Update articol:

Christine Lagarde spune că BCE preferă achiziţiile de obligaţiuni pentru susţinerea economiei

lagarde

Banca Centrală Europeană va studia în primul rând ipoteza unei majorări a achiziţiilor de obligaţiuni şi a împrumuturilor ieftine pentru bănci, luna viitoare, când va pune la punct noul pachet de stimulente destinat susţinerii economiei zonei euro, a declarat miercuri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În plus, Lagarde a avertizat că chiar dacă va exista un vaccin împotriva Covid-19, relansarea economică a zonei euro nu va fi una liniară.

“Chiar dacă toate opţiunile sunt posibile, Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) şi Operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) şi-au dovedit eficienţa în contextul actual şi pot fi ajustate în mod dinamic pentru a reacţiona la evoluţia pandemiei. În consecinţă, este posibil să rămână principalele instrumente pentru ajutoarea politicii noastre monetare”, a spus Christine Lagarde la debutul Forumului băncilor centrale organizat de BCE.

La ultima reuniune de politică monetară BCE, care a avut loc în data de 29 octombrie, consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă însă Christine Lagarde a promis că BCE îşi va recalibra instrumentele la reuniunea din decembrie.

Miercuri, Christine Lagarde a ţinut să atragă atenţia asupra optimismului provocat de veştile bune privind un potenţial vaccin anti-Covid. “Chiar dacă cele mai recente ştiri cu privire la un vaccin sunt încurajatoare, am putea să ne confruntăm cu mai multe cicluri de accelerare a răspândirii virusului şi înăspririi restricţiilor până când vom ajunge la o imunitate extinsă. În consecinţă, revenirea ar putea să nu fie una liniară ci mai degrabă una instabilă, de tip stop-start şi dependentă de ritmul introducerii vaccinului”, a spus Lagarde.

Discursul lui Lagarde a marcat debutul simpozionului anual al BCE, care anul acesta va avea loc în format virtual din cauza pandemiei, la care principalii guvernatori ai băncilor centrale din întreaga lume vor discuta de ce politica monetară nu mai funcţionează aşa cum a funcţionat până acum şi care este rolul pe care ar putea să îl joace într-o lume în schimbare.

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (26/05/2022)

Decizie CA - rascumparare actiuni proprii

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (26/05/2022)

Majorare tarife reglementate

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROPHARMA SA (RPH) (26/05/2022)

Raport anual 2021-completare situatii financiare consolidate,raport audit,ESEF

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/05/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)