Președintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare în Parlament legea care a fost inițiată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind repatrierea rezervei de aur a Băncii Naționale a României. Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, această măsură ”este de natură să afecteze atribuțiile legale ale BNR și să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislației BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) și cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și să genereze dificultăți în aplicare, motiv pentru care se impune a fi reanalizată de către Parlament.”

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au inițiat un proiect de lege pentru ca 95% din aurul țării, adică aproape 100 de tone, să fie păstrate în băncile de la noi. Acum, 60% din metalul prețios este depozitat la Londra.

Guvernul a transmis la începutul anului: “Potrivit opiniei comunicate de Banca Naţională a României, referitor la costurile de custodie, menţionăm faptul că acestea reprezintă anual aproximativ 0,004 la sută din valoarea stocului de aur deţinut în prezent în custodie la Banca Angliei.
Totodată, cheltuielile de transport şi asigurare, potrivit estimării Băncii Naţionale a României, se pot ridica la un nivel însemnat, respectiv la aproximativ 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani”.

 

 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021