Regiunea capitalei României (București-Ilfov) a avut în anul 2021 un PIB/locuitor peste cel consemnat de unitățile administrativ-teritoriale similare, care includ Viena, Helsinki, Berlin, Roma sau Madrid, potrivit datelor publicate de Eurostat. Calculul a fost făcut ținînd cont de paritatea puterilor de cumpărare, după ajustarea cu nivelul prețurilor locale, și s-a raportat la media europeană.
Valoarea pentru București a fost aceeași ca și pentru Varșovia (166% din media UE, după o scădere similară, de un un punct procentual față de anul anterior). Mai mică decât la Praga (205%), Paris (176%) sau Stockholm (171%), dar superioară celor pentru Budapesta (156%), Bratislava (149%), Helsinki (143%), Berlin (124%), Madrid (114%) și Roma (109%).
Pentru referință, menționăm că cele mai ridicate valori ale PIB/locuitor au fost măsurate în Luxemburg (268%), regiunea Sud Irlanda (261%), regiunea Centru-Est Irlanda (239%) și regiunea Bruxelles (204%), cu observația că prima și a patra au beneficiat de un aflux de muncitori din zonele înconjurătoare iar cele irlandeze de localizarea unor multinaționale de mare calibru.
La polul opus se regăsește teritoriul francez de peste mări Mayotte (situat între Mozambic și Madagascar), cu doar 28%, acompaniat de toate regiuni din Bulgaria (Yuzhen tsentralen, cu 38% din media UE, Severen tsentralen și Severozapaden (ambele cu 39%). Semnificativ sub cea mai scăzută performanță înregistrată în Români, de 49% în Regiunea Nord-Est.
Datele prezentate de Eurostat au conturat și evoluțiile în perioada pandemiei, din care se văd progresele consemnate pe ultimii trei ani analizați în toate unitățile administrative ale României, cu observația că datele pentru 2021 au caracter provizoriu și mai pot suferi ușoare modificări, singurul mic declin fiind consemnat de regiunea Capitalei.
Totodată, se pot trage concluzii simplificate privind nivelul de trai din cele șase județe ale Moldovei din dreapta Prutului (Nord-Est), care se situează la două treimi din media națională, în timp ce toate regiunile sudice sunt aproape de patru cincimi din aceeași medie. Cu Nord-Vestul și Centrul la aproape 100% și cele patru județe din Vest (Arad, Timișoara, Caraș-Severin și Hunedoara, luate împreună), de puțin peste reperul la nivel național (101%).
Zona București-Ilfov se detașează net în acest peisaj, cu o valoare mai mult decât dublă față media pe România. Ceea ce ridică în continuare problema reducerii decalajelor majore în pofil teritorial ( 3,4 la 1 față de Nord-Est) și armonizării nivelului de dezvoltare, îndeosebi pe axa Est –Vest.
Dan Pălăngean