Update articol:

Grupul ceh PPF ar putea plăti două miliarde de dolari pentru operatorul de televiziune CME, proprietarul Pro TV

Grupul de investiţii PPF este detinut de miliardarul ceh Petr Kellner
Grupul de investiţii PPF, deţinut de cel mai bogat om din Cehia –  miliardarul Petr Kellner – a rămas singurul ofertant  pentru achiziţionarea operatorului de televiziune Central European Media Enterprises (CME) de la AT&T., a anunţat marţi portalul ceh de ştiri hlidacipes.org, potrivit  Reuters. Compania americană AT&T deţine 64% din acţiunile obişnuite ale CME dar controlează efectiv 75% din CME când se iau în calcul acţiunile preferenţiale. Controlează CME, după fuziunea cu Time Warner.  
 
Citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Hlidacipes.org a anunţat că AT&T vrea să obţină aproximativ 47 de miliarde de coroane cehe (două miliarde de dolari) pentru CME.
 

Un purtător de cuvânt al PPF a declarat că firma nu comentează asupra speculaţiilor de pe piaţă. Reprezentanţii CME nu au fost disponibili imediat pentru declaraţii.

CME este prezent în Cehia, Slovacia, Bulgaria şi România şi Slovenia. În România, din portofoliul CME fac parte: Pro TV, Pro 2, Pro X, Pro Gold, Pro Cinema, Pro TV Internaţional, MTV România şi Pro TV Chişinău.

 

În ultimii ani, profitul CME a crescut iar compania a reuşit să-şi reducă datoria imensă de peste un miliard de dolari. Marţi, acţiunile CME au urcat cu 1,7% la Bursa de la Praga iar anul acesta titlurile au crescut cu 71%.

În aprilie, CME a decis să îşi îmbunătăţească estimările pentru anul 2019, mizând pe o creştere a profitului operaţional cuprinsă între 12% şi 14%, faţă de un avans de 10-12% cât estima anterior. De asemenea, CME mizează pe o creştere de aproximativ 10% a fluxului de numerar. Conform acestor prognoze, CME ar realiza în acest an un profit operaţional de aproximativ 240 milioane dolari şi un flux de numerar de 170 milioane dolari.

De asemenea, datoria netă a scăzut până la 765 milioane dolari în 2018 iar CME a anunţat în aprilie că a rambursat datorii în valoare de 60 milioane euro (67 milioane dolari) în primul trimestru al acestui an.

Recent, CME a lăsat să se înţeleagă că în acest an ar putea să plătească primele sale dividende iar în martie a anunţat o revizuire strategică care ar putea include vânzarea unei părţi din participaţia deţinută de acţionarul majoritar AT&T.

Recent PPF a achiziţionat activele din Europa Centrală şi de Est (CEE) ale grupului norvegian Telenor, pentru 2,8 miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari). 

Kellner operează în România pe piața imobiliară, având prima achiziție în toamna anului 2016, când a preluat proiectul de birouri Metropolis Center, pentru o tranzacție de 50 milioane euro. Miliardarul ceh a mai cumpărat clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank România.

Anul trecut, presa a scris că Petr Kellner a cumpărat distribuitorul de gaze Covi Construct din Voluntari. Tranzacţia de circa 9 milioane de euro a fost derulată prin compania Ligatne Limited, deţinută de fondul ceh de investiţii PPF Investments, controlat de Petr Kellner.

Kellner este proprietarul distribuției de gaze locale Gaz Sud și a cumpărat în 2013 Petrom Distribuție Gaze de la Petrom, redenumită ulterior Premier Energy. Gaz Sud și Premier Energy au fuzionat, sub numele celei din urmă, în 2016. Premier Energy mai deține concesiuni de servicii de distribuție a gazelor naturale și în alte județe din România, conform profit.ro.

PPF a investit în 2007 în lanțul hotelier Continental, condus de Radu Enache, de unde a făcut exit în 2011 prin vânzarea unei participații de 30% din companie către GED Capital, potrivit mirsanu.ro. PPF a fost activ pe piața asigurărilor indirect prin intermediul Generali. În 2015, PPF și-a făcut exitul din GPH, prin vânzarea ultimei participații deținute, de 24% din companie pentru 1,245 mld. Euro. Grupul ceh de investiții PPF a avut în România și PPF Home Credit IFN SA, radiată în octombrie 2015.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021