Autor: Nick Giambruno, InternationalMan.co
Nu este un secret pentru nimeni că Rusia şi China au depozitat cât mai mult aur posibil, de mai mulți ani.
China este cel mai mare producător și cumpărător de aur din lume. Rusia este pe locul doi. Cea mai mare parte a acestui aur își găsește calea spre trezoreriile guvernelor rus și chinez.
Rusia are peste 2.300 de tone de aur, unul dintre cele mai mari depozite din lume. Nimeni nu știe cantitatea exactă de aur pe care o are China, dar majoritatea observatorilor cred că este chiar mai mare decât depozitul Rusiei.
Aurul Rusiei și Chinei le oferă acces la o formă neutră de bani, apolitică, fără risc de contrapartidă.
Aurul a fost cea mai durabilă formă de bani a omenirii de peste 2.500 de ani, datorită caracteristicilor unice care îl fac potrivit pentru stocarea și schimbul de valoare. Aurul este durabil, divizibil, consistent, convenabil, rar și, cel mai important, cel mai „greu” dintre toate mărfurile fizice.
Cu alte cuvinte, aurul este singura marfă fizică care este „cel mai greu de produs” (în raport cu stocurile existente) și, prin urmare, cea mai rezistentă la inflație. Acesta este ceea ce conferă aurului proprietățile sale monetare superioare.
Rusia și China își pot folosi aurul pentru a se angaja în comerțul internațional și, probabil, pentru a susține monedele.
De aceea, aurul reprezintă o alternativă monetară autentică la dolarul american, iar Rusia și China au mult aur.
Astăzi este clar de ce China și Rusia au avut o cerere nestăvilită de aur.
Au așteptat momentul potrivit pentru a scoate preșul de sub dolarul american. Și acum este momentul…
Aceasta este o mare problemă pentru guvernul SUA, care are o putere extraordinară, deoarece dolarul american este principala monedă de rezervă din lume. Permite SUA să tipărească bani falși din nimic și să-i exporte în restul lumii pentru bunuri și servicii reale – o “rachetă” privilegiată pe care nicio altă țară nu o are.
Aurul Rusiei și Chinei ar putea constitui fundamentul unui nou sistem monetar în afara controlului SUA. Astfel de mișcări ar fi ultimul cui în sicriul dominației dolarului.
Cinci evoluții recente sunt un semn roșu intermitent gigant că ceva ar putea fi iminent.
Semnul de avertizare nr. 1: Sancțiunile Rusiei demonstrează că rezervele de dolari „nu sunt cu adevărat bani”
În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, guvernul SUA și-a lansat cea mai agresivă campanie de sancțiuni de până acum. Depășind chiar și Iranul și Coreea de Nord, Rusia este acum cea mai sancționată națiune din lume.
Ca parte a acestui fapt, guvernul SUA a confiscat rezervele în dolari americani ale băncii centrale ruse – economiile acumulate ale națiunii.
Mişcarea a fost o ilustrare uluitoare a riscului politic al dolarului. Guvernul SUA poate pune mâna pe rezervele în dolari ale unei alte țări suverane, prin apăsarea unui buton.
The Wall Street Journal, într-un articol intitulat „Dacă rezervele valutare rusești nu sunt cu adevărat bani, lumea este în stare de șoc”, a menționat:
„Sancțiunile au arătat că rezervele valutare acumulate de băncile centrale pot fi confiscate. Pe măsură ce China ia notă de asta, acest lucru ar putea remodela geopolitica, managementul economic și chiar rolul internațional al dolarului american.”
Președintele rus Putin a afirmat că SUA nu și-au îndeplinit obligațiile și că dolarul nu mai este o monedă de încredere.
Incidentul a erodat încrederea în dolarul american ca monedă de rezervă globală și a determinat țări importante să folosească alternative în comerț și rezervele lor.
China, India, Iran și Turcia, printre alte țări, au anunțat sau fac deja afaceri cu Rusia în monedele lor locale în loc de dolarul american. Aceste țări reprezintă o piață de peste trei miliarde de oameni care nu mai trebuie să folosească dolarul american pentru a tranzacționa între ele.
Guvernul SUA a stimulat aproape jumătate din omenire să găsească alternative la dolar încercând să izoleze Rusia.
Semn de avertizare nr. 2: Ruble, aur și Bitcoin pentru gaz, petrol și alte mărfuri
Rusia este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, cherestea, grâu, îngrășăminte și paladiu (o componentă esențială a mașinilor).
Este al doilea cel mai mare exportator de petrol și aluminiu și al treilea cel mai mare exportator de nichel și cărbune.
Rusia este un mare producător și procesator de uraniu pentru centralele nucleare. Uraniul îmbogățit din Rusia și aliații săi furnizează energie electrică pentru 20% din locuințele din SUA.
În afară de China, Rusia produce mai mult aur decât orice altă țară, reprezentând mai mult de 10% din producția globală.
Acestea sunt doar câteva exemple. Există multe mărfuri strategice pe care Rusia le deţine şi domină piaţa. Pe scurt, Rusia nu este doar o putere de petrol și gaze, ci o superputere de mărfuri.
După ce guvernul SUA a confiscat rezervele Rusiei în dolari americani, Moscova are nevoie să folosească mult mai puţin dolarul american. Moscova nu vrea să-și schimbe mărfurile rare și valoroase cu bani politizați pe care rivalii săi îi pot confisca la un capriciu. Ar tolera vreodată guvernul SUA o situație în care Trezoreria SUA își păstrează rezervele în ruble în Rusia?
Șeful Parlamentului Rusiei a numit recent dolarul american „un pachet de bomboane”, dar nu și bomboana în sine. Cu alte cuvinte, dolarul are aspectul exterior al banilor, dar nu reprezintă bani reali.
De aceea, Rusia nu mai acceptă dolari americani (sau euro) în schimbul energiei sale. Nu sunt de nici un folos Rusiei. În schimb, Moscova cere plata în ruble.
Aceasta este o problemă urgentă pentru Europa, care nu poate supraviețui fără mărfuri rusești. Europenii nu au alternativă la energia rusă și nu au de ales decât să se conformeze.
Cumpărătorii europeni trebuie să cumpere mai întâi ruble cu euro și să le folosească pentru a plăti pentru gazul, petrolul și alte exporturi rusești. Acesta este un motiv important pentru care rubla și-a recuperat toată valoarea pierdută în primele zile ale invaziei Ucrainei și apoi a obținut câștiguri suplimentare.
Pe lângă ruble, cel mai înalt oficial rus în domeniul energiei a spus că Moscova va accepta și aur sau Bitcoin în schimbul mărfurilor sale.
„Dacă vor să cumpere, lăsați-i să plătească fie în valută forte – și acesta este aur pentru noi… puteți, de asemenea, să tranzacționați în bitcoin”.
Iată unde s-a ajuns. Nu mai sunt necesari (sau doriti) dolari SUA pentru a cumpăra mărfuri rusești.
Semnul de avertizare #3: Sistemul Petrodolar flirtează cu colapsul
Petrolul este de departe cea mai mare și cea mai strategică piață de mărfuri. În ultimii 50 de ani, practic oricine a dorit să importe petrol a avut nevoie de dolari SUA pentru a-l plăti.
Asta pentru că, la începutul anilor ’70, SUA au încheiat un acord pentru a proteja Arabia Saudită în schimbul asigurării, printre altele, că toți producătorii OPEC acceptă doar dolari SUA pentru petrolul lor.
Fiecare țară are nevoie de petrol. Și dacă țările străine au nevoie de dolari americani pentru a cumpăra petrol, ele au un motiv convingător pentru a deține rezerve mari de dolari.
Acest lucru creează o piață artificială uriașă pentru dolari americani și îi obligă pe străini să asboarbă multe dintre noile unități monetare create de Fed. Bineînțeles, acest lucru oferă o creștere extraordinară a valorii dolarului.
Sistemul a contribuit la crearea unei piețe mai profunde și mai lichide pentru dolar și trezoreria SUA. De asemenea, permite guvernului SUA să mențină ratele dobânzilor artificial scăzute, finanțând astfel deficite enorme pe care altfel nu le-ar putea face.
Pe scurt, sistemul petrodolar a fost piatra de temelie a sistemului financiar american în ultimii 50 de ani.
Dar totul este pe cale să se schimbe… și curând.
După ce Rusia a invadat Ucraina, guvernul SUA a dat afară Rusia din sistemul dolarului și a confiscat sute de miliarde din rezervele de dolari ale băncii centrale ruse.
Washingtonul a amenințat că va face același lucru cu China. Aceste amenințări au contribuit la asigurarea faptului că China nu se aliază cu âCoreea de Nord, nu a invadat Taiwan și a făcut alte lucruri pe care SUA le doreau.
Aceste amenințări la adresa Chinei ar putea fi o cacealma, dar dacă guvernul SUA le-ar îndeplini – așa cum a făcut recent împotriva Rusiei – ar fi ca și cum ar arunca o bombă nucleară financiară asupra Beijingului. Fără acces la dolari, China s-ar lupta să importe petrol și să se angajeze în comerțul internațional. Ca urmare, economia chineză s-ar opri brusc, o amenințare intolerabilă pentru guvernul chinez.
China ar prefera să nu depindă de un astfel de adversar. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care a creat o alternativă la sistemul petrodolar.
După ani de pregătire, Shanghai International Energy Exchange (INE) a lansat un contract futures pe țiței denominat în yuani chinezești în 2017. De atunci, orice producător de petrol își poate vinde petrolul pentru ceva în afară de dolari SUA… în acest caz, yuanul chinezesc.
Există totuși o problemă mare. Majoritatea producătorilor de petrol nu doresc să acumuleze o rezervă mare de yuani, iar China știe acest lucru.
De aceea, China a legat în mod explicit contractul futures pe țiței cu capacitatea de a converti yuanul în aur fizic – fără a atinge rezervele oficiale ale Chinei – prin schimburile de aur din Shanghai (cea mai mare piață fizică de aur din lume) și Hong Kong.
PetroChina și Sinopec, două companii petroliere chineze, furnizează lichidități futures pe țiței pe yuani fiind mari cumpărători. Deci, dacă orice producător de petrol dorește să-și vândă petrolul în yuani (și aur indirect), va exista întotdeauna o ofertă.
După ani de creștere și rezolvare a problemelor, contractul viitor al petrolului în yuani INE este acum gata pentru “prime time”.
Și acum că SUA au interzis Rusia din sistemul dolarului, este nevoie urgentă de un sistem credibil, capabil să gestioneze vânzări de petrol în valoare de sute de miliarde în afara dolarului american și a sistemului financiar.
Bursa Internațională de Energie din Shanghai este acel sistem.
Înapoi în Arabia Saudită…
Timp de aproape 50 de ani, saudiții au insistat întotdeauna că oricine dorește petrol ar trebui să plătească cu dolari americani.
Dar totul s-ar putea schimba în curând…
China este deja cel mai mare importator de petrol din lume. Mai mult, cantitatea de petrol pe care o importă continuă să crească, deoarece alimentează o economie de peste 1,4 miliarde de oameni (de peste 4 ori mai mare decât SUA).
China este principalul client al Arabiei Saudite. Beijingul cumpără peste 25% din exporturile de petrol saudite și vrea să cumpere mai mult.
Chinezii ar prefera să nu fie nevoiți să folosească dolarul american, moneda adversarului lor, pentru a cumpăra o marfă esențială.
În acest context, The Wall Street Journal a anunţat recent că chinezii și saudiții au intrat în discuții serioase pentru a accepta yuanul ca plată pentru exporturile de petrol saudite în loc de dolari.
Articolul WSJ susține că saudiții sunt supărați pe SUA pentru că nu le-au sprijinit suficient în războiul împotriva Yemenului. Ei au fost în continuare consternați de retragerea SUA din Afganistan și de negocierile nucleare cu Iranul.
Chiar și WSJ admite că o astfel de mișcare ar fi dezastruoasă pentru dolarul american.
„Mișcarea saudiţilor ar putea distruge supremația dolarului american în sistemul financiar internațional, pe care Washington s-a bazat de zeci de ani pentru a tipări titlurile de trezorerie pe care le folosește pentru a-și finanța deficitul bugetar”.
Astfel, Arabia Saudită – cheia centrală a sistemului petrodolarului – cochetează în mod deschis cu China despre vânzarea petrolului în yuani. Într-un fel sau altul – și probabil în curând – chinezii vor găsi o modalitate de a-i obliga pe saudiți să accepte yuanul.
Dimensiunea mare a pieței chineze face imposibil pentru Arabia Saudită – și pentru alți exportatori de petrol – să ignore cererile Chinei de a plăti în yuani pe termen nelimitat. Mai mult, utilizarea INE pentru a schimba petrolul cu aur îndulcește și mai mult acordul pentru exportatorii de petrol.
În curând, vor exista o mulțime de dolari în plus care vor pluti brusc în căutarea unei locuințe, acum că nu sunt necesari pentru a cumpăra petrol.
Acest fapt semnalează o schimbare iminentă și enormă pentru oricine deține dolari SUA. Ar fi incredibil să ignorăm acest semn de avertizare roșu gigant.
Semn de avertizare #4: Imprimarea banilor scăpată de sub control și creșterile de preț record
În martie 2020, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a exercitat o putere ezoterică…
La acea vreme, era apogeul prăbușirii bursiere pe fondul isteriei COVID. Oamenii au intrat în panică, în timp ce priveau piața scăzând și au cerut FED să facă ceva.
În câteva zile, FED a creat mai mulți dolari din nimic decât în cei aproape 250 de ani de existență a SUA. A fost o sumă fără precedent de tipărire de bani care s-a ridicat la peste 4 trilioane de dolari și aproape a dublat masa monetară a SUA în mai puțin de un an.
Un trilion de dolari este aproape o sumă de bani incalculabilă. Mintea umană are probleme în a înţelege aceste cifre. Să încerc să o pun în perspectivă.
Acum un milion de secunde a fost acum aproximativ 11 zile.
Acum un miliard de secunde era 1988.
Acum un trilion de secunde era 30.000 î.Hr.
Pentru o perspectivă suplimentară, producția economică zilnică a tuturor celor 331 de milioane de oameni din SUA este de aproximativ 58 de miliarde de dolari.
Dar la apăsarea unui buton, FED a creat mai mulți dolari din nimic decât producția economică a întregii țări.
Acțiunile FED în timpul isteriei Covid – care sunt în curs de desfășurare – au reprezentat cea mai mare explozie monetară care a avut loc vreodată în SUA.
Când FED a inițiat acest program, a asigurat poporul american că acțiunile sale nu vor provoca creșteri severe ale prețurilor. Dar, din păcate, nu a durat mult pentru a dovedi că această afirmație absurdă este falsă.
De îndată ce creșterea prețurilor a devenit evidentă, mass-media și FED au susținut că inflația este doar „tranzitorie” și că nu există motive de îngrijorare.
Bineînțeles, s-au înșelat complet și știau asta.
Adevărul este că inflația este scăpată de sub control și nimic nu o poate opri.
Chiar și potrivit statisticilor IPC strâmbe ale guvernului, care subestimează realitatea, inflația este în creștere. Asta înseamnă că situația reală este mult mai rea.
Recent, IPC a atins un maxim din ultimii 40 de ani și arată puține semne de încetinire.
Nu aș fi surprins să văd IPC depășind maximele sale anterioare de la începutul anilor 1980, pe măsură ce situația scapă de sub control.
La urma urmei, tipărirea banilor care se desfășoară chiar acum este cu ordine de mărime mai mari decât erau atunci.
Semnul de avertizare #5: Președintele FED admite că supremația dolarului a murit
„Este posibil să existe mai mult de o monedă de rezervă.”
Acestea sunt cuvintele recente ale lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale.
Este o recunoaștere uluitoare din partea singurei persoane care deține cel mai mult control asupra dolarului american, actuala monedă de rezervă mondială. (…)
Nici măcar președintele Rezervei Federale nu mai poate fi de acord cu farsa menținerii supremației dolarului…
Concluzie
Este clar că vremurile de dominație necontestată ale dolarului american se încheie rapid – ceva ce chiar și președintele Fed admite deschis.
Pentru a recapitula, iată cele cinci semne de avertizare iminente, roșii intermitente, că sfârșitul hegemoniei dolarului este aproape.
Semnul de avertizare nr. 1: Sancțiunile Rusiei demonstrează că rezervele de dolari „nu sunt cu adevărat bani”
Semn de avertizare nr. 2: Ruble, aur și Bitcoin pentru gaz, petrol și alte mărfuri
Semnul de avertizare #3: Sistemul Petrodolar flirtează cu colapsul
Semn de avertizare #4: Imprimarea banilor scăpată de sub control și creșterile de preț record
Semnul de avertizare #5: Președintele Fed admite că supremația dolarului a murit
Dacă facem un pas înapoi, imaginea de ansamblu este clară.
Probabil că suntem în pragul unei schimbări istorice… și ceea ce urmează ar putea schimba totul.
Nota editorului: Traiectoria economică este îngrijorătoare. Din păcate, există puține lucruri pe care un individ le poate face practic pentru a schimba cursul acestor tendințe în mișcare.
Cel mai bun lucru pe care poți și ar trebui să-l faci este să fii informat, astfel încât să te poți proteja în cel mai bun mod posibil și chiar să profiti de pe urma situației.