Deoarece telecomunicațiile s-au dovedit necesare, practice și de lungă durată pentru mulți oameni în timpul pandemiei, angajații din întreaga lume au avut un gând comun – de ce să lucrezi de acasă când poţi lucra lângă o plajă sau la o cafenea pariziană?
Lucrul în timpul vacanței – indiferent dacă este un weekend, o săptămână, o lună sau mai mult – poate fi mai popular și mai răspândit ca niciodată, iar motorul de căutare pentru vacanțe din Marea Britanie Holidu.co.uk a compilat o listă de top orașe din întreaga lume pentru „amestecul afacerilor cu plăcerea”.
„Evenimentele din ultimul an și jumătate au schimbat complet modul în care lucrăm, arătându-ne că nu trebuie să fim întotdeauna în birou cinci zile pe săptămână pentru a ne face treaba”, a spus Sarah Siddle, manager relaţii publice şi de marketing la Holidu. „Lucrul în timpul vacanțe este modalitatea perfectă de a petrece o perioadă extinsă de timp într-o destinație pe care doriți să o explorați fără limitele concediilor anuale”.
Indicele muncii în timpul vacanţei (workation) pentru 2021 a clasat 150 de orașe ca destinații de vacanță de lucru, utilizând factori care variază de la chiria lunară la un apartament cu un dormitor și costul băuturilor după muncă, până la orele medii de soare, viteza wi-fi și numărul de „lucruri de făcut”, evaluaţi cu patru stele sau mai mult. (Cele opt surse de date utilizate au inclus BestCities.org și Tripadvisor.co.uk.)
Bangkok, Thailanda este pe primul loc în acest an, urmat de New Delhi, India; Lisabona, Portugalia; Barcelona, Spania; și – la egalitate – Buenos Aires, Argentina și Budapesta, Ungaria. Capitala thailandeză se situează pe primul loc datorită costului de viață accesibil, gradului ridicat de competență în limba engleză, gama de atracții și bogăția de facilităţi sportive și birouri multinaționale, potrivit Holidu.
„Toate orașele care și-au asigurat locurile de top au reușit să facă acest lucru mai ales datorită costului lor de viață foarte accesibil, prețul cazare, mâncare și băuturi, oferind prețuri extrem de atractive”, a spus Siddle. „În plus, aceste orașe sunt puncte de interes cultural, toate oferind o serie de lucruri uimitoare de văzut și de făcut”.
Niciun oraș din SUA nu s-a situat în primele 20; Los Angeles s-a clasat pe locul 30.
Potrivit lui Siddle, fenomenul „nomadului digital” care funcționează de oriunde probabil se va menţine.
„Ne așteptăm să vedem această tendință în creştere în următorii câțiva ani, deoarece mai multe companii oferă angajaților flexibilitatea de a continua să lucreze în timp ce efectuează călătorii mai lungi în străinătate, rezultând într-un echilibru mai bun între viața profesională și viața personală”, a spus ea.
Cu toate acestea, există implicații juridice și fiscale atunci când oamenii lucrează departe de orașul sau țara de reședință. „Desigur, există câteva lucruri de luat în considerare, cum ar fi regulile și reglementările fiscale, dar companiile încep să contureze orientări oficiale și sfaturi pentru angajați cu privire la cât timp pot petrece cu munca în străinătate, ceea ce face procesul mai ușor”, a spus Siddle.