Update articol:

BNR: Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută

Isar: Cele două mişcări brutale de politică monetară şi de credit decise de Isărescu în 2008, respectiv 2018, au aruncat România în recesiune în 2009 şi vor declanşa o criză în 2019″.

Consiliul de Administrație al BNR a adoptat astăzi, 17 octombrie a.c., Regulamentul pentru modificarea și completarea Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare.

Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.

Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

Economistul Lucian Isar comentează decizia de astăzi a BNR: 

“Creşterea dobânzilor de 5 ori de la 0,69% în septembrie 2017 la 3,59% în vara lui 2018 urmează acelaşi scenariu din 2008, când dobânzile au crescut de 7 ori, de la 6% la 46%. Blocarea creditării aprobată de Isărescu astăzi este în oglindă cu norma 11/2008 intrată în vigoare pe 4 noiembrie 2008. Cele două mişcări brutale de politică monetară şi de credit decise de Isărescu în 2008, respectiv 2018, au aruncat România în recesiune în 2009 şi vor declanşa o criză în 2019”.

 

 

Care sunt principalele obiectivele urmărite la modificarea Regulamentului?

  1. Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant.
  2. Protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă.

Care sunt principalele modificări din Regulament?

Simplificare: oricine dorește un credit își poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci și IFN

Facilități pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației

-reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor
-neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor
– reducerea birocrației bancare pentru acordarea unei credit

Ce se întâmplă cu solicitările de creditare formulate, dar care nu au fost încă finalizate?

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Vor mai fi posibile refinanțările?

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare.

Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

De când se aplică noul regulament?

Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Care va fi impactul estimat al noului regulament?

Impact nesemnificativ asupra creșterii economice
Impact estimat asupra nivelului ratelor maxime contractate de debitori.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER