Update articol:
PROFIL DE INVESTITOR

Carmen Bobu: Văd piața de capital din România ca pe un adolescent sportiv care tinde spre o medalie

Carmen Bobu investitor

Randamentul dividendelor este într-o tendință de scădere raportat la anii trecuți, în ce privește companiile care sunt listate de cel puțin 4 – 5 ani, consideră Carmen Bobu, investitor activ pe piaţa de capital de 20 de ani. Ea consideră că societăile listate recent, având nevoie de capital pentru dezvoltare, vor fi conservatoare în a repartiza dividend, folosind mecanismul de acordare acțiuni gratuite mai mult.
Carmen Bobu este de părere că evoluția pieței noastre de capital în 2021 a fost una bună, de nepreconizat în urmă cu un an piața de capital din România a crescut, în primele 9 luni, cu 29% prin prisma indicelui BET și cu 35,6% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele. Valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la Bursa de Valori București (BVB) a ajuns la 13 miliarde lei, +4,2% față de primele nouă luni ale anului anterior.

Carmen Bobu este de părere că bursa noastră va avea evoluții mixte, pe viitor, dar, ca trend, ea vede doar performanță pe termen mediu și lung.

Investitoarea ne-a povestit cum a luat contact cu piața de capital: “Am avut oportunitatea să plec în Japonia în anul 1999, după obținerea unei licențe în Fizică Nucleară – inginerie, în cadrul Universității București, unde am rămas pentru următorii 18 ani. Japonia este o societate foarte bine ancorată la piața de capital, o piață funcțională. Populația are o educație financiară foarte bună, matură, mă refer la orice nivel, de la grădiniță, și nu exagerez cu nimic, până la vârsta de pensionare. Astfel, am fost automat direcționată către piață, descoperind-o, înțelegând-o, apoi aprofundand-o.

În prezent, Carmen Bobu are investiții doar pe piața de capital din România, jumătate din portofoliu în piața principala, jumătate în piața Aero. Totuși, ea este conectată în fiecare zi la piețele externe, considerând necesar acest lucru, pentru a lua deciziile cele mai bune, pe baza informațiilor actualizate.

Carmen Bobu consideră că posibilitatea de creștere și dezvoltare pe piața locală de capital este mult mai mare față de o piață matură unde există anumite saturații. “Neajunsul cel mai mare este lipsa educației financiare, atât din partea antreprenorilor pentru a veni să se finanțeze, cât și din partea potențialilor investitori, mă refer în special la cei de retail, pentru a obține randamente net superioare față de dobânzile unui depozit bancare, de exemplu”, ne-a mai spus Carmen Bobu.

Întrebată despre comparația dintre piețele din Japonia și România, Carmen Bobu a spus: “Văd piața din Japonia (a doua ca mărime după cea de la New York) ca pe un sportiv mereu medaliat la Olimpiadă, cu o istorie ce depășește cu mult vârsta de mijloc a unui pământean, iar piața din România ca pe un adolescent sportiv care tinde spre o medalie, spre podium. Văd piața din Japonia ca o piață scumpă din prisma impozitării – 20,315% pentru câștigul de capital, față de 10% în România, pentru dividende – 22.2%, în Japonia, față de 5% aici.”

Carmen Bobu mai spune că nu îi place atunci când întâlnește un broker mai puțin pregătit și se bucură atunci când întâlnește antreprenori care înțeleg mecanismele pieței și le folosesc.

Ea consideră că putem atrage mai mulți investitori de retail pe piața de capital, prin educație financiară și prin exemple scoase în lumina reflectoarelor.

Carmen Bobu apreciază că inițiativa legislativă de reducere a fiscalității pe piața de capital, pentru investitorii persoane fizice, concomitent cu reținerea la sursă, este încurajatoare pentru a educa investitorii să investească pe termen mediu și lung.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022