VTB Bank, cu capital rusesc, şi Credit Suisse, printre partenerii financiari ai Chimcomplex în achiziţia Oltchim
Acţionarii Chimcomplex S.A. Borzești au decis ieri aprobarea negocierea, încheierea și semnarea de către companie, în calitate de împrumutat, a contractelor de facilitate de credit cu CEC Bank (60 milioane de euro) şi Alpha Bank (30 milioane de euro) pentru refinanţarea unor contracte de finanţare existente, dar şi pentru investiţii, achiziţii, capital de lucru.
Astfel, Chimcomplex intenţionează să ia de la CEC Bank 60.000.000 EUR, care cuprinde: (i) o facilitate de credit la termen în suma maximă de 20.000.000 EUR și (ii) o facilitate de credit tip revolving în suma maximă de 40.000.000 EUR. Primele trageri din facilităţi vor fi utilizate pentru refinanțarea contractatelor de finanțare existente (cu VTB Bank (Europe) SE, Argentum Netherlands/Credit Suisse Internațional), iar ulterior pentru desfășurarea activității societății, implementarea de investiții și în orice alte scopuri prevăzute în planurile de afaceri ale Chimcomplex S.A sau în orice alte scopuri stabilite de Consiliul de Administrație, în funcție de necesitățile Societățîi.
De la Alpha Bank, Chimcomplex vrea să ia o facilitate de credit în sumă totală de 30.000.000 EUR (facilitate de credit la termen), ce va fi folosită în vederea refinanțării contractelor de finanțare existente (cu VTB Bank (Europe) SE, Argentum Netherlands/Credit Suisse Internațional – dacă este cazul), implementării de investiții, utilizării pentru capital de lucru și în orice alte scopuri prevăzute în planurile de afaceri ale Chimcomplex S.A sau în orice alte scopuri stabilite de Consiliul de Administrație în funcție de necesitățile Societății.
Pentru aceste credite, Chimcomplex Borzeşti garantează cu toate toate imobilele deținute în proprietate de Chimcomplex S.A. Borzești în Mun. Onești, str. Industriilor nr. 3, Jud. Bacău (platforma industrială Borzești – compusă din terenuri și construcții); toate conturile bancare deschise de Chimcomplex S.A. Borzești la CEC Bank şi Alpha Bank; stocurile Chimcomplex S.A. Borzești; creantele rezultate din contractele comerciale la care Chimcomplex S.A. Borzesti este parte.
Acţionarii au mai aprobat negocierea, încheierea și semnarea de către Chimcomplex S.A. Borzești a contractului denumit „Intercreditor Agreement”, orice alte documente în legătură cu contractele de facilitate de credit cu CEC Bank S.A. și Alpha Bank România S.A., incluzând în mod nelimitativ, orice cereri de tragere și orice alte acte adiționale sau suplimentare sau documente conexe în legătură cu documentele de finanțare sau cu documentele de garantare.
Acţionarii au mai aprobat negocierea, încheierea și semnarea de către Chimcomplex S.A. Borzești, în calitate de împrumutat, de contracte de credit cu orice instituții/bănci finanțatoare din România sau din străinătate (inclusiv cu CEC Bank S.A. sau Alpha Bank România S.A. peste limitele prevăzute mai sus), în sumă maximă de 60.000.000 Euro, suplimentar față de sumele prevăzute mai sus, pentru dezvoltarea de investiții, modernizări, retehnologizări, capital de lucru etc.
În luna noiembrie 2018, Chimcomplex S.A. a cumpărat, cu 127 de milioane de euro, cea mai mare parte a activelor Oltchim, între care secţiile: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane şi parţial VCM/PVC 1, dar a preluat şi 1.164 dintre salariaţii de la Râmnicu Vâlcea.
La acea vreme, Chimcomplex anunța închiderea tranzacției de achiziție a activelor Oltchim, având ca parteneri financiari un consorțiu coordonat de Credit Suisse Elveția din care fac parte:
– Grupul Special de Investiții Credit Suise AG – Zurich
– VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt
– SCR Grup – România
– Tricon Energy – SUA
Chimcomplex a încheiat un acord de exclusivitate cu Grupul Special de Investiţii Credit Suisse AG – Zurich și VTB Bank (Europe ) SE – Frankfurt.
Potrivit economica.net, VTB Europe este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.