Update articol:

Huawei a obţinut acordul SUA pentru a cumpăra cipuri destinate componentelor auto de la companii americane; Decizia a atras critici: “Încă un exemplu al eșecului președintelui Biden de a proteja securitatea economică și națională a Americii”

Angela Merkel Huawei 5G

Autorităţile americane au aprobat cereri de licență în valoare de sute de milioane de dolari pentru ca compania chineză de telecomunicații Huawei, aflată pe lista neagră, să cumpere cipuri pentru afacerea sa în creștere cu componente auto, au spus două persoane familiare cu această chestiune, citate de Reuters.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, a fost afectat de restricțiile comerciale impuse de administrația Trump asupra vânzării de cipuri și alte componente utilizate în companiile sale de echipamente de rețea și smartphone-uri. Administrația Biden a consolidat sancţiunile în ceea ce privește exporturile către Huawei, refuzând licențele de a vinde cipuri către Huawei pentru utilizare în sau cu dispozitive de 5g.

Dar în ultimele săptămâni și luni, oameni familiarizați cu procesul de licenţiere au declarat pentru Reuters că SUA a acordat licențe care autorizează furnizorii să vândă cipuri către Huawei pentru astfel de componente de vehicule precum ecrane video și senzori. Aprobările vin în timp ce Huawei își orientează afacerea către articole care sunt mai puțin susceptibile la interdicțiile comerciale din SUA.

Nu toată acceptă această acţiune. Senatorul republican Tom Cotton, care a fost profund critic cu Huawei în trecut, a declarat: „Este inacceptabil ca administrația Biden să slăbească campania de presiune împotriva companiilor spion chineze precum Huawei”.

La rândul său, senatorul Marco Rubio a numit această măsură „încă un exemplu al eșecului președintelui Biden de a proteja securitatea economică și națională a Americii”. El a spus că Huawei are o lungă istorie în exportul „autoritarismului digital” din Beijing și a presat Administrația Biden pentru a crește sancțiunile și restricțiile impuse Huawei și altor companii tehnologice chineze „în loc să acorde derogări”.

Întrebat despre licențele auto, un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț al SUA a spus că guvernul continuă să aplice în mod consecvent politici de acordare a licențelor „pentru a restricționa accesul Huawei la mărfuri, software sau tehnologie pentru activități care ar putea afecta securitatea națională a SUA și interesele politicii externe”. Persoana a adăugat că Departamentul Comerțului nu are voie să dezvăluie aprobări de licență sau refuzuri.

O purtătoare de cuvânt a Huawei a refuzat să comenteze licențele, dar a spus: „Ne poziționăm ca un nou furnizor de componente pentru vehiculele inteligente conectate, iar scopul nostru este de a ajuta producătorii de automobile (producătorii) să construiască vehicule mai bune”.

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM