Noile capacități de producție de energie electrică vor duce la creșterea de lichidități pe piața de energie care, într-un final, vor determina un preț mai scăzut al energiei, a declarat Casian NIȚULESCU, Secretar de stat la Ministerul Energiei, la cea de-a şaptea ediţie a Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence.
Domnia sa a declarat: “Energia este un pilon de stabilitate al competitivității și economiei, alături de accelerarea inovării și creșterea securității pentru reducerea dependențelor din exterior.
La nivelul Ministerului Energiei, sarcinile noastre sunt destul de accentuate. Încercăm să implementăm măsurile pe care le-am dezvoltat pentru a nu crea o dependență care a fost în trecut.
Măsurile aplicate de Ministerul Energiei sunt concrete și la obiect pentru dezvoltarea de noi capacități de producție de energie electrică, capacități care încep să se regăsească prin proiectele semnate în 2023 prin PNRR. Avem aproximativ 288 de contracte care vor fi implementate pe PNRR, contracte care, la finalizare, vor dezvolta aproximativ 2026 de megawați.
Tot prin instrumentele de finanțare vom avea mai multe apeluri de proiecte care se vor concretiza tot cu dezvoltare de capacități de producție de energie electrică, atât din surse regenerabile, cât din alte surse, cum ar fi cele pe gaze naturale și, nu în ultimul rând, dezvoltarea sectorului nuclear. Aceste creșteri de capacități de producție de energie electrică vor duce la o plus valoare și anume creșterea de lichidități pe piața de energie. Această lichiditate mai largă de energie va duce într-un final la un preț mai scăzut de energie electrică. Bineînțeles, cu răbdare, cu perseverență și cu aplicare din partea tuturor autorităților, vom ajunge la un rezultat pozitiv care se vedea la urma urmei în factura consumatorului, fie el casnic sau non-casnic”.
Potrivit lui Casian Niţulescu, România, prin Ministerul Energiei și prin Guvernul României, a încercat să aplaneze orice fel de reacții negative de pe piața de energie europeană, fiind un pilon de stabilitate inclusiv pentru vecinii săi, un partener de nădejde în primul rând pentru Republica Moldova și Ucraina, asigurând echilibrarea sectorului energetic, prin scăderea dependențelor de anumiți producători, fie că sunt de gaze naturale sau de energie electrică.
Domnia sa a declarat că România își dovedește în continuare rolul important pe piața europeană, fiind considerată pilonul de stabilitate regional, mai ales că unul din marile proiecte care se vor concretiza în viitorul apropiat va fi extracția de gaze naturale din perimetrul Mării Negre. Această investiţie va crea multe oportunități de dezvoltare, atât de capacități de producție de energie electrică, cât și de reutilizare a gazului în industria chimică.
Potrivit lui Casian Niţulescu, un alt mecanism de sprijin implementat cu succes și care va aduce plus valoare pe piața de energie este mecanismul contractelor pentru diferență: “Anul trecut a avut un impact major la prima sesiune de licitație, iar anul acesta urmează, sper, un impact și mai mare, impact care se va răsfrânge la urma urmei la creșterea capacității și dezvoltarea sistemului energetic național”.
Domnul Niţulescu spune că tranziția către o energie mai verde a creat multe oportunități de dezvoltare, a creat multe locuri de muncă, pentru că s-au dezvoltat multe proiecte, începem să respirăm un aer mult mai curat, începem să ne dezvoltăm, începem să fim vizibili pe piața din Europa, fiind o poartă deschisă și o piață chiar destul de interesantă la nivel global.
Întrebat cât de pregătită este rețeaua de distribuție pentru integrarea energiilor regenerabile, domnul Niţulescu a spus: “În rețeaua electrică de tensiune, într-adevăr, nu s-a investit cât ar fi trebui să investească. Aportul mare de energie regenerabilă care va veni în viitorul apropiat nu știu cât de bine se va integra în rețele de energie electrică, pentru că investiții n-au fost făcute în timp util. Au început investițiile, dar va mai dura un pic”.
Despre vizitele recente făcute în ţări din Orient, domnul Niţulescu ne-a declarat: “Sunt co-președinte al grupurilor de lucru pe partea de energie și gaze naturale cu mai multe ţări – Turkmenistan, Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Serbia. Am fost ultima dată în Turkmenistan, unde există o oportunitate foarte mare, pentru că Turkmenistan este o țară cu capacități mari de depozite de gazele naturale și de produse petroliere, deci resurse din abundență, iar România poate să fie și eu sunt convins că va fi o poartă de deschidere către Europa, un așa zis intermediar în diversificarea rutelor și surselor cel puțin de gaze naturale și produse petroliere. Dar, nu în ultimul rând, există oportunitatea de investiție, în parteneriat cu statul turkmen, din partea industriei chimice, pentru că gazul natural nu trebuie să fie utilizat numai ca resursă de producție de energie electrică, poate să fie utilizat și pentru alte obiective și alte produse care pot fi realizate”.