Update articol:
ACTUALIZARE

Operatorii mobili, despre 5G

EU 5G Toolbox este ceea ce trebuie implementat în legislația națională, în ceea ce privește securitatea datelor, consideră Cătălin Buliga – Chief Technology Officer la Vodafone România. 

Acesta apreciază: „Cu cât este mai critică o rețea, cu atât trebuie să existe standarde de securitate mai stricte. Pe măsură ce avansezi cu servicii din ce în ce mai complicate, spre utilizatorul final și spre o infrastructură critică, regulile de securitate a rețelelor trebuie să fie mai aspre. Este normal. 

EU 5G Toolbox definește aceste standarde, indiferent de problemele politice. Dacă o anumită rețea este considerată critică datorită naturii dispozitivelor pe care le conectează, atunci standardele trebuie să fie universale, mai largi și să se aplice tuturor. 

Dacă ai un serviciu de comunicare electronică care devine foarte important prin natura elementelor pe care le conectează și ce ar implica atunci când nu mai funcționează, atunci ar trebui să vorbim de un lucru mult mai general – care sunt regulile pe care toată lumea trebuie să le respecte?
Securitatea cibernetică nu este un obiectiv unic, este o luptă continuă.
Atunci când vorbim de cybersecurity, de securitatea propriului nostru calculator sau telefon, acest lucru nu se poate rezolva de azi pe mâine, este un proces continuu, riscurile cibernetice vor exista pentru totdeauna.
La fel cum o soluție antivirus are actualizări periodice, tot așa trebuie ca legislația să fie actualizată pentru a îndeplini condițiile în schimbare. Vorbim de reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte, mecanisme de protecție, tot pachetul de reguli de protecție și de securitate care să se actualizeze zilnic, agnostic. 

Valentin Popoviciu, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al grupului Digi a spus: ”Cred că nu ar trebui să ne uitam în primul rând la furnizor. Adică scopul licitației nu este să se ducă spre un furnizor sau altul. Într-adevar scopul discuției este să vezi ce va realiza tehnologia mai departe. 5G este de fapt un pas în evoluția tehnologică. Dacă acum 10 ani vorbeam de 4G, în viitor vom vorbi de 6G, deci de fapt vorbim despre aplicabilitatea pe care ți-o dă tehnologia pe măsură ce aceasta evoluează”.

Florina Tănase, Legal and Corporate Affairs Director la Telekom, este de părere că un aspect foarte important de reținut este că spectrul este neutru tehnologic și este un lucru pe care operatorii l-au punctat în repetate rânduri. Nu vorbim despre spectru 5G, tehnologia 5G poate fi dezvoltată pe spectrul existent.

Transpunerea 5G Toolbox și elaborarea foii de parcurs, respectiv a calendarului de acordare a licențelor 5G Toolbox sunt obiective în domeniul comunicaţiilor în PLANUL NAȚIONAL DE INVESTIȚII ȘI RELANSARE ECONOMICĂ, prezentat astăzi de Guvern”.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (28/09/2023)

Semnare contract finantare PNRR - proiect Parc Fotovoltaic

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ALRO S.A. (ALR) (28/09/2023)

Convocare AGAE 31 octombrie 2023