Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL

Bogdan Drăgoi: SIF Banat Crișana – un one stop shop pentru investitori, când vin să cumpere în România (VIDEO)

* Patru societăți vor intra în indicele FTSE de piață emergentă secundară – Nuclearelectrica, Banca Transilvania, BRD și Petrom
*Drăgoi: Cerem investigarea abuzurilor managementului SIF Oltenia asupra acționarilor

Patru societăți vor intra în indicele FTSE de piață emergentă secundară, în septembrie și în lunile următoare- Nuclearelectrica, Banca Transilvania, BRD și Petrom -, însă investitorii nu se vor uita numai la acestea,  iar SIF Banat Crișana poate reprezenta un one stop shop pentru investitori, când vin să cumpere în România, a spus Bogdan DRĂGOI, Director General și Președinte CA al SIF Banat Crișana (SIF1), la Forumul Pieței de Capital, ediția a III-a, organizat de Financial Intelligence. El a vorbit despre plusuri și minusuri, în procesul de dezvoltare a pieței de capital.

Bogdan Drăgoi a spus: “Faptul că am intrat în indexul FTSE nu face decât să dezvolte piața locală, să aducă noi investitori, să ne pună pe radar. Acest lucru se vede, deja, în volumele de tranzacționare, de la începutul lunii septembrie, nu numai pe cele patru companii care vor intra în indice, dar și pe celelalte. Aici văd un mare plus, în ce privește piața de capital.”

În opinia sa, ridicarea pragului limită de deținere la SIF-uri reprezintă o intrare în normalitate: ”Eram singura țară care încă mai avea astfel de restricții la niște emitenți pe piața reglementată. Nu aș vrea să vorbesc despre preț – dacă trebuia să scadă sau să crească, acest lucru va fi reglat de piață. Odată cu ridicarea pragului și cu trecerea la piață emergentă, investitorii nu se vor uita doar la cele patru companii, ci și la cele din jur, și pot să spun că, dacă vrei să ai un one stop shop a ceea ce înseamnă România per ansamblu, poți cumpăra acțiuni SIF1. Cumpărând SIF1, ai o prezență și în sistemul bancar, și în industrie, în sistemul medical. Încercăm, ca manageri, să creăm acest mix astfel încât să fie tentant”.

Președintele SIF1 a mai menționat că Autoritatea de Supraveghere Financiară are, acum, o echipă completă de conducere: ”Din discuțiile pe care le-am avut, mi se pare că sunt o echipă motivată, o echipă dornică să aducă schimbare și să ajute la dezvoltarea pieței de capital.”

Domnia sa a enumerat, în rândul minusurilor, pandemia Covid, care afectează performanțele și profitabiliatea companiilor: ”Este responsabilitatea noastră ca manageri să avem întâlniri cu acționarii, pentru a le explica cum afectează pandemia businessul SIF-ului, planurile, profitabilitatea. Este o perioadă foarte bună să ne ajustăm pe partea de cheltuieli, de portofoliu. Așteptările vor fi puțin zdruncinate, iar întrebarea este cât de bine reușim să ne restructurăm.”

Domnul Drăgoi a punctat și că, atât în România, cât și în America, este un an electoral, în care apar to felul de mesaje, care pot crea o percepție greșită, care să fie urmată de dezamăgire pentru că unele așteptări nu se concretizează. El a estimat că intrarea în normalitate va veni după încheierea campaniilor electorale. În opinia sa, noul guvern trebuie să intre într-un dialog cu toate piețele, să înțeleagă care sunt problemele cu care fiecare piață se confruntă și să încerce să schimbe ceva. Bogdan Drăgoi a precizat că trebuie monitorizată și America, pentru că de acolo vin principalii investori, acolo economia este direct legată de bursă și de acolo încep trendurile care ajung, ulterior, și în Europa.

”Cel mai mare minus cu care se confruntă SIF Banat Crișana în calitate de acționar este nerespectarea drepturilor acționarilor”, a mai spus domnul Drăgoi: ”Mă refer la SIF Oltenia, o societate unde managemntul, de peste un an de zile, refuză să pună în aplicare legea, să pună în aplicare drepturile acționarilor. Vorbesc în calitate de SIF Banat Crișana – acționar al SIF Oltenia.

Sunt șase cereri de completare de ordine de zi care nu au fost respectate, patru convocări de AGA care nu au fost respectate, culminând cu “performanța” – cu care cred că ne-am întors la începutul anilor 90 –  când, la AGA de bilanț, toți acționarii au fost ținuți în stradă și nu le-a fost permis accesul în sediu. E un mare minus.

Sunt dezamăgit că, acționând în litera și în spiritul legii, constat că toate drepturile noastre sunt încălcate, de către un management abuziv, un management, care, din punctul nostru de vedere, a fost demis, la Adunarea Generală și care se află abuziv la conducerea societății. Am speranța, în continuare, că ASF va interveni și va face lumină. Cerem investigarea acestor ilegalități produse la SIF Oltenia, de peste un an de zile.

Sper că cineva se va uita și va face o analiză la tot acest demers legal al nostru în calitate de acționari și la abuzurile la care suntem supuși în mod repetat de către conducerea SIF Oltenia.

Nu vom putea fi cu adevărat o piață emergentă dacă drepturile acționarilor nu sunt respectate. Acesta e un minim care trebuie bifat.”

Conflictul la care face referire Bogdan Drăgoi este în analiza ASF, dar face obiectul și unor procese în instanță.

Recent, SIF Oltenia a convocat acționarii, pe 12 octombrie, la solicitarea S.I.F. Banat-Crișana (SIF1) și S.I.F. Muntenia (SIF4) care dețin împreună acțiuni reprezentând 5,1750% din capitalul social al societății, pentru anularea deciziilor AGA din 28 aprilie, atât a celor comunicate de președintele Tudor Ciurezu, cât și a celor comunicate de vicepreședintele Cristian Bușu, care fac obiectul unor litigii în instanță. (vezi Nota)

Întrebat despre intențiile de listare a companiilor din portofoliu, Bogdan Drăgoi a spus: “Principalele societăți unde suntem acționari și unde avem influență sunt listate. Încercăm să devenim acționari la noi societăți și urmărim oportunități în piață, avem discuții avansate. Intenția este să aducem la bursă cât mai curând acele societăți, dacă vom concretiza tranzacțiile. Dezvoltarea pieței de capital este una din prioritățile noastre. Fără o piață de capital dezvoltată, inclusiv SIF1 nu va putea fi evaluată la adevărata ei valoare”.

***

Nota:

La AGA de bilanț de la SIF Oltenia, unii acționari nu au fost primiți la ședință, pentru că votaseră prin corespondență, pe fondul contextului generat de pandemia de coronavirus. Printre aceștia s-au numărat SIF Banat Crișana și SIF Muntenia. Aceștia au ținut o ședință paralelă, prezidată de vicepreședintele Cristian Bușu și au decis respingerea punctelor de pe ordinea de zi, dar și tragerea la răspundere a administratorilor, cu excepția lui Bușu. Raportul lui Bușu a fost publicat, ulterior, pe BVB.

Atunci, SIF Oltenia (SIF5) a transmis Bursei de Valori București, imediat după AGA, un comunicat care arată că, la Adunarea generală, prezidată de Tudor Ciurezu, toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate – respectiv dividende de 52.214.914,30 lei (42,0639% din profitul net), descărcarea de gestiune a administratorilor pentru activitatea desfasurată în exercițiul financiar al anului 2019 și bugetul 2020. Raportul SIF Oltenia arată că, la AGA, au fost prezenți, acționari cu dețineri de 46,095%

Până în acest moment, nici deciziile AGA transmise de Ciurezu, nici cele transmise de Bușu nu au fost înregistrate la Registrul Comerțului. Mai mult, plata dividendelor a fost suspendată, ca urmare a unei decizii în instanță.

SIF 1 si SIF4 au cerut, in repetate randuri, revocarea a patru administratori SIF Oltenia, inclusiv a președintelui Tudor Ciurezu. In iulie, Conducerea SIF Oltenia a aprobat convocarea AGA, la cererea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, dar numai după soluționarea unor litigii.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021