Update articol:

Credit Suisse se pregătește să dea în judecată SoftBank, pentru falimentul Greensill

*  Disputa dintre banca și SoftBank se concentrează asupra grupului american de construcții Katerra

Disperată să-şi liniștească clienții furioși care au amenințat că vor părăsi banca după ce au pierdut circa 3 miliarde de dolari investiți în finanțarea Greensill (al cărui cel mai mare investitor era Fondul Vision al SoftBank), Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveția ca active, se pregătește să dea în judecată SoftBank, gigantul japonez al telecomunicațiilor, potrivit Financial Times.

Disputa se concentrează pe fonduri de 440 de milioane de dolari pe care clienții bogați le au de primit de la Katerra, un grup de construcții din SUA care era client Greensill. De asemenea, era susținut și de Fondul Vision.

Katerra a fost inclusă în suita de finanțare pentru lanțul de producție dedicată Greensill de către Credit Suisse, care a împachetat facturile în produse de investiții și le-a comercializat ca fiind cu risc scăzut. Fondurile au crescut până la 10 miliarde de dolari, înainte ca banca să le suspende în martie, contribuind la precipitarea prăbușirii Greensill.

Financial Times, la începutul acestui an, a dezvăluit că, atunci când SoftBank a fost de acord să furnizeze o injecție de urgență în numerar în Greensill în noiembrie 2020 pentru a acoperi datoriile Katerra, banii nu au ajuns la fondurile Credit Suisse conform intenției.

Banca elvețiană a lansat o anchetă largă privind eșecul fondurilor sale la Greensill, care examinează ce informații au fost împărtășite de firma financiară și SoftBank, inclusiv pe Katerra, cu managerii Credit Suisse care conduc fondurile.

„Întrebarea este, ce știa SoftBank?” a spus o persoană cu cunoștințe despre planurile băncii elvețiene. „[Disputa] ar putea ajunge în instanță.”

Vision Fund al SoftBank a instruit firma de avocatură Quinn Emanuel să o apere împotriva oricărei pretenții legate de Greensill, potrivit unei persoane familiare cu această chestiune.

Acuzaţiile dintre creditorul elvețian și SoftBank, un client de vârf, au condus deja la o interdicție informală a bancherilor Credit Suisse care au de-a face cu grupul japonez în ultimele șase săptămâni, potrivit a două persoane cu cunoștințe directe despre această chestiune. Interzicerea a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg.

Disputa poate fi soluționată înainte ca ambele părți să treacă la litigii, au spus oamenii informați cu privire la situație.

Amenințarea unui proces vine în momentul în care clienții Credit Suisse presează banca pentru a-i compensa pentru pierderile din fonduri, care au fost lansate în 2017. Mai multe procese de acțiune colectivă care reunesc zeci de investitori bogați în fonduri se pregătesc rapid.

Banca a returnat până acum 4,8 miliarde de dolari și planifică o rambursare suplimentară în următoarele zile. Cu toate acestea, a semnalat că activele fondului de 2,3 miliarde de dolari vor fi greu de recuperat, inclusiv 440 de milioane de dolari de la Katerra, 1,2 miliarde de dolari de la industriașul britanic Sanjeev Gupta și 690 de dolari de la Bluestone Resources, o companie americană de extracție a cărbunelui deținută de guvernatorul din Virginia de Vest, Jim Justice.

Jim Justice a confirmat marți că a garantat personal aproape 700 de milioane de dolari împrumuturi pe care companiile sale de cărbune le-au luat de la Greensill, pe care îl dă în judecată într-un tribunal federal din Manhattan.

Clienții băncii au ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la relația Credit Suisse cu SoftBank, potrivit persoanelor cu cunoștințe despre discuții, de când FT a dezvăluit vara trecută că compania japoneză era implicată într-un acord de finanțare circulară care implică fondurile Greensill.

Credit Suisse și SoftBank au refuzat să comenteze.

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (21/02/2024)

Convocare AGA O & E 28/29.03.2024

LION CAPITAL S.A. (LION) (21/02/2024)

Notificare prag detineri <5%

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/02/2024)

Desemnarea Vicepresedintilor, Secretarului General, membri comisii/comitete

Digi Communications N.V. (DIGI) (21/02/2024)

Detalii conferinta telefonica - rezultate financiare preliminare aferente 2023

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (21/02/2024)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 5 feb. - 19 feb. 2024