Update articol:

Cosmin Marinescu: România trebuie să privească cu mai mult interes către economiile asiatice

România trebuie să privească cu mai mult interes către economiile asiatice, este de părere consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, întrucât potențialul lor tehnologic și inovator poate fi un ingredient foarte bun în procesul actual de modernizare economică și socială a României.

Potrivit lui Cosmin Marinescu, care a făcut parte din delegația Președintelui României în vizitele oficiale recente în Japonia și Republica Singapore, după mai bine de un secol de relații diplomatice dintre România și Japonia, acum se deschid noi oportunități de cooperare economică și comercială, bazate și pe noul Parteneriat Strategic lansat recent.

  • Interes sporit din partea Japoniei pentru proiectele legate de energia verde, inclusiv nucleară, infrastructură complexă și conectivitate, cercetare și inovare

Există un interes sporit din partea Japoniei pentru proiectele legate de energia verde, inclusiv nucleară, infrastructură complexă și conectivitate, cercetare și inovare. Sperăm ca expertiza și experiența companiilor japoneze să aducă o valoare adăugată suplimentară în raport cu România, mai spune Cosmin Marinescu.

Recent, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Japoniei, Fumio Kishida, au semnat la Tokyo, Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia.

Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni-cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării.

Japonia este unul dintre statele asiatice cu care România are relaţii speciale, fundamentate pe valorile comune şi pe convergenţa poziţiilor faţă de problemele internaţionale. În ianuarie 2018, cu ocazia vizitei la Bucureşti a regretatului prim-ministru Shinzo Abe, s-a luat decizia inițierii discuțiilor pentru ridicarea relaţiilor bilaterale la nivelul de Parteneriat Strategic.

Japonia este unul din principalii parteneri economici asiatici ai României şi cel mai mare investitor din Asia. Japonia a sprijinit constant, cu asistenţă financiară şi tehnică, dezvoltarea economică a României. Au fost acordate împrumuturi pentru reabilitarea unor porţiuni de drumuri naţionale şi căi ferate, modernizarea unei centrale termoelectrice, a unei porţiuni a Portului Constanţa, fiind în curs de operaţionalizare proiectul comun de realizare a liniei de metrou care va lega Capitala de aeroportul Otopeni. La construcţia podului suspendat peste Dunăre de la Brăila participă şi o firmă japoneză.

Astfel, au fost acordate împrumuturi în cadrul Official Development Assistance (ODA) pe perioade de 30 – 40 de ani pentru:
1. Realizarea liniei de metrou Piaţa Victoriei – Otopeni, cu un credit în yeni echivalent al cca. 320 mil. euro;
2. Reabilitarea porţiunii de sud-vest din Drumul naţional nr. 6, în valoare de 80 mil. USD;
3. Modernizarea căii ferate Feteşti-Constanţa, în valoare de circa 220 mil. USD;
4. Reabilitarea Centralei termoelectrice Turceni (Grupurile 3, 4, 5 şi 6), în valoare de 280 mil. USD;
5. Construirea terminalului de containere în portul Constanţa Sud, printr-un credit în valoare de 120 mil. USD.

Principale investiţii nipone în România au fost realizate în industria auto (componente/piese de schimb şi componente electrice, anvelope), rulmenţi, produse electronice ş.a.

Cele 397 de societăți comerciale cu capital japonez în țara noastră generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă, iar potențialul de creștere este semnificativ, inclusiv în domeniile cu cel mai înalt nivel de inovație, precum dezvoltarea tehnologiei de tip SMR (reactoare modulare mici) în România, împreună cu SUA, producerea și distribuția de hidrogen verde, producția de optică de mare putere, infrastructură de ultimă generație, precum Podul de la Brăila – proiect cu inginerie de vârf, sau finalizarea magistralei M6 a metroului din București.

La 31 mai 2021, investițiile nipone în România totalizau peste 385 milioane dolari, Japonia fiind cel de-al 22-lea partener investițional al țării noastre.

Principale investiţii nipone în România sunt:
• Makita –peste 220 mil USD în industria de unelte electrice sau pneumatice
• Nomura Securities – 200 mil. USD în industria de anvelope
• Marelli (Calsonic Kansei) – 120 mil. USD în industria de componente auto
• Sumitomo Electric Wiring System – 40 mil. USD în industria de componente electrice auto
• Yazaki Corporation – 30 mil. USD (Arad) şi 14 mil. USD (Ploieşti) în industria componentelor auto
• Takata – 12 mil. USD în industria auto (centuri de siguranţă)
• Koyo Seiko / JTEKT – 57 mil. USD în industria de rulmenţi
• Tomen – 12,5 mil. USD în telefonie mobilă
• YKK – 8 mil. USD în producţia de fermoare
• Sol-Plus – 6 mil. USD în producţia de carcase pentru produse electronice
• Fuji Magnetics – 5 mil. USD în producţia de aparate foto

În primele zece luni 2022, schimburile comerciale dintre România şi Japonia s-au ridicat la 908 milioane de dolari, faţă de 892 milioane de dolari pe întreg anul 2021.

  • România – Singapore, interese recirpoce în proiecte legate de societatea informațională și securitatea cibernetică, schimbări climatice și tranziţia la energia verde

În Singapore, discuțiile la nivel înalt ale președintelui Iohannis cu președintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, și cu prim-ministrul, Lee Hsien Loong, s-au concentrat pe interesele reciproce în proiecte legate de societatea informațională și securitatea cibernetică, schimbări climatice și tranziţia la energia verde, a spus Cosmin Marinescu.

Cu ocazia, vizitei, Președintele României a subliniat obiectivul României de atragere a investițiilor singaporeze, evocând faptul că țara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore și a menționat că România vizează aprofundarea și amplificarea acestui palier de colaborare, prin inițierea de noi proiecte bilaterale. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat expertiza României în securitate cibernetică, făcând referire și la faptul că la București se află sediul Centrului European de Competențe în domeniul securității cibernetice.

Schimburile comerciale totale cu bunuri ale României cu Singapore s-au cifrat (date disponibile pentru primele 9 luni din 2022) la 96,08 milioane USD, în creștere cu 10,85% față de aceeași perioadă a anului 2021. Astfel, exporturile româneşti către Singapore au înregistrat un volum de 44,34 milioane USD, marcând o creștere cu 31,09% faţă de aceeași perioadă a anului precedent, iar importurile româneşti din Singapore s-au cifrat la 51,74 milioane USD, înregistrând o scădere cu 2,11% faţă deaceeași perioadă a anului precedent. Balanţa comercială a înregistrat un deficit de 7,4 milioane USD, în defavoarea României.

În Singapore, se află aproximativ 300 de cetăţeni români rezidenţi care lucrează în baza unor contracte individuale, majoritatea în domeniul informaticii şi altor industrii noi.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023