Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma care este virată de stat către Pilonul 2 de pensii, a declarat aseară, la Antena 3, Marius Budăi, ministrul Muncii.
Acesta a explicat: “În momentul de faţă ştim practic că de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum, din cauza eficienței slabe şi am avertizat acest lucru. Am discutat cu ASF pentru identificarea unor soluţii pe care să le punem pe masa politicului şi să luăm decizii.
Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârşit pe execuţia bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus aşa ceva, este o lege.
Este o lege dată în România din 2004-2005. Nu e politica Ministerului Muncii la Pilonul 2. În primul rând, ASF trebuie să vină cu soluţiile necesare. Noi nu suntem afectaţi în Pilonul 1 în virarea contribuţiilor către Pilonul 2, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuţiilor către Pilonul 2. Asta am fost informaţi clar, de atunci”.
Ministrul Muncii nu a putut răspunde nici cu cât ia mai mult faţă de Pilonul 1 de pensii un om care se încadrează în pilonul al doilea: ”Nu pot să spun cât voi avea eu, când voi ieşi. Sunt ani în care vom contribui. Nici din Pilonul 1 nu poţi să ştii. Se schimbă acum, nu va mai fi punct de pensie, va fi valoare punct de referinţă”.
ASF a anunțat că va promova un proiect legislativ care să elimine comisionul aplicat pe contribuții, în încercarea de face un sistem mai echitabil. De asemenea, Autoritatea a luat decizia să impună administratorilor să facă publică structura investițiilor cu o frecvență lunară, nu trimestrială cum se întâmplă în prezent. Mai mult, administratorii vor avea obligația de a publica pe site salariile încasate de conducătorii societăților.
Randamentele obținute de fondurile de pensii pilon II, la care cotizează obligatoriu peste 7,8 milioane de români, au intrat pe o traiectorie negativă de la începutul acestui an, mai ales în contextul declanșării războiului din Ucraina. Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în primele trei luni ale acestui an activul mediu net, adică suma medie pe care românii o dețin în conturile de pensie privată, a scăzut cu 0,4% față de ultimele trei luni din 2021. Conform raportărilor administratorilor de fonduri, față de 31 decembrie 2021, la finalul lui martie se poate constata o scădere medie de peste 7% la nivel de randament.