Update articol:

Compania chineză Huawei dă în judecată SUA, susținând că nu ar trebui să fie blocată de la vânzări către guvernul federal

www.huawei.com www.huawei.com

Compania chineză Huawei a anunţat, acum câteva ore, că dă în judecată SUA pentru o lege care interzice agențiilor guvernamentale să cumpere echipamentele gigantului tehnologic chinez, susținând că legislația este neconstituțională, potrivit CNBC.

Procesul se concentrează asupra unei dispoziții dintr-o lege cunoscută sub numele de Legea privind autorizarea apărării naționale (NDAA), care a fost adoptată în luna august.

Secțiunea 889 din această legislație interzice agențiilor guvernamentale să achiziționeze telecomunicații hardware realizate de Huawei și altă firmă chineză, ZTE. Ambele companii sunt numite în mod explicit în act.

Dar avocații celui mai mare producător de echipamente de rețea din lume din punct de vedere al veniturilor au susținut că dispoziția din NDAA este împotriva Constituției SUA.

Glen Nager, consilier principal pentru Huawei și partener la Jones Day, a declarat  la CNBC că legea americană “rănește clienții Huawei în Statele Unite”: “Daunează reputației Huawei și limitează capacitatea companiei de a-și furniza produsele inovatoare, inclusiv 5G, consumatorilor din Statele Unite. Huawei speră că poate să se angajeze într-o conversație constructivă cu președintele și administrația sa asupra modului în care aceste tehnologii inovatoare să fie oferite Statelor Unite, oferind în același timp o asigurare deplină a securității pentru Statele Unite ale Americii”.

Huawei s-a confruntat cu presiuni intense din partea administrației președintelui Donald Trump, care susține că echipamentele companiei ar putea fi folosite pentru spionaj de către guvernul chinez. Gigantul tehnic se confruntă, de asemenea, cu acuzații penale din partea Departamentului de Justiție, care l-a acuzat că a furat secrete comerciale și că a conspirat cu Iran. Guvernul SUA a încercat, de asemenea, să convingă aliații să nu folosească tehnologiile Huawei.

Directorii de top, inclusiv fondatorul companiei, au negat în repetate rânduri acuzațiile conform cărora Huawei reprezintă un risc de securitate. Aceasta este cea mai agresivă mișcare a Huawei, de a lupta împotriva administrației Trump, care susține că tehnologiile folosite de producătorul de echipamente de telecomunicații şi smartphone-uri reprezintă o amenințare la adresa securității globale.

Conform CNBC, procesul Huawei împotriva SUA are unele asemănări cu un caz din 2018, în care a fost implicată firma rusă de securitate digitală Kaspersky Lab. În septembrie 2017, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a ordonat agențiilor guvernamentale să nu mai utilizeze software-ul Kaspersky, susținând că ar putea fi folosit pentru spionaj de către Rusia. Interdicția a fost ulterior ratificată prin lege.

Reuters: PNL vrea să interzică Huawei în infrastructura telecomunicațiilor din România

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014