Update articol:
VIDEO INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Chris Woods, FTSE Russell: Promovarea României la piață emergentă va aduce fluxuri de investiții între 100 și 200 de milioane de dolari

Promovarea României la piață emergentă va aduce fluxuri de investiții între 100 și 200 de milioane de dolari, pentru emitenții care vor fi incluși în indicii FTSE Russell, ne-a spus Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, într-un interviu în exclusivitate (Vezi VIDEO în limba engleză și transcript în limba română, mai jos).

Agenţia FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri, parte din grupul bursier London Stock Exchange, a decis la 26 septembrie 2019 că piaţa de capital din România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020.

FTSE Russell a mai anunţat că acţiunile companiilor româneşti Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale îndeplineau criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap Index la data de 28 iunie 2019.  Chris Woods apreciază că, anul viitor, și Petrom va îndeplini criteriile pentru includerea în indici.

***

Recent, FTSE a anunțat o upgradare a României la statutul de piață emergentă secundară, cu efect din septembrie 2020. Ce a atras această clasificare, având în vedere că nu s-a observat o creștere importantă a lichidității medii zilnice a Bursei de Valori  București?

Chris Woods: Evaluăm lichiditatea în două moduri. Unul este reprezentat de cifrele Federației Mondiale a Burselor – este necesar un anumit prag (n.n. de lichiditate) doi ani la rând. De asemenea, ne uităm la acțiuni individuale. Este nevoie ca trei emitenți să îndeplinească criteriile de dimensiune și lichiditate, ceea ce s-a întâmplat anul acesta.

Ați luat în calcul și tranzacțiile OTC?

Chris Woods: Luăm în considerare metodologia WFE. Evaluarea noastră pentru lichiditate nu ia în considerare tranzacțiile OTC.

Ați anunțat că trei companii vor fi incluse în indicii FTSE – Romgaz, Banca Transilvania și BRD – începând cu anul viitor. Va mai fi vreo evaluare sau acestea vor intra automat în indici?

Chris Woods: Cele trei companii ar fi îndeplinit criteriile dacă ar fi fost incluse anul acesta, adică dacă am fi făcut anunțul de promovare, în urmă cu un an. Anul viitor, vom face o nouă evaluare și credem că este probabil ca o a patra companie să se califice, în septembrie 2020.

Așadar, nu este sigur că cele trei companii vor fi incluse în indici?

Chris Woods: Da, nu este sigur.

Ce alte companii din România evaluați pentru includerea posibilă în indice?

Chris Woods: Petrom.

De asemenea, Adrian Tănase, CEO BVB, a menționat alte companii energetice, precum Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Electrica.

Chris Woods: Toate trebuie să treacă testul dimensiunii și al lichidității. Petrom este compania despre care credem că poate trece testul la anul, pe vremea aceasta.

Care este procesul privind o nouă clasificare pentru România?

Chris Woods: Am clasificat România ca piață emergentă secundară. Acesta este saltul important, de la piață de frontieră, la emergentă secundară. Acesta este saltul care încurajează fluxuri de bani de la clienții noștri cu mandate de alocare pe piețe emergente. Pasul următor de promovare va fi la piață emergentă avansată, ceea ce presupune o sofisticare mai mare a modului cum operează piața. Totuși, acea promovare nu aduce fluxuri suplimentare de numerar.

Pentru acest nou pas, va fi o nouă listă de monitorizare prealabilă?

Chris Woods: Da. În general vorbind, nu în special despre România, următorul anunț privind lista de monitorizare va fi făcut în septembrie 2020.

Este posibil ca România să fie pe acea listă sau nu?

Chris Woods: Nu, pentru că trebuie să fiți în categoria emergentă secundară, cel puțin un an.

Așadar, în 2021, este posibil?

Chris Woods: Este posibil.

Care este efectul așteptat al promovării la statutul de piață emergentă?

Chris Woods: Avem o idee despre faptul că vor fi fluxuri masive de numerar care ar intra pe piață, știm și proporția așteptată pentru România în indicii noștri, așa că putem estima ca fluxurile de numerar probabile să fie între 100 și 200 de milioane de dolari, pentru companiile incluse în indici.

Pe ce perioadă de timp?

Chris Woods: Includem România într-o singură tranșă (n.n. în indice), așa că se va întâmpla în ziua în care devine efectivă promovarea, din septembrie 2020.

Într-o singură zi?

Chris Woods: Da!

Vedeți vreun risc ca România să fie downgradată din nou? Ce ar trebui să se întâmple?

Chris Woods: Sperăm ca România să își mențină lichiditatea. Acum, că a trecut criteriile de promovare, dacă va fi testată din nou, se vor folosi criteriile de exit, care sunt mai puțin exigente.

Care sunt acestea?

Chris Woods: În ce privește numărul de companii, acesta va fi de numai una.

Puteți descrie un pic procesul de evaluare?

Chris Woods: Evaluăm țările după 21 de citerii. Acestea sunt pe patru categorii – cadrul de reglementare, custodia și settlement-ul, trading și dacă există o piață de derivate (dar numai pentru piețele avansate).

Vă așteptați la vreo influență asupra clasificărilor a proiectului Uniunii piețelor de capital al UE?

Chris Woods: Am discutat cu Comisia Europeană și BERD. Putem crea indici pentru regiuni, precum țările baltice sau est europene, ceea ce poate ajuta la promovarea acestor țări.

Vă mulțumesc!

Chris Woods, FTSE: Nu am discutat cu oficialii de stat din România, în vederea promovării la statutul de piață emergentă

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (29/05/2020)

Incetare Mandat Reprezentanti Permanenti, Numire Reprezentanti Permanenti

TERAPLAST SA (TRP) (29/05/2020)

Rezultatul procesului de consultari cu sindicatul

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (29/05/2020)

Document informare - alocare actiuni

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (29/05/2020)

Raportare conform art. 69 alin. (1) din Legea 24/2017