Update articol:
#FORUMUL ENERGIEI

Casian NIȚULESCU: Demararea producției de la Caragele, în  2024, ne va apropia să atingem independența totală în sectorul gazelor naturale – video

Când zăcământul de la Caragele își începe producția, în anul 2024,  probabil că atunci ne apropiem să atingem independența totală în sectorul gazelor naturale,  a declarat Casian NIȚULESCU, Secretar de stat în Ministerul Energiei, la Forumul Energiei.

Domnia sa a explicat: “Orice rezervă de gaze naturale nou descoperită va reduce și mai multe dependența României de importurile de gaze naturale din Federația Rusă. Majoritatea cunoscătorilor din energie știu că deficitul anual de gaze naturale este de aproximativ 1,5-2 miliarde de metri cubi și chiar și producția BSOG de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, estimată că va începe în semestrul doi al anului 2022, nu va putea acoperi întregul necesar de gaze naturale al României.

Ca alternative, avem zăcământul de la Caragele, care își începe producția în anul 2024 și probabil că atunci ne apropiem să atingem independența totală din sectorul gazelor.

De la finalul anului 2026 – începutul anului 2027, sperăm că va începe și producția de gaze naturale din blocul Neptun Deep din Marea Neagră și probabil că, în momentul acela, România va fi un important furnizor în securitatea energetică europeană și în regiunea noastră.

În condițiile în care în acest moment ne confruntăm cu necesitatea de a importa gaze, acestea pot fi acoperite din importul din alte surse externe, iar cele mai bune candidate ar fi Azerbadjan și Grecia, prin intermediul noului terminal de la Alexandroupoulis.

Bulgaria a promis să finalizeze construcția interconectorului cu Grecia în iunie și să pornească fluxurile de gaze de la 1 iulie. Acest lucru va permite importurile de gaze din Grecia către România via Bulgaria. Există oportunitatea pentru a crește capacitatea interconectorului de la 3 până la 5 miliarde de metri cubi pe an, având în vedere că în acest an a început construcția terminalului de gaze lichefiate din orașul grec Alexandroupolis, unde statul bulgar are o participație de 20%.

În contextul necesității reducerii dependențele energetice de Rusia, s-a discutat despre diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport și s-a subliniat totodată importanța operaționalizării rapide a accesului interconectorului Bulgaria-Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA, deja operațional, și astfel coridorul vertical de gaze să devină funcțional cu importanță crucială și să devină funcțional”.

 

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022