Companii importante precum Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo și Marubeni au scăzut toate cu peste 10%.
Yenul s-a întărit până la cel mai ridicat nivel față de dolar din ianuarie
Piețele bursiere asiatice s-au prăbușit luni, iar acțiunile japoneze au scăzut cu 13%, pe măsură ce temerile că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune au făcut ca investitorii să fugă de risc, pariind în același timp că vor fi necesare reduceri rapide ale ratelor pentru a salva creșterea, potrivit Reuters.
Yenul și francul elvețian, monede de refugiu, au crescut pe fondul aplicării strategiilor carry trade, stârnind speculații că unii investitori trebuiau să închidă tranzacții profitabile doar pentru a obține bani pentru a acoperi pierderile din alte părți. Carry trade este o strategie prin care un investitor vinde o anumită valută cu o rată a dobânzii relativ mică și folosește fondurile pentru a achiziționa altă valută care generează o dobândă mai mare.
Contractele futures pe Nasdaq au scăzut cu 4,7%, în timp ce contractele futures pe S&P 500 au scăzut cu 12,4%, ca urmare a turbulenţelor globale. EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 2,1%, iar FTSE futures cu 1,2%.
Indicele Nikkei din Japonia (.N225) a scăzut cu 13%, atingând minimele ultimelor șapte luni, o amploare a pierderilor care nu a mai fost înregistrată de la criza financiară globală din 2011. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei (.MIAPJ0000PUS) a pierdut 4,2%.
Societăți comerciale importante precum Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo
și Marubeni toate au scăzut cu aproximativ 10%.
Declinul de luni urmează declinul de vineri, când indicele japonez Nikkei 225
și Topix au scăzut cu mai mult de 5% și, respectiv, 6%. Topix a înregistrat cea mai slabă zi din ultimii opt ani, în timp ce Nikkei a înregistrat cea mai slabă zi din martie 2020.
Indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 8,1% înainte ca tranzacțiile să fie oprite timp de 20 de minute de la ora 14.14, ora Seulului, din cauza întrerupătoarelor de circuit ale bursei. Indicele Kosdaq cu capitalizare mică a scăzut cu 11,71%.
Acţiunile blue chips chinezești (.CSI300) au scăzut cu doar 0,5%, ajutate de o creștere a PMI Caixin pentru servicii la 52,1.
Randamentele obligațiunilor japoneze pe 10 ani au scăzut brusc cu 17 puncte de bază, ajungând la cel mai scăzut nivel din aprilie, de 0,785%, în timp ce piețele au reconsiderat radical perspectiva unei noi majorări din partea Băncii Japoniei.
Obligațiunile de trezorerie au fost solicitate, randamentele pe 10 ani ajungând la 3,723%, cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2023.
Randamentele pe doi ani au scăzut la 3,807%, după ce au scăzut deja cu 50 de puncte de bază săptămâna trecută, și ar putea aluneca în curând sub randamentele pe 10 ani, transformând curba pozitivă într-un mod care a anunțat recesiuni în trecut.
Raportul îngrijorător de slab privind salariile din iulie a determinat piețele să estimeze la 78% șansele că Rezerva Federală nu numai că va reduce ratele în septembrie, ci le va reduce cu 50 de puncte de bază. Contractele futures presupun reduceri de 122 de puncte de bază ale ratei fondurilor de 5,25-5,5% în acest an, iar ratele vor fi de aproximativ 3,0% până la sfârșitul anului 2025.
“Ne-am mărit șansele de recesiune pe 12 luni cu 10 puncte procentuale, până la 25%”, au declarat analiștii de la Goldman Sachs într-o notă, deși au considerat că pericolul este limitat de marja de manevră pe care Fed o are pentru a relaxa politica. Goldman se așteaptă acum la reduceri de un sfert de punct în septembrie, noiembrie și decembrie.
“Premisa prognozei noastre este că creșterea locurilor de muncă își va reveni în august, iar FOMC va considera că reducerile de 25bp reprezintă un răspuns suficient la orice risc de scădere”, au adăugat aceștia. “Dacă ne înșelăm și raportul privind ocuparea forței de muncă din august este la fel de slab ca cel din iulie, atunci o reducere de 50bp ar fi probabilă în septembrie”.
Analiștii de la JPMorgan au fost și mai pesimiști, spunând că există o probabilitate de 50% pentru o recesiune în SUA.