Update articol:

Ceea ce faci acum îți poate afecta creierul timp de 2 săptămâni

Somnul neliniștit se corelează cu o conexiune mai scăzută

Noi cercetări arată că exercițiile zilnice și obiceiurile noastre de somn pot afecta funcțiile creierului timp de până la două săptămâni. Creierul nostru nu reacționează la lucruri în valuri rapide și izolate; în schimb, activitatea creierului evoluează pe perioade mai lungi.

Potrivit unui studiu, efectele de zi cu zi ale somnului, exercițiilor fizice, ritmului cardiac și dispoziției – atât bune, cât și rele – ar putea persista în creierul nostru timp de peste două săptămâni.

În cadrul unui studiu rar, cercetătorii de la Universitatea Aalto și de la Universitatea din Oulu au urmărit activitatea cerebrală și comportamentală a unei persoane timp de cinci luni, utilizând scanări ale creierului și date de la dispozitive purtabile și smartphone-uri.

„Am dorit să mergem dincolo de evenimentele izolate”, spune Ana Triana, conducătorul cercetării. „Comportamentul și stările noastre mentale sunt modelate în mod constant de mediul și experiențele noastre. Cu toate acestea, știm puține despre răspunsul conectivității funcționale a creierului la schimbările de mediu, fiziologice și comportamentale pe diferite scări de timp, de la zile la luni’.

Studiul a constatat că creierul nostru nu răspunde la viața de zi cu zi în explozii imediate, izolate. În schimb, activitatea creierului evoluează ca răspuns la tiparele de somn, activitatea fizică, starea de spirit și rata respirației pe parcursul mai multor zile. Acest lucru sugerează că chiar și un antrenament sau o noapte agitată de săptămâna trecută ar putea încă să vă afecteze creierul – și, prin urmare, atenția, cogniția și memoria – până săptămâna viitoare.

Cercetarea a evidențiat, de asemenea, o legătură puternică între variabilitatea ritmului cardiac – o măsură a adaptabilității inimii – și conectivitatea creierului, în special în timpul odihnei. Acest lucru sugerează că impactul asupra răspunsului organismului nostru la relaxare, cum ar fi tehnicile de gestionare a stresului, ar putea modela cablajul creierului nostru chiar și atunci când nu ne concentrăm activ asupra unei sarcini. De asemenea, s-a constatat că activitatea fizică influențează în mod pozitiv modul în care interacționează regiunile creierului, ceea ce ar putea avea un impact asupra memoriei și flexibilității cognitive. Chiar și schimbările subtile ale stării de spirit și ale ritmului cardiac au lăsat amprente durabile timp de până la cincisprezece zile.

Cercetarea este neobișnuită prin faptul că puține studii asupra creierului implică monitorizarea detaliată pe parcursul zilelor și săptămânilor. „Utilizarea tehnologiei portabile a fost crucială”, spune Triana.

Triana a fost ea însăși subiectul cercetării, fiind monitorizată în timp ce își ducea viața de zi cu zi. Rolul său unic, atât ca autor principal, cât și ca participant la studiu, a adăugat complexitate, dar a adus, de asemenea, informații de primă mână cu privire la cea mai bună modalitate de a menține integritatea cercetării pe parcursul mai multor luni de colectare personalizată a datelor.

„La început, a fost interesant și puțin stresant. Apoi, rutina se instalează și uiți”, spune Triana. Datele de la dispozitive și scanările cerebrale efectuate de două ori pe săptămână au fost completate de date calitative din sondajele privind starea de spirit.

Cercetătorii au identificat două modele distincte de răspuns: un val pe termen scurt care durează sub șapte zile și un val pe termen lung de până la cincisprezece zile. Primul reflectă adaptări rapide, cum ar fi modul în care concentrarea este afectată de somnul insuficient, dar se recuperează rapid. Unda de lungă durată sugerează efecte mai treptate, de durată, în special în zonele legate de atenție și memorie.

Trebuie să aducem datele din viața de zi cu zi în laborator pentru a vedea imaginea completă a modului în care obiceiurile noastre modelează creierul

Ana Triana

 

Cercetătorii speră că abordarea lor inovatoare va inspira studiile viitoare care combină datele despre creier cu viața de zi cu zi pentru a ajuta la personalizarea tratamentului sănătății mintale.

‘Trebuie să aducem datele din viața de zi cu zi în laborator pentru a vedea imaginea completă a modului în care obiceiurile noastre modelează creierul, dar sondajele pot fi obositoare și imprecise’, spune coautorul studiului, neurologul și medicul Dr. Nick Hayward. ‘Combinarea fiziologiei concomitente cu scanările repetate ale creierului la o singură persoană este crucială. Abordarea noastră oferă context neuroștiinței și oferă detalii foarte fine pentru înțelegerea noastră a creierului’.

Studiul este, de asemenea, o probă de concept pentru cercetarea pacienților. Urmărirea modificărilor cerebrale în timp real ar putea ajuta la detectarea timpurie a tulburărilor neurologice, în special a afecțiunilor psihice, unde semnele subtile ar putea fi trecute cu vederea.

„Corelarea activității cerebrale cu datele fiziologice și de mediu ar putea revoluționa asistența medicală personalizată, deschizând ușile pentru intervenții mai timpurii și rezultate mai bune”, spune Triana.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (29/04/2025)

Hotararea A.G.O.A. din 29.04.2025, numire presedinte CA, Comitete Consultative

ALTUR S.A. (ALT) (29/04/2025)

Hotarari AGA O & E 29.04.2025