Update articol:
RIGC 2023

Burduja, despre întâlnirea de mâine cu Péter Szijjártó: Ne interesează ca, într- o anumită perspectivă de timp, să putem să fim furnizori de securitate, stabilitate și normalitate în regiunea noastră, inclusiv pentru vecinii noștri

SZIJJÁRTÓ Péter- MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev SZIJJÁRTÓ Péter -MTI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev

Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, va participa mâine, la RIGC 2023, alături de Samir Valiyev, ministrul adjunct al energiei din Azerbaidjan, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei din Republica Moldova, și Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, la panelul dedicat securității energetice regionale. 

Întrebat ce va vorbi mâine cu oficialul maghiar, Sebastian Burduja a declarat:Vom discuta tot ceea ce ține de securitatea energetică regională,  despre proiectele de interconexiune România- Ungaria. Pe noi ne interesează, ca țară, să fim hub energetic și suntem. Avem toate argumentele, avem surse hidro –  peste 33% din mixul de producție, avem programul nuclear 20% actualmente și încă două reactoare nucleare de mari dimensiuni, plus reactoarele modulare de mici dimensiuni. Avem offshore wind, pregătim legislația, avem gaz și dânșii (n.r. ungurii) nu au. Pe noi ne interesează ca într- o anumită perspectivă de timp să putem să fim furnizori de securitate, stabilitate și normalitate în regiunea noastră, inclusiv pentru vecinii noștri.

Dacă România va avea rezerve adiționale de gaz și le va putea valorifica în industrie, asta ar fi prioritatea zero pentru noi. Sigur, putem transforma gazul în energie electrică – aceasta  asta ar fi prima prelucrare. Și avem, de exemplu, la Mintia proiectul de 1700 de megawați, unde un investitor privat vrea să transforme gazul în energie electrică pe care sigur că România poate să o exporte la o valoare adăugată mai mare decât exportul de gaz.

Dar putem să investim gazele noastre și către industria de îngrășăminte chimice, pentru agricultură și mai ales în industria farma, care este mare consumatoare de gaz și unde România are un deficit comercial major. Cam acestea ar fi prioritățile mele pentru gazele din România, aici nu vorbesc neapărat de Ministerul Energiei, vorbesc ca român.

Guvernul României trebuie să se gândească la 2027 ca la orizontul de timp în care industria care are nevoie de acest gaz să fie mult dezvoltată”. 

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema “Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.

Potrivit organizatorilor, conferinţa reuneşte oficiali din cadrul instituţiilor Uniunii Europene, reprezentanţi guvernamentali din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi din regiunile Europei Centrale şi de Est (ECE) şi din Europa de Sud-Est (SE). În plus, va găzdui reprezentanţi din industria de petrol şi gaze şi alte personalităţi-cheie din sectorul energetic internaţional.

BVB | Știri BVB

PREFAB SA (PREH) (19/06/2025)

Hotarari AGA E 19.06.2025

OMV PETROM S.A. (SNP) (19/06/2025)

Materie prima asigurata pentru productia de SAF in Petrobrazi

INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF (ICSLOETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025

INTERCAPITAL BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025