Update articol:

Credere: Proiectul de Lege privind Noul Statut al ANPC a trecut de comisiile Senatului, însă amendamentele asociațiilor de consumatori nu au fost luate în dezbatere

Proiectul de Lege privind Noul Statut al ANPC a trecut de comisiile Senatului, însă amendamentele asociațiilor de consumatori nu au fost luate în dezbatere, susține Asociația Credere. 

Comisiile reunite ale Senatului au adoptat un raport final favorabil propunerii legislative de reformare a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Votul final va fi dat, în zilele următoare, de către Plenul Senatului care este cameră decizională.

Asociația Credere spune: “Inițiată în anul 2016, propunerea legislativă avea drept scop reformarea Autorității, prin trecerea instituției din subordinea Ministerului Economiei în subordinea Parlamentului. Dorința legiuitorului a fost aceea de a rezolva o serie de probleme acute existente la nivelul instituției: lipsa de logistică, numărul insuficient de comisari (anumiți comisari trebuie să soluționeze chiar și 2000 de sesizări într-o singură lună calendaristică), remunerația necorespunzătoare (printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar), lipsa cursurilor de pregătire și perfecționare, precum și lipsa mijloacelor necesare pentru sancționarea faptelor grave comise de către operatorii economici.

Am sprijinit de la bun început propunerea legislativă, principiul fiind unul absolut corect, dar în opinia noastră, în forma adoptată de către comisiile reunite ale Senatului, proiectul de lege se îndepărtează de obiectivele trasate de către inițiator.

Credere, împreună cu AURSF, au depus la comisiile de specialitate (economică și juridică) un set de amendamente întins pe 29 de pagini, însă, din nefericire, acestea nu au fost luate în considerare.

Potrivit amendamentelor, intenția noastră a fost aceea de a avea oameni competenți la conducerea Autorității, fără afiliere politică, cu sancțiuni clare și agravante pentru faptele repetate sau grave comise de către operatorii economici. Suplimentarea sistemului de protecție pentru personalul autorității, asigurarea independenței acestora inclusiv prin acordarea de asistență juridică, cheltuirea banilor autorității cu prioritate pe calificarea personalului, obligația autorității de a înștiința opinia publică atunci când există cazuri grave care afectează drepturile consumatorilor prin prezentarea datelor complete care vizează operatorul economic sancționat, consultarea obligatorie (în anumite cazuri) a asociațiilor de consuamtori, reprezintă doar câteva dintre amendamentele depuse de asociațiile de consumatori”.

Vezi amendamentele la proiectul de lege, accesând acest link https://bit.ly/2PMpRvt

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (23/07/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (23/07/2021)

Prelungire credit overdraft - Dendrio Solutions

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/07/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGA 11.08.2021