Update articol:

Zero Hedge: Un alt Wirecard? Administratorul a descoperit că facturile care susțin obligațiunile emise de Greensill nu au existat niciodată

În timp ce prăbușirea Greensill Capital amenință să-l atragă pe fostul premier britanic David Cameron într-o anchetă publică umilitoare, Financial Times a raportat joi câteva detalii noi tulburătoare care par să sugereze că Greensill nu a fost doar nesăbuit, ci potențial vinovat de o fraudă în stilul Wirecard.

Potrivit FT, administratorul Greensil – care este responsabil pentru lichidarea activelor rămase și gestionarea creanțelor creditorilor – “nu a reușit să verifice facturile care stau la baza împrumuturilor către Sanjeev Gupta, după ce companiile enumerate în documente au negat că ar fi făcut vreodată afaceri cu firma de metale a  magnatului”.

Zero Hedge scrie: “Cu alte cuvinte, se pare că unele dintre obligațiunile emise de Greensill au fost susținute de facturi frauduloase. Rețineți, Credit Suisse a preluat aceste obligațiuni și le-a absorbit în fonduri de finanțare comercială „cu risc scăzut” vandute clienților „profesioniști” ai băncii, care includ în principal instituții precum fonduri suverane, guverne și persoane ultra-bogate. Orașele germane care au investit într-o bancă deținută de Greensill cu sediul în Germania au fost, de asemenea, lovite de prăbușirea firmei”.

FT a contactat cel puțin o firmă abordată de Grant Thornton, administratorul Greensill, urmărind datoriile presupuse, și a confirmat afirmațiile firmei că o relație comercială cu Gupta’s Liberty Commodities “nu există”.

Grant Thornton, care încearcă să recupereze banii datoraţi Greensill în rolul său de administrator al firmei prăbușite, s-a adresat luna trecută companiilor care erau înregistrate ca debitori la firma comercială Gupta’s Liberty Commodities, care a împrumutat sute de milioane de lire sterline garantate de facturi. Greensill extinsese o facilitate de finanțare a creanțelor către Liberty Commodities, care îi permitea să schimbe facturi de la clienți pentru bani în avans.

Acest proces, cunoscut și sub denumirea de factoring, a însemnat că Greensill ar fi rambursat banii atunci când clientul va deconta factura, plătind pentru bunurile pe care le-a achiziționat de la Liberty. Cu toate acestea, mai multe dintre aceste companii au contestat veridicitatea facturilor de la firma comercială de mărfuri a magnatului de metale, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, citate de FT.

RPS Siegen GmbH, o companie germană de fier vechi, a confirmat către FT că a fost abordată cu privire la o factură restantă și a spus că nu a tranzacționat cu Liberty Commodities. „Îi cunoaștem, dar nu există o relație comercială între noi”, a spus Winfried Winterhager, manager la RPS Siegen. Grant Thornton și Greensill Capital au refuzat să comenteze. GFG Alliance a lui Gupta a declarat că nu poate comenta fără a vedea facturile relevante.

Experții care au vorbit cu Reuters au confirmat că, în timp ce asigurătorii nu erau obligați să informeze Credit Suisse despre polițe, faptul că banca nu a verificat este un eșec de due diligence. Trei experți în asigurări intervievați de Reuters au declarat că Tokio Marine și Marsh nu aveau nicio obligație de a informa Credit Suisse deoarece, deși fondul a fost beneficiar al asigurării, acesta nu era un deținător al poliței.

Nici Marsh, nici Tokio Marine nu ar fi putut spune Credit Suisse dacă datoria pe care a cumpărat-o de la Greensill îndeplinește condițiile politicii, deoarece banca nu a furnizat o listă a obligațiunilor specifice și nu a solicitat cecuri, au spus trei surse.

Cei trei experți în asigurări au declarat că Credit Suisse a greşit că nu şi-a făcut propriile verificări periodice la Tokio Marine, având în vedere natura crucială a asigurării pentru valoarea obligațiunilor Greensill pe care le-a cumpărat pentru clienții săi.

„În mod clar, nu și-au făcut verificările”, a declarat Scott Levy, director executiv al Bedford Row Capital, care organizează emisiuni de obligațiuni, adăugând: „Dacă Credit Suisse și-ar fi făcut treaba în mod corespunzător, nu există să nu fi putut  identifica aceste probleme.”

Reliance Industries a lui  Sanjay Gupta, numit cândva „salvatorul oțelului” pentru salvarea fabricilor de metale din Țara Galilor în Australia, a contestat ideea că firma sa îi datorează bani lui Greensill în timpul unui interviu pentru BBC Radio 4.

Aceasta nu este singura inconsecvență care creează probleme pentru Greensill și facilitatorii săi: Credit Suisse, care a luptat împotriva consecințelor prăbușirii Greensill și fondului Archegos, a fost culpabilizat de Reuters pentru că nu a autentificat în mod independent acoperirea asigurării.

Reuters, care se pare că a bănuit că Greensill ar avea probleme, a susținut că reprezentanții Credit Suisse au declarat reporterilor că banca a investigat independent polițele de asigurare care acoperă activele Greensill din fondurile sale de finanțare comercială. Cu toate acestea, chiar și după ce Reuters a confirmat că unele dintre obligațiunile de finanțare comercială împachetate de Greensill nu erau de fapt susținute de creanțele debitorului – lucru care le-ar face în mod esențial neasigurabile – Credit Suisse a insistat în continuare că a efectuat o verificare adecvată.

Asiguratorul Greensill, Tokio Marine, a declanșat prăbușirea companiei de pionierat în finanțarea comerțului, anulându-și asigurarea de credit asupra activelor firmei, susținând că un angajat pe nume Greg Brereton a încălcat procedurile interne în scrierea poliței. Vestea că poliţele au fost anulate a luat prin surprindere Credit Suisse care a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic. Credit Suisse  încă nu și-a dat seama cu exactitate cât de mari vor fi pierderile pe aceste poziții pentru clienți, dar firma se gândește la rambursarea banilor clienților, după ce aceştia au amenințat că o vor da în judecată și nu vor mai lucra cu banca.

Potrivit Reuters, Credit Suisse s-a bazat pe actualizări prin e-mail cu privire la polițele de asigurare de la Marsh & McLennan, brokerul care a lucrat pentru Greensill, dar a neglijat să efectueze verificări regulate.

Zero Hedge scrie: “Dacă administratorul confirmă că Greensill a împrumutat în esență bani lui Gupta pe baza unor facturi imaginare, Lex Greensill și Gupta vor avea cu siguranță multe explicații de dat. Marea întrebare este: au fost amândoi implicați în fraudă? Sau Greensill va reuși să pledeze cu succes ignoranța? În orice caz, acest scandal nu se reflectă bine asupra luiCameron, care i-a oferit lui Lex Greensill accesul la cele mai înalte niveluri ale guvernului Cameron și a continuat să facă lobby pentru firmă în calitate de consilier senior până la prăbușirea acesteia”.

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (21/02/2024)

Convocare AGA O & E 28/29.03.2024

LION CAPITAL S.A. (LION) (21/02/2024)

Notificare prag detineri <5%

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/02/2024)

Desemnarea Vicepresedintilor, Secretarului General, membri comisii/comitete

Digi Communications N.V. (DIGI) (21/02/2024)

Detalii conferinta telefonica - rezultate financiare preliminare aferente 2023

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (21/02/2024)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 5 feb. - 19 feb. 2024