România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021, potrivit Edupedu. Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a scris: “Asta da, performanţă, să fii scos din proiectul pe care l-ai iniţiat. Realizaţi nivelul de profesionalism şi seriozitate?!”
Potrivit unui comunicat al ELI ERIC, pe lângă Ungaria şi Cehia, există o a treia facilitate ELI în construcție în România, lângă capitala București: “Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, are și el sute de oameni de știință și studenți absolvenți. Se așteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizație internațională. Facilitățile ELI au fost propuse pentru prima dată de către oameni de știință europeni de frunte în domeniu și conduse de Gerárd Mourou, laureat al Premiului Nobel din 2018”.
Încă din 2006, ELI a fost identificat ca fiind crucial pentru ca Europa să mențină un avantaj în tehnologia și știința laserului.
Potrivit unui comunicat de presă privind înfiinţarea ELI ERIC oficial de Comisia Europeană, oficialii europeni spun că acest lucru va deschide ușa cercetătorilor, industriei și țărilor pentru a avea acces la cea mai mare colecție din lume de lasere super-puternice și ultra-rapide pentru știință: “Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată de a înființa infrastructura ușoară extremă (ELI) ca un consorțiu european pentru infrastructura de cercetare sau ERIC. Facilitățile ELI alcătuiesc cea mai mare instalație multi-laser din lume. Țările gazdă, Republica Cehă și Ungaria, au depus cererea în mai 2020. Decizia de a aproba cererea vine după ani de negocieri intense.
„Această decizie înseamnă că locaţiile laboratorului pot funcționa în mod legal împreună, ca o singură organizație”, spune Allen Weeks, directorul general al ELI Delivery Consortium. „Decizia vine într-un moment important, deoarece tranziția la operațiuni are loc deja, iar interesul oamenilor de știință este intens”.

ERIC este o entitate juridică unică, formată printr-un regulament al UE special destinat infrastructurilor științifice. Ca organizație internațională, membrii săi sunt țări care contribuie științific și financiar la consorțiu. Pe lângă Republica Cehă și Ungaria, Italia și Lituania sunt membri fondatori. Germania și Bulgaria sunt observatori cu scopul de a se alătura pe deplin la o dată ulterioară. Alte țări europene și non-europene și-au exprimat interesul de a se alătura după înființare.
Noul format ELI ERIC are sarcina de a permite oamenilor de știință să acceseze laserele de ultimă generație. Accesul este deschis pentru oamenii de știință de oriunde, pe baza propunerilor evaluate de un grup independent. A fi membru înseamnă că oamenii de știință ai unei țări pot contribui la modelarea strategiei, pot participa la cercetări bazate pe misiuni și pot oferi acces studenților absolvenți și industriei sale.
„Pentru oamenii de știință deja din domeniu , ELI este foarte interesant”, spune Jean-Claude Kieffer, un expert de frunte în lasere și fotonică, și director la Centrul de cercetare Énergie Matériaux Télécommunications din Montreal, Canada. „Laserele avansate oferă intensități și rate de repetare mai mari, deschizând potențial noi linii de cercetare și noi căi pentru aplicații sociale.”
Facilitățile ELI ERIC sunt ELI-Beamlines în Dolní Břežany în Republica Cehă și instalația ELI-ALPS din Szeged, Ungaria. Acestea sunt primele laboratoare științifice la scară largă construite în cele mai noi state membre ale Europei, la un cost de 300 de milioane EUR – fiecare – în ultimii șase ani, folosind fonduri structurale europene. Ei angajează deja 600 de oameni de știință, ingineri și personal de sprijin din țările gazdă, din regiune și din străinătate.
„Datorită cooperării internaționale concentrate, în doar zece ani am reușit să construim și să realizăm instrumente științifice operaționale de ultimă generație care să deschidă oportunități fără precedent pentru descoperiri inovatoare”, spune Roman Hvezda, director general la ELI-Beamlines în Dolní Břežany. „Aceasta este una dintre cele mai mari investiții științifice din Europa, cu efecte pozitive dovedite acum asupra Republicii Cehe și asupra întregii regiuni, stimulată în timpul pandemiei COVID-19.”
Integrarea facilităților ELI este planificată să aibă loc în următorii doi-trei ani, cuprinzând o fază operațională inițială. În acest timp, procedurile tehnice și științifice din diferitele facilități sunt armonizate. Fuziunea este facilitată de o subvenție de 20 de milioane EUR acordată de Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont 2020 cunoscut sub numele de „IMPULS”.