Update articol:

China, în prag de haos: „7 orașe, 23 de milioane de oameni în carantină” (vezi video)

În Wuhan,oamenii se prăbușesc pe străzi din cauza coronavirusului . În Wuhan,oamenii se prăbușesc pe străzi din cauza coronavirusului .

Rezumat:
-7 orașe chinezești, în jur de 23 de milioane de oameni, efectiv în carantină

-Mai multe cazuri pe glob – din Scoția până în Singapore și SUA

-634 infectați (conform oficialilor chinezi)

-18 morți (un mort  în afara Wuhan)

 

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după două zile de întâlniri, a decis că noul coronavirus nu constituie încă o urgență globală pentru sănătate, dar că urmăreşte evoluţia “în fiecare minut”. Se pare că membrii OMS au fost împărțiţi asupra deciziei și pot reveni asupra ei, dar deocamdată afirmă că „acum nu este momentul” pentru a declara o urgență.

 

Directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut anunțul după ce Comitetul său de urgență format din 16 experți independenți a examinat cele mai recente înregistrări și a făcut recomandări, pe care acesta le-a acceptat. „Totuși, nu faceți greșeală, aceasta este o situație de urgență în China”, a spus Tedros într-o conferință de presă la sediul OMS din Geneva, adăugând: „Dar încă nu a devenit o urgență globală pentru sănătate. S-ar putea să devină încă una”.

 

Potrivit zerohedge.com, 7 orașe chinezești şi în jur de 23 de milioane de oameni se află  efectiv în carantină. 

 

 

Astfel, transporturile publice cu autobuzul, feribotul şi trenul spre alte localităţi au fost suspendate în aceste oraşe. Au fost închise spaţiile de joacă, pieţele în care se află magazine de păsări şi sălile dedicate activităţilor de divertisment.

Începând de la ora locală 10.00 (4.00, ora României), niciun tren sau avion nu mai părăseşte, în principiu, Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, în centrul Chinei. Wuhan este epicentrul coronavirusului.  Autostrăzile cu plată din oraş au fost închise.

”Locuitorii nu trebuie să părăsească Wuhan fără un motiv anume”, a anunţat Cartierul General însărcinat cu lupta împotriva epidemiei la nivel municipal.

Această decizie a fost luată cu scopul de a ”opri în mod eficient răspândirea virusului”, a explicat el, în contextul în care China se pregăteşte să intre vineri în lungul concediu de Anul Nou, un prilej anual de milioane de călătorii.

www.zerohedge.com
www.zerohedge.com

Primăria a impus, de asemenea, purtarea măştii respiratorii, pe care majoritatea locuitorilor o purtau deja de la începutul săptămânii.

Virusul a fost depistat în decembrie într-o piaţă angro de fructe de mare de la Wuhan. Originea exactă este în continuare necunoscută, însă perioada de incubaţie ar fi de 14 zile. Vânzări ilegale de animale sălbatice aveau loc în această piaţă, a recunoscut Centrul Naţional de Control şi Prevenirea Bolilor, fără să poată să spună cu certitudine dacă vânatul este cauza epidemiei.

 

Tulpina incriminată este un nou tip de coronavirus, o familie din care fac parte numeroase virusuri. Ele pot provoca boli benigne omului – ca gripa -, dar şi alte boli mai grave – ca SARS. OMS a criticat dur Beijingul, în perioada SARS, în 2002-2003, din cauză că a întârziat să dea alerta şi a încercat să ascundă amploarea epidemiei. SARS a ucis 774 de persoane în lume, dintre care 648 în China, inclusiv la Hong Kong.

 

  • Coronavirus – Oraşul Beijing anulează festivităţile ocazionate de Anul Nou Chinezesc

Oraşul Beijing a anunţat joi anularea popularelor festivităţi programate cu ocazia Anului Nou Chinezesc, din cauza epidemiei virale care a ucis deja 17 persoane în China, potrivit presei de stat chineze, citată de AFP şi DPA, transmite Agerpres.

Vacanţa de Anul Nou Chinezesc începe vineri şi va dura o săptămână. Locuitorii din Beijing se reunesc de obicei cu această ocazie în număr foarte mare – uneori de ordinul sutelor de mii – în parcurile publice pentru a asista la tradiţionalele dansuri ale leului şi dragonului.

Agenţia de presă Reuters a publicat joi câteva elemente cheie despre coronavirusuri şi o serie de informaţii cunoscute despre noul tip de virus care a fost descoperit recent în oraşul Wuhan din centrul Chinei, informează Reuters.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care şi-au primit numele de la felul în care arată la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu ţepi ce formează un fel de “coroană”.

Infecţiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii – unele dintre ele pot fi severe şi chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blânde, precum răcelile comune.

 

Infecţiile cu coronavirus pot avea o gamă largă de simptome, inclusiv febră, tuse şi dificultăţi respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.

Coronavirusurile sunt transmise între animale şi între oameni şi pot evolua pentru a forma tulpini care nu au fost identificate în trecut la oameni.

Testele preliminare sugerează că noul tip de coronavirus din Wuhan ar fi putut să treacă la oameni provenind de la şerpi. Însă experţii medicali chinezi au sugerat şi alte animale ca sursă a virusului, precum bursucii şi şobolanii.

La fel ca alte tipuri de coronavirusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor şi balustradele.

La fel ca MERS şi SARS, noul coronavirus din China este un ribovirus (virus ARN), ceea ce înseamnă că ARN-ul, nu ADN-ul, este materialul său genetic. Astfel, el se combină cu ADN-ul gazdei şi, din acest motiv, poate suferi mutaţii rapide.

Testele pentru depistarea noului coronavirus din China implică utilizarea unei reacţii de polimerază în timp real (RT-PCR), care identifică ARN-ul viral în eşantioanele prelevate. Acestea pot fi recoltate din gât cu un beţişor medical, din spută sau din mostre sangvine, dacă pacientul se simte foarte rău.

 

BVB | Știri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCAB SA (MCAB) (03/12/2021)

Hotarare AGEA 03.12.2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2021)

Tranzactii parti afiliate EFSA - OPCOM

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Hotarari AGA E 3 decembrie 2021

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014