Update articol:

Chris Woods, FTSE: Nu am discutat cu oficialii de stat din România, în vederea promovării la statutul de piață emergentă

* Adrian Tănase, BVB: Alte cinci companii ar putea intra în indicele FTSE Russell
*Tănase: Criteriul de lichiditate putea fi atins şi fără OUG 114

Agenția FTSE Russell, care a promovat România la statutul de piață emergentă secundară (cu efect din septembrie 2020) nu a discutat, anterior, cu autoritățile române, a spus Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, la o conferință de presă.

“Uneori discutăm cu oficiali de stat, dar în cazul Romaniei, nu. A fost un caz simplu, pentru că a fost o chestiune de lichiditate a pieței, nu de reglementare“, a precizat Chris Woods.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a transmis, imediat după anunțul agenției FTSE Russell din 26 că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al țării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor și pașii extraordinari făcuți de autorități pentru creșterea atractivității pieței bursiere de la București.

Întrebat de jurnalişti dacă adoptarea OUG 114 şi creşterea lichidităţii care i-a urmat a dus la îndeplinirea criteriului de lichiditate pentru încadrarea BVB în categoria pieţelor emergente, Chris Woods a afirmat că decizia de clasificare nu se poate baza pe evenimente tranzitorii.
De asemenea, Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București, a menţionat că decizia de promovare nu trebuia influenţată de evenimente de moment şi că emiterea ordonanţei a fost un eveniment nefericit pentru că orice investitor doreşte stabilitate legislativă. El a mai spus că România îndeplinea criteriul de lichiditate de doi ani la rând, iar criteriul de lichiditate putea fi atins şi fără OUG 114.

Potrivit lui Adrian Tănase, mai sunt cinci companii care îndeplinesc criteriile de dimensiune, dar nu le îndeplinesc pe cele de lichiditate. Acestea sunt Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Petrom şi Electrica.  El a arătat că exista posibilitatea ca firmele care acum îndeplinesc criteriul de lichiditate să nu-l mai îndeplinească în toamna anului viitor.

Chris Woods a mai precizat că există o diferenţă între criteriile la admitere şi cele ieşire, acestea nefiind similare.

“Testul pentru România anul viitor va fi pe baza criteriilor de ieşire, nu pe baza celor de intrare, şi chiar şi atunci rezultatul va fi să punem România pe lista de monitorizare pentru un an. Nu va fi o decizie imediată. Nu există motive de îngrijorare pe termen scurt”, a spus Chris Woods.

Agenţia FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri, parte din grupul bursier London Stock Exchange, a decis la 26 septembrie 2019 că piaţa de capital din România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020.

FTSE Russell a anunţat că decizia asupra promovării Bursei de Valori de la Bucureşti va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a mai anunţat că acţiunile companiilor româneşti Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale îndeplineau criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap Index la data de 28 iunie 2019.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (29/05/2020)

Incetare Mandat Reprezentanti Permanenti, Numire Reprezentanti Permanenti

TERAPLAST SA (TRP) (29/05/2020)

Rezultatul procesului de consultari cu sindicatul

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (29/05/2020)

Document informare - alocare actiuni

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (29/05/2020)

Raportare conform art. 69 alin. (1) din Legea 24/2017